Photo Gallery, Τοπικά

«Κόλλησαν» οι επισκευές στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Κισσού

Οι μελέτες για το έργο έχουν εκπονηθεί, αλλά το αρμόδιο Υπουργείο ζητεί από το Ναό να εκδώσει τα τεύχη δημοπράτησης

«Κόλλησε» ουσιαστικά το εγχείρημα της αντικατάστασης της στέγης και των οροφογραφιών στον ξεχωριστό Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στον Κισσό με το πολύ γνωστό τέμπλο κατασκευασμένο από ξύλο φλαμουριάς, αλλά και τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες και οροφογραφίες. Οι μελέτες έχουν εκπονηθεί, αλλά το αρμόδιο Υπουργείο ζητεί από το Ναό να εκδώσει τα τεύχη δημοπράτησης. Η χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να προέλθει από το ΕΣΠΑ.

Πανηγυρίζει σήμερα ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας στον Κισσό με τις λατρευτικές εκδηλώσεις να έχουν ξεκινήσει από χθες.

Ο Ναός που κτίστηκε γύρω στο 1650 και είναι πολύ γνωστός για το τέμπλο του, αποτελεί μνημείο προσέλκυσης τουριστών που μεταβαίνουν στον Κισσό για να επισκεφθούν την εκκλησία και να θαυμάσουν τις αγιογραφίες και τοιχογραφίες του.

Το πέρασμα των χρόνων, όμως αφήνουν τον αντίκτυπό τους στο κτίριο του Ναού. Ήδη εδώ και τρία χρόνια έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να αντικατασταθεί η στέγη. Αλλά οι προσπάθειες φαίνεται να έχουν κολλήσει, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Κισσού, π. Μιχάλης Μιχάλαρος, τόνισε πως «η προσπάθεια για την αποκατάσταση της στέγης και των οροφογραφιών έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια περίπου. Εκπονήθηκαν δύο μελέτες, η μία για τη στέγη που έγινε από το Ναό, και η άλλη για τις οροφογραφίες που πραγματοποιήθηκε από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Όσον αφορά όμως στη στέγη, το υπουργείο ζητεί από εμάς να εκπονήσουμε τη μελέτη εφαρμογής και να βγάλουμε τα τεύχη δημοπράτησης. Και αν για τη μελέτη εφαρμογής, μπορούμε να την εκπονήσουμε, τα τεύχη δημοπράτησης, πώς θα τα βγάλουμε; Με ποιες γνώσεις; Για το λόγο αυτό ζητούμε τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ έχω ζητήσει και ραντεβού με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό».

Ο προϋπολογισμός για την αντικατάσταση της στέγης ανέρχεται στα 180.000 ευρώ με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το ΕΣΠΑ.

Αλλά, ενώ πολλά διαδικαστικά στάδια έχουν ξεπεραστεί, ωστόσο ο στόχος της έναρξης των έργων, μοιάζει προς το παρόν μακρινός.

Ο εφημέριος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα έναρξης των εργασιών, καθώς το νερό εισρέει από τη στέγη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρωγμές στη στέγη κάποιες εκ των οποίων δεν είναι εμφανείς. Και μαζί με τη στέγη, κινδυνεύουν να πέσουν και οι οροφογραφίες.

Ο π. Μιχάλης σημείωσε πως αρχαιολόγοι και συντηρητές επισκέφθηκαν το Ναό και μελέτησαν τις οροφογραφίες. Μάλιστα έχουν τοποθετηθεί και σκαλωσιές για να λειτουργούν ως υποστυλώματα.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του Ναού ο ίδιος υπογράμμισε πως τα έξοδα είναι πολλά, ενδεικτικά ο χειμώνας διαρκεί εννιά μήνες και η θέρμανση είναι ανοικτή και το Μάιο, ενώ τα έσοδα μειώνονται.

Συν τοις άλλοις, όπως είπε ο εφημέριος, η Αγία Μαρίνα ήταν η μοναδική από το Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου που κλήθηκε να πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ, γύρω στα 900 ευρώ.

Η Αγία Μαρίνα Κισσού

Πρόκειται για τρίκλητη βασιλική του 17ου αιώνα. Κτισμένη το 1650 μ.Χ. περίπου, όταν δηλαδή η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική κυριαρχία. Το μεγάλο μέγεθος του χώρου του ναού και το γεγονός ότι είναι χτισμένος στην πλατεία του χωριού, μαρτυρούν ότι χτίστηκε με άδεια των Τούρκων.

Αυτός ο ρυθμός ήταν απαγορευμένος από τους Τούρκους κατά την Τουρκοκρατία διότι θεωρούσαν ότι ήταν πολύ εντυπωσιακός «φανταχτερός» τρόπος αρχιτεκτονικής για θρησκευτικό ναό, σε σύγκριση ειδικά με τους δικούς τους «ναούς».

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στον Κισσό, στο οποίο ανήκει η εκκλησία ανακαλύφθηκε ένα ορυχείο αργύρου – ασημιού.

Πιθανότατα οι τεχνίτες που δούλεψαν στο χρυσοποίκιλτο – ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ναού της Αγίας Μαρίνας, πήραν μεταλλεύματα από αυτό το ορυχείο.
Στην αρχή ήταν και τρισυπόστατη, δηλαδή το βόρειο κλίτος του Ναού ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, το κεντρικό κλίτος στην Αγία Μαρίνα και το νότιο κλίτος ήταν αφιερωμένο στο Μέγα Αθανάσιο. Σήμερα δεν υφίστανται τα κλίτη των Αγίων Γεωργίου και Αθανασίου.

Το τέμπλο είναι κατασκευής του 1700 – 1720 μ.Χ. από Ηπειρώτες τεχνίτες, με ξύλο φλαμουριάς, έχει εσωτερικά σκαλίσματα και επιχρυσώθηκε το 1793 μ.Χ. όπως αναφέρεται στο βόρειο παραπόρτιο του τέμπλου. Η παράδοση αναφέρει ότι η χρονική διάρκεια κατασκευής του τέμπλου ήταν 60 χρόνια.

Οι αγιογραφίες και τοιχογραφίες του ναού είναι του 1802, όπως μαρτυρεί η πρώτη δεξιά κολόνα του Ναού (ανδρικό κλίτος), από τον Κωνσταντή Παγώνη το Χιοναδίτη. Το περιεχόμενο κάποιων τοιχογραφιών είναι μεν θεολογικό, στηρίζεται όμως στην ελεύθερη απόδοση του ζωγράφου.

Στις τοιχογραφίες παρουσιάζονται θέματα από την Καινή και Παλαιά Διαθήκη, από την Αποκάλυψη, Φυσικής Ιστορίας, Γεωγραφίας καθότι ο Ναός στην Τουρκοκρατία λειτούργησε και ωςκρυφό σχολειό, υπό το βλέμμα των Τούρκων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το