Πολιτική

Κ. Παπούλιας: Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση

Δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από την Θεσσαλονίκη

 

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, αλλά αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, γιατί ο ελληνικός λαός τα έχει δώσει όλα και δεν μπορεί να του ζητούν περισσότερα, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπούλιας παρατήρησε ότι κάτι αλλάζει στην Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα, με την παραδοχή ότι η χώρα μας πέτυχε περισσότερα απ’ ότι η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία και εξέφρασε την πεποίθηση οι επόμενοι μήνες να εμπνεύσουν στον ελληνικό λαό την ελπίδα ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση. Επισήμανε, επίσης, ότι σήμερα κάποιοι θέλουν να ξεχνούν τι πρόσφερε η Ελλάδα με την καθυστέρηση των στρατευμάτων του Χίτλερ στο ελληνικό μέτωπο, διότι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τι οφείλει η Ευρώπη στη μικρή Ελλάδα.

Η δήλωση του Προέδρου

«Εορτάζουμε σήμερα δύο μεγάλες επετείους της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όταν ο ελληνικός στρατός εξόρμησε για να πραγματώσει τα όνειρα του ελληνισμού. Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης ήταν μια ανατροπή στα τότε δεδομένα και καθιέρωσε πολιτικοστρατιωτικά την Ελλάδα στον περίγυρό της. Έτσι η Ελλάδα με τις νίκες του στρατού και τη στήριξη του λαού πέτυχε τα όνειρα που προσδοκούσε ο ελληνισμός. Και φτάνουμε στον άλλο μεγάλο σταθμό που γράφτηκε στα βουνά της Αλβανίας και που είχε ιδιαίτερη σημασία, όπως ομολογούν όλοι. Η καθυστέρηση των χιτλερικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ελλάδας είχε ως συνέπεια την ανατροπή των σχεδίων του Χίτλερ γιατί δεν μπόρεσε το χειμώνα του 1941 να καταλάβει τη Μόσχα και κατέρρευσαν τα σχέδια του Χίτλερ. Αυτό το ομολόγησαν όλοι τότε. Σήμερα πολλοί θέλουν να το ξεχνούν και θέλουν να το ξεχνούν γιατί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τι οφείλει η Ευρώπη σε αυτή τη μικρή Ελλάδα. Εμείς όμως, προχωράμε μπροστά, ο ελληνικός λαός χειμάζεται σήμερα, αλλά έχει την ίδια ψυχή εκείνου του λαού των Βαλκανικών Πολέμων και του έπους του 1940. Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις δοκιμασίες του ελληνικού λαού, θα βγούμε από την κρίση και πρέπει να βγούμε από την κρίση. Γιατί και σε εκείνη την ιστορική εποχή υπήρξε η μεγάλη ήττα του 1897 και όμως ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα, έδωσε το «παρών» και αποκατέστησε την πολιτικοστρατιωτική της σημασία σε όλο τον κόσμο, σε εκείνον τον κόσμο και σήμερα πιστεύω το ίδιο θα συμβεί. Πρέπει, όμως, να βγούμε γρήγορα, γιατί δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα από αυτό το λαό. Τα έχει δώσει όλα. Και νομίζω ότι στην Ευρώπη κάτι αλλάζει. Αλλάζει με την παραδοχή ότι ο ελληνικός λαός πέτυχε πολύ περισσότερα από ότι επέτυχε η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και όλες αυτές οι χώρες που δοκιμάζονται. Και οι επόμενοι μήνες, να είναι μήνες που θα εμπνεύσουν στο λαό μας την ελπίδα ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση και αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Με αυτά τα λόγια θέλω να ευχηθώ σε όλους σας ότι καλό μπορεί να περιμένουμε και ελπίζω γρήγορα αυτή η ελπίδα, που όλοι την έχουμε μέσα μας και δεν έχουμε γονατίσει ακόμα, να πραγματώσει όλα αυτά που κάποτε τα θεωρούσαμε και σήμερα τα θεωρούμε αδύνατα».

Μικροεπεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Υπό βροχή και χωρίς έκτροπα πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, δήλωσε ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας δεν ταιριάζουν σε μία τέτοια ημέρα «που όλος ο λαός πρέπει να είναι ενωμένος».
Ωστόσο, δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες  και οι μικροεντάσεις στο περιθώριο της παρέλασης. Συγκεκριμένα, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ -μαζί τους και οι βουλευτές Τάσος Κουράκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης- της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Πρωτοβουλίας Σωματείων επιχείρησαν, πριν την έναρξη της παρέλασης, να προσεγγίσουν στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, με σκοπό να πάρουν θέση απέναντι στην εξέδρα των επισήμων με πανό για να φωνάξουν συνθήματα. Δυνάμεις των ΜΑΤ τους περιόρισαν σε ένα σημείο κοντά στο κτίριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροεντάσεις.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν τη στάση της Αστυνομίας και μίλησαν για «αστυνομοκρατία». Μόλις τέλειωσε η παρέλαση οι διαδηλωτές βγήκαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου για να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης και τα μνημόνια, αλλά κλούβες της Αστυνομίας τους έκλεισαν το δρόμο, μέχρι να αποχωρήσουν οι επίσημοι από το χώρο της παρέλασης. Επειδή καθυστερούσε η αποχώρηση των επισήμων, οι διαδηλωτές επέλεξαν να κάνουν την πορεία τους επί της οδού Βασιλίσσης Ολγας, που είναι παράλληλη προς την παραλιακή λεωφόρο.
Διαμαρτυρία την ώρα της παρέμβασης έκαναν και μέλη του ΠΑΜΕ, που συγκεντρώθηκαν απέναντι από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», με πανό και φώναξαν συνθήματα. Μαζί τους ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.
Η ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησε το μοντέλο αστυνόμευσης που εφαρμόστηκε για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.
Έτσι δημιουργήθηκε μια μεγάλη έκταση «νεκρής ζώνης» όπου οι επίσημοι ήταν αποκλεισμένοι από τον κόσμο, ενώ οι πολίτες παρακολούθησαν την παρέλαση από απόσταση. Επί ποδός βρέθηκαν 2.000 αστυνομικοί, ενώ έφτασαν και διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούσε πάνω από την πόλη την ώρα της παρέλασης, ενώ σκάφη του Λιμενικού έκαναν περιπολίες. Το σχέδιο για την αποτροπή εκτρόπων περιελάμβανε, επίσης, κιγκλιδώματα και αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας για όσους επιχείρησαν  να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, αλλά και προληπτικές προσαγωγές. Δύο συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση, ωστόσο, από το χώρο που διεξήχθη η παρέλαση.
Το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή στη Θεσσαλονίκη για να εποπτεύσει τα μέτρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το