Photo Gallery, Κόσμος

Κύκλος επαφών με τα συνδικάτα

Τον φάκελο των εργασιακών σχέσεων ανοίγει ο Ιταλός πρωθυπουργός

Συναντήσεις Μόντι, μέσα στο μήνα, με Μέρκελ, Σαρκοζί και Κάμερον

ΡΩΜΗ 3.-

Κύκλο επαφών με τα συνδικάτα ετοιμάζεται να αρχίσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι με στόχο να προχωρήσει άμεσα στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και σε περαιτέρω απελευθέρωση της οικονομίας. Ταυτόχρονα, ο Μόντι ετοιμάζεται για νέο κύκλο επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάνει «πρεμιέρα» την Παρασκευή με την Άνγκελα Μέρκελ, ακολουθεί στα μέσα Ιανουαρίου τριμερής Μόντι-Μέρκελ-Σαρκοζί και στις 18 Ιανουαρίου προγραμματίζεται συνάντηση με τον Ντέιβιντ Κάμερον.

 

Στόχος του Μάριο Μόντι είναι να έχει καταλήξει πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Ιανουαρίου στην υιοθέτηση μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς στους τομείς της ενέργειας, των ταχυδρομείων, των ταξί και των φαρμακείων, καθώς και σε αλλαγές στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

 

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει έως τώρα, η κυβέρνηση επιθυμεί να αντικαταστήσει τις διάφορες συλλογικές συμβάσεις με μια «γενική σύμβαση» που θα πρέπει να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τους διάφορους τομείς.

 

Συνεργάτες της Ιταλίδας υπουργού Εργασίας Έλσα Φορνέρο λένε ότι το μοντέλο που θεωρείται καταλληλότερο από την νέα ιταλική κυβέρνηση προβλέπει επέκταση της μονιμότητας, αλλά και διευκόλυνση των απολύσεων με παράλληλη αύξηση των αποζημιώσεων.

 

Δεν λείπουν όμως τα εμπόδια: πρέπει να διαπιστωθεί πρώτα απ’ όλα κατά πόσον θα μπορέσουν να ληφθούν τόσο κρίσιμες αποφάσεις μέσα σε έναν πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα. Τα συνδικάτα κάνουν λόγο για ανάγκη εκτεταμένης διαπραγμάτευσης, ενώ η κυβέρνηση θα ήθελε να περιορίσει όσο περισσότερο γίνεται, τις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

 

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το Cgil, ζήτησε την Τρίτη (χθες) από τον Μάριο Μόντι να καλέσει στο πρωθυπουργικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι την κάθε συνδικαλιστική οργάνωση ξεχωριστά. Η πρώτη αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού και πρώην ευρωπαίου επιτρόπου ήταν όμως αρνητική.

 

Ο Μάριο Μόντι ετοιμάζεται την ίδια στιγμή για νέο κύκλο επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου πρόκειται να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στις 18 Ιανουαρίου έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

 

Στα μέσα Ιανουαρίου, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, πρόκειται επίσης να οργανωθεί στην Ρώμη τριμερής συνάντηση τον Μόντι, Σαρκοζί και Μέρκελ. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θα προβάλει εκ νέου τη θέση του περί των ευρωομολόγων και μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής ώθησης στην ανάπτυξη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το