Τοπικά

Πτώση τζίρου έως και 70% στην εμπορική αγορά του Αλμυρού

Σημαντική πτώση, που φτάνει ακόμη και το 70%, παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η κίνηση στην εμπορική αγορά του Αλμυρού. Η οικονομική δυσπραγία των επαγγελματιών της περιοχής έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία εκπλήρωσης των καθημερινών τους υποχρεώσεων, καθώς αδυνατούν να εξοφλήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τους υπαλλήλους και τους προμηθευτές. Από την αρχή του έτους τουλάχιστον δέκα εμπορικά καταστήματα έχουν βάλει «λουκέτο», ενώ μέχρι το τέλος του 2012 εκτιμάται πως και άλλες επιχειρήσεις στην πόλη του Αλμυρού θα σταματήσουν να λειτουργούν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αλμυρού κ. Δημ. Καλλέ, «αποτέλεσμα της προαναφερόμενης κατάστασης είναι η συρρίκνωση του αριθμού των εμπορικών καταστημάτων και η απότομη αύξηση της ανεργίας».

Ο πιο δύσκολος χειμώνας θα είναι για τους εμπόρους του Αλμυρού ο φετινός, καθώς βλέπουν πολλούς συναδέλφους τους επαγγελματίες να κλείνουν τα μαγαζιά τους και τον τζίρο να πέφτει κατακόρυφα συγκριτικά με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Η εικόνα που παρουσιάζει στον Αλμυρό η εμπορική αγορά είναι απογοητευτική, καθώς η πτώση του τζίρου εν μέσω οικονομικής κρίσης έχει πέσει κατακόρυφα και αγγίζει το 70%. Στον Αλμυρό τα τελευταία δυο χρόνια έχει βάλει «λουκέτο» το 30% των εμπορικών καταστημάτων, ενώ όπως προαναφέρθηκε από την αρχή του 2012 έχουν κλείσει τουλάχιστον δέκα εμπορικά καταστήματα.

«Η αγορά του Αλμυρού είναι τελματωμένη, χωρίς ρευστό και με πολλές υποχρεώσεις σε κάθε μαγαζί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δημ. Καλλές, για να προσθέσει: «Πρόκειται σίγουρα για το δυσκολότερο χειμώνα των τελευταίων 20 ετών χωρίς καμία ελπίδα για ουσιαστική ανάκαμψη της αγοραστικής κίνησης. Στον Αλμυρό έχει κλείσει τα τελευταία δυο χρόνια το 30% των εμπορικών καταστημάτων, ενώ ο τζίρος είναι πεσμένος κατά 50% κατά μέσο όρο το ίδιο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι μετά τις γιορτές θα έχουμε περαιτέρω συρρίκνωση της εμπορικής αγοράς του Αλμυρού. Η μισή Ερμού είναι ξενοίκιαστη. Η δουλειά είναι πολύ πεσμένη μετά τις θερινές εκπτώσεις και ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα είναι απογοητευτικός. Αυτήν την περίοδο προσπαθούμε όλοι να κρατηθούμε ζωντανοί και να κρατήσουμε όρθιο και τον τόπο μας. Τα δυσβάσταχτα συνεχιζόμενα μέτρα που έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην εξαθλίωση, πλήττουν και τον κλάδο των εμπόρων και επαγγελματιών, με συνέπεια την ερήμωση της αγοράς. Καθημερινά βιώνουμε την πτώση της αγοραστικής κίνησης και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται συνεχώς η αγορά του Αλμυρού, να αυξάνεται δραματικά η ανεργία και να υποβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του Αλμυρού».

Οι επαγγελματίες της περιοχής επισημαίνουν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην ερημώσει η τοπική αγορά.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς είναι η έλλειψη χρημάτων στην αγορά. Από τη στιγμή που οι συμπολίτες μας είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι, ή εργάζονται λίγες ώρες την εβδομάδα, όπως καταλαβαίνετε αδυνατούν να αγοράσουν ακόμη και τα απαραίτητα. Δυστυχώς, ο Εμπορικός Σύλλογος δεν μπορεί να αναλάβει δράσεις για αυτήν την περίπτωση» τονίζει ο κ. Καλλές και συμπληρώνει: «Σε αυτό το κομμάτι πρέπει να παρθούν αποφάσεις από την κεντρική εξουσία με την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με κρατική εκμετάλλευση, την ενίσχυση των αγροτικών προϊόντων και την αύξηση των εξαγωγών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αλμυρού, «σημαντικό μερίδιο στην πτώση του τζίρου στα τοπικά καταστήματα έχει η προτίμηση των εμπορικών αγορών του Βόλου και της Λάρισας από τους καταναλωτές».

«Έχω ακούσει από πολλούς συμπολίτες να λένε ότι δεν πάω να ψωνίσω στην επαρχία Αλμυρού γιατί είναι ακριβά. Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί από τακτικές του παρελθόντος είναι γνωστή σε όλους μας. Αυτό που με λυπεί είναι ότι οι συμπολίτες μας δεν προβαίνουν καν σε έρευνα αγοράς. Εγώ τους καλώ πρώτου αποφασίσουν να επισκεφτούν άλλες αγορές, να κάνουν μια βόλτα στα καταστήματα της επαρχίας Αλμυρού, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που τα προϊόντα μας είναι πολύ φθηνότερα» επισημαίνει ο κ. Καλλές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το