Photo Gallery, Τοπικά

Να τοποθετηθεί σε αεροστεγείς σάκους το ραδιενεργό φορτίο με Καίσιο 137

 

Από τη χθεσινή εκδήλωση. Στην ένθετη φωτογραφία ο κ. Ανδρ. Θεοφίλου

Το επίμαχο φορτίο, στο οποίο έχει ανιχνευθεί η ύπαρξη ραδιενεργού καισίου 137, πρέπει να τοποθετηθεί σε αεροστεγείς σάκους και σε μέρος που να μην είναι δυνατή η διαφυγή της σκόνης στην ατμόσφαιρα. Αυτό δήλωσε χθες ο πυρηνικός φυσικός κ. Ανδρέας Θεοφίλου, τέως διευθυντής ερευνών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει έρθει στην επικαιρότητα, αναφορικά με την επιστροφή φορτίου αποβλήτων της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας από τις ιταλικές αρχές, που δεν το δέχθηκαν στη Σαρδηνία.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο κ. Θεοφίλου, στο περιθώριο εκδήλωσης του συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», που είχε θέμα το καίσιο 137 και την επίδρασή του στην υγεία του ανθρώπου, με αφορμή την αποκάλυψη της ύπαρξης ραδιενεργού φορτίου υπολειμμάτων, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας.

Ο πυρηνικός φυσικός, που έχει συγγράψει βιβλία για τα πυρηνικά όπλα και την πυρηνική ενέργεια και είχε διατελέσει μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή του Εργαστηρίου Πυρηνικής Σύντηξης της Ε.Ε. για 12 χρόνια, τόνισε ότι «αποκλίσεις μπορεί να υπάρχουν στις μετρήσεις τόσο του Δημόκριτου, όσο και των Ιταλών που έλεγξαν το φορτίο. Δεν με ανησυχούν ούτε τα 10 μπεκερέλ, ούτε τα 5. με ανησυχεί ότι το φορτίο αυτό είναι σκόρπιο. Όταν είσαι μακριά και δεν αναπνέεις τη σκόνη, δεν είναι τόσο επικίνδυνο. Εφόσον είναι σκόνη σε σακιά και εφόσον την πάρει το αεράκι, όποιος την αναπνεύσει, δεν θα πεθάνει βέβαια αμέσως, αλλά θα έχει επιβάρυνση της υγείας του. Και αυτό είναι το σημαντικό. Αυτό πρέπει να προσέξουμε. Δεν μπορεί να το έχουν σε σακιά, από τα οποία μπορεί να διαρρεύσει η σκόνη. Η πρώτη δουλειά είναι να τοποθετηθεί σε αεροστεγή σακιά και να μην φεύγει η σκόνη. Ούτως ή άλλως η σκόνη και χωρίς ραδιενέργεια είναι επικίνδυνη. Όταν έχει όμως ραδιενέργεια, τότε δεν την έχουμε πλάι μας, την έχουμε μέσα μας». «Το επόμενο βήμα βέβαια είναι το υλικό αυτό να υποστεί μια επεξεργασία, ώστε το ραδιενεργό υλικό να φύγει. Γι’ αυτό το σκοπό μπορεί να βοηθήσει ο Δημόκριτος, με κάποιο πρόγραμμα, που θα πληρώσει η εταιρία και δεν είναι πολλά τα λεφτά», πρόσθεσε ο κ. Θεοφίλου. Μάλιστα ανέφερε ότι τα μικρά παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στη σκόνη στην ατμόσφαιρα και η περιοχή έχει μεγάλα ποσοστά άσθματος στον παιδικό πληθυσμό. Ο κ. Θεοφίλου είπε ότι μπορεί να ξέφυγε καίσιο και κατά τη μεταφορά του φορτίου από το λιμάνι στη Χαλυβουργία.

Τη χθεσινή εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, των λιμενεργατών Βόλου, της εκπαιδευτικής κοινότητας και άλλων φορέων της περιοχής. Ο πρόεδρος των λιμενεργατών κ. Θ. Κρητικός δήλωσε ότι ζήτησαν από το Δημόκριτο να ελεγχθούν μέλη του συνδικάτου για τυχόν προσβολή από ραδιενέργεια.

Σημειώνεται ότι για το θέμα των αποβλήτων της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας θα ασχοληθεί και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας στη συνεδρίασή της την ερχόμενη Πέμπτη στις 8.30 μ.μ.

ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το