Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Κυβερνητικές ανησυχίες λόγω ΠΑΣΟΚ

ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ1

Με χαμόγελα υποδέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου τις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς όχι μόνο για την ετοιμότητα των εταίρων να λάβουν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αμέσως μόλις δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της Eurostat για το πλεόνασμα αλλά και για τις ευθείες αναφορές που έκανε για το ότι η τρόικα δεν μπορεί «να λέει συγγνώμη λάθος, ατιμωρητί» -φωτογραφίζοντας έτσι την αμφισβήτηση των ίδιων των δανειστών για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συζήτησαν χθες στο Μαξίμου για όλα τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα με έμφαση στην τύχη των ΕΑΣ όπου η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει πίσω από την αρχική της θέση ενάντια σε κάθε σκέψη για λουκέτο αφού ήδη έχει υπάρξει σχετική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και στο θέμα των πλειστηριασμών που προκαλεί νευρικό κλονισμό στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τους βουλευτές να μην έχουν απολύτως καμία ενημέρωση για τις λύσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο στις συζητήσεις με την τρόικα.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά συνεχίζουν πάντως να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους δανειστές πριν από την ελληνική προεδρία με αμοιβαίες υποχωρήσεις από τις δυο πλευρές με την Αθήνα να έχει αυτή τη φορά στα χέρια της το σημαντικό «όπλο» του πλεονάσματος που μέχρι πρότινος οι ίδιοι οι τροϊκανοί επί της ουσίας αμφισβητούσαν. Την εκτίμηση ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία εξέφρασε και ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε μία ημέρα όπου η κυβέρνηση είχε θετικά μηνύματα από τον τομέα των επενδύσεων (ΝΟΚΙΑ, Coca Cola, Αστέρας) αλλά και σαφείς δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας από τον Μάρτιν Σουλτς.

Αυτή η εικόνα, στον απόηχο της θετικής επίσκεψης στο Βερολίνο, έρχεται όμως σε πλήρη αντίθεση με τα εσωτερικά προβλήματα που απασχολούν τον Αντώνη Σαμαρά και δεν είναι άλλα από αυτά που σχετίζονται με την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει για τον αντιπρόεδρό του Ευάγγελο Βενιζέλο η σκληρή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια.

Στη βουλή ψηφίζεται σήμερα η επίμαχη τροπολογία Γεωργιάδη για τη μείωση των τιμών στα φάρμακα -στην οποία το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο έδωσε την αμέριστη στήριξή του στον υπουργό Υγείας αλλά επί της ουσίας υιοθέτησε και την επιχειρηματολογία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου. Η στήριξη αυτή είναι αμφίδρομη και το Μέγαρο Μαξίμου καλείται μέσα στο επόμενο διάστημα να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά το θέμα της εξεταστικής για τα υποβρύχια.

Η συζήτηση για τα φάρμακα, όπως πιστεύουν στο Μαξίμου, είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να στριμωχθεί ο κ. Τσίπρας μετά και την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ ωστόσο τα πράγματα δεν θα είναι το ίδιο «βελούδινα» για την κυβέρνηση στο θέμα της εξεταστικής για τα υποβρύχια αφού αρκετοί «γαλάζιοι» διαφωνούν με την τόσο θερμή στήριξη που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τον τόνο ωστόσο έδωσε ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος ο οποίος αργά το βράδυ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου όταν ρωτήθηκε για το θέμα της εξεταστικής μίλησε για «συνάφεια του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα συμφέροντα» δείχνοντας έτσι το πόσο ψηλά βάζει τον πήχη και για τα στελέχη της ΝΔ σε αυτήν την αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το περιβάλλον αυτό δυσκολεύει και τις συζητήσεις στη βουλή κυρίως για το θέμα των πλειστηριασμών καθώς ήδη αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ βγαίνουν στο «αντάρτικο», μουρμούρα υπάρχει και για τον αντιρατσιστικό νόμο για τον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη έχει θέσει σειρά ενστάσεων προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση σήμερα των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας στα όσα θα πει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην αρμόδια επιτροπή της βουλής όπου αναμένεται να μιλήσει για τον προϋπολογισμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το