Photo Gallery, Τοπικά

Κτηνοτρόφος αποζημιώνεται μετά από δεκαετή δικαστικό αγώνα

Σε αναμονή απόφασης ομαδικής προσφυγής 85 αγροτών από παρακάρλιες περιοχές 

 

 

 

Δέκα χρόνια μετά και αγρότες των περιοχών γύρω από τη λίμνη Κάρλα συνεχίζουν τον επίμονο και δαπανηρό δικαστικό αγώνα επιδιώκοντας – κάποια στιγμή – να πληρωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα των αποζημιώσεων που τους επιδίκασαν τα δικαστήρια ως κοινωνική αποκατάσταση, επειδή απομακρύνθηκαν από την ευρύτερη περιοχή της Κάρλας για την κατασκευή του ταμιευτήρα και την επανασύσταση της Κάρλας. Δικαιούχοι των αποζημιώσεων αυτών έχουν ήδη προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ήδη άρχισε η έκδοση των πρώτων αποφάσεων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε κτηνοτρόφο από το Κεραμίδι επιδικάζοντάς του ηθική βλάβη, λόγω της υπερβολικής διάρκειας της επίδικης διαδικασίας. Ο κτηνοτρόφος βρισκόταν σε δικαστική αντιδικία με το Ελληνικό Δημόσιο εδώ και 10 χρόνια.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Κτηνοτρόφος, ακτήμονας, από το Κεραμίδι, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 28/7/2009 και πριν από μερικές ημέρες (10/8/2011) εστάλη η απόφαση στο γραφείο του συνηγόρου του, του βολιώτη δικηγόρου κ. Σωτήρη Γκανάτσιου, σύμφωνα με την οποία ο 79χρονος κτηνοτρόφος δικαιούται αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο 3.000 ευρώ πλέον οποιουδήποτε ποσού μπορεί να οφείλεται ως φόρος. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμμετείχαν δύο Έλληνες δικαστές. Στους τέσσερις συμμετέχοντες, οι δύο δικαστές είναι ελληνικής καταγωγής (κ.κ. Χρ. Ροζάκης και Γεωργ. Νικολάου).

Σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση και την υπόθεση, στην απόφαση του δικαστηρίου τονίζονται – μεταξύ άλλων – τα ακόλουθα: Ο προσφεύγων, στις 22 Μαΐου 2001 κατέθεσε ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή αποζημίωσης κατά του Δημοσίου. Αξίωνε το ποσό των 146.476 ευρώ για τη ζημία που υπέστη, καταγγέλλοντας ιδίως την παράλειψη του Δημοσίου να του μεταβιβάσει μέσω νομοθετικής οδού την κυριότητα των τμημάτων της γης που αποξηράνθηκαν. Στις 31 Ιανουαρίου 2005, το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή (αριθμός απόφασης 630/2005). Στις 26 Σεπτεμβρίου 2006, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών επικύρωση την προσβληθείσα απόφαση (αριθμός απόφασης 2935/2006). Στις 19 Ιανουαρίου 2007, ο κτηνοτρόφος άσκησε αίτηση αναίρεσης. Στη νέα αυτή προσφυγή υποστήριξε ότι είχε αποβληθεί από τις γαίες του χωρίς αποζημίωση, ενώ οι ακτήμονες που εθίγησαν από την κατασκευή του φράγματος του Σμοκόβου και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας είχαν λάβει επίδομα κοινωνικής αποκατάστασης, όταν απαλλοτριώθηκαν οι γαίες που καλλιεργούσαν. Στις 6 Οκτωβρίου 2008, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση, κρίνοντας ότι ο προσφεύγων δεν είχε υποστεί καμία ζημία.

Η δικαστική του περιπέτεια στα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια διήρκησε επτά χρόνια και εννέα μήνες περίπου, για τρεις βαθμούς δικαιοδοσίας, εκ των οποίων τα τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Στις 27 Ιουλίου 2000 ο 79χρονος κτηνοτρόφος προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συνεχίζοντας τα ένδικα μέσα κατά του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με το άρθρο 41 τα Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο προσφεύγων αξιώνει 293.024,13 ευρώ για υλική ζημιά. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο συνολικό ύψος των απαιτήσεών του, προσαυξημένο με τόκους. Αξιώνει επιπλέον 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη, υποστηρίζοντας ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αισθανόταν απελπισμένος, απογοητευμένος και σε μία κατάσταση ανασφάλειας προκληθείσα από τη συμπεριφορά των αρχών. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν διαπιστώνει αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της διαπιστωθείσας παραβίασης και της επικαλούμενης υλικής ζημιάς και απορρίπτει το αίτημα αυτό. Απεναντίας, εκτιμά ότι από τις παρατηρήσεις του προσφεύγοντος προκύπτει ξεκάθαρα ότι το αίτημα αυτού για ηθική βλάβη συνδέεται με την υπερβολική διάρκεια της επίδικης διαδικασίας. Το δικαστήριο κρίνει ότι συντρέχει λόγος να επιδικάσει στον προσφεύγοντα 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη, πλέον οποιουδήποτε ποσού μπορεί να οφείλεται ως φόρος. Κρίνει επίσης προσήκον να βασίσει το επιτόκιο των τόκων υπερημερίας στο επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσαυξημένο κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες.

Όπως τονίζει ο δικηγόρος κ. Σωτήρης Γκανάτσιος, το δικαστήριο δεν εισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης, αλλά επειδή το Ελληνικό Δημόσιο στις αντιδικίες του με τους πολίτες αργεί να δικάσει, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έρχεται να διαπιστώσει ότι υπάρχει παραβίαση της σύμβασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Και ομαδική προσφυγή 

Σε αναμονή όμως απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βρίσκεται και άλλη προσφυγή, ομαδική, 85 ακτημόνων κατοίκων όλων των παρακάρλιων περιοχών. Η προσφυγή είχε κατατεθεί επίσης στις 28/7/2009. Και την προκειμένη περίπτωση, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι από τη συμπεριφορά του Κράτους υπέστησαν σημαντική υλική ζημιά. Όπως υποστηρίζεται, το Ελληνικό Κράτος μέσω των διοικητικών πράξεων που εξέδωσε, αλλά κυρίως λόγω των παραλείψεών του να εξειδικεύσει στην περίπτωσή τους τη νομοθεσία που το ίδιο έχει θεσπίσει, αλλά και διά των επίμαχων δικαστικών αποφάσεων, πέτυχε να ανατρέψει για μία ακόμη φορά τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες διαβίωσής τους και να τους στερήσει τη γη από την οποία πορίζονταν τα προς το ζην, χωρίς να τους αποκαταστήσει ή και αποζημιώσει. Δεν προσδιορίζουν το ύψος της ζημιάς, που θα το κάνουν σε επόμενη φάση εκδίκασης της προσφυγής τους. Ο κ. Γκανάτσιος σημείωσε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει υπόψη του, υπάρχουν ενδείξεις ότι το δικαστήριο πιθανότατα να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης αυτής.

 

Εκτέλεση απόφασης

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τώρα προχωρεί στην εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όσον αφορά στον κτηνοτρόφο από το Κεραμίδι, καθώς η απόφαση είναι τελεσίδικη. Η Οικονομική Υπηρεσία της Νέας Ιωνίας, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, θα προχωρήσει στην καταβολή του ποσού των 3.000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το