Πολιτική

Κρίσιμο τεστ αντοχής για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Πιεστικό το κλίμα, λόγω των μέτρων που απορρίπτει η τρόικα

Η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες μέχρι την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων και την έγκριση από την τρόικα. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και Δημοκρατική Αριστερά έχουν θέσει «κόκκινες γραμμές» και έχουν δώσει στη δημοσιότητα προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφύγουν τις οριζόντιες περικοπές και μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση.

Σύμφωνα με το mega, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε αισιόδοξος στο θέμα των ισοδύναμων και τόνισε: «Θα τα βρούμε σίγουρα και τα μέτρα θα ψηφιστούν. Αυτό που βλέπουμε είναι μια συνηθισμένη τακτική της τρόικας να ανεβάζει πάρα πολύ τον πήχη για να επιστρέψει στο σημείο που έχει προ-αποφασίσει ως κοινό τόπο συμφωνίας. Άρα δεν ανησυχώ για την κατάληξη”.

Από την πλευρά του πάντως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το εάν και κατά πόσο θα περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή χωρίς να υπάρχει επιμήκυνση και υπογράμμισε: «Η τρόικα δεν αμφισβητεί ότι στον τομέα της μείωσης δαπανών τα μέτρα προέρχονται από περικοπές σε συντάξεις και απολύσεις. Όλα τα υπόλοιπα που συνδέονται με διαρθρωτικές αλλαγές τα βγάζει από το τραπέζι… πάντα είχε αυτή τη λογική. Χωρίς επιμήκυνση αυτά τα μέτρα είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτά, δεν είμαι αισιόδοξος ούτε ότι από τη Βουλή θα περάσουν».

Εκτός από τις ενστάσεις των δυο εταίρων η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις από κοινωνικές ομάδες που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, δήλωσε αναφορικά με τις επερχόμενες κινητοποιήσεις: «Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που βγάζει τον κόσμο στο δρόμο , εμείς υποστηρίζουμε τις κινητοποιήσεις για την ακύρωση ενός ή περισσότερων μέτρων».

Πάντως, από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, εκφράζεται έντονος προβληματισμός για τη σταθερότητα της κυβέρνησης σε περίπτωση που η τρόικα παραμείνει αδιάλλακτη, ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτησε να υπάρξει πολιτική παρέμβαση από τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά στο ανώτατο επίπεδο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν και κυβερνητικά στελέχη, κοντά στον Πρωθυπουργό, αναφέρουν ότι «σαφώς και υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης» και ευελπιστούν, χωρίς όμως να προβάλλουν πειστικά επιχειρήματα, ότι η τρόικα μπορεί να πειστεί και να επέλθει συμβιβασμός.

Ο Πρωθυπουργός, μετά τις πιέσεις και τις ενστάσεις της τρόικα για το νέο επώδυνο πακέτο των μέτρων, θα συνεχίσει, όπως λέει σε συνομιλητές του τη διαπραγμάτευση με πολιτικές του παρεμβάσεις σε ανώτατο επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, εντάσσεται και η σημερινή του επίσκεψη-εξπρές στη Φρανκφούρτη όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα εκκρεμεί και μια συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που θα είναι παρούσα την προσεχή Παρασκευή στη Λευκωσία στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Γνώστες των παρασκηνιακών ζυμώσεων, έλεγαν «μην αποκλείεται να υπάρξει την τελευταία στιγμή και συνάντηση Λαγκάρντ-Σαμαρά», ενώ σίγουρη θεωρείται η τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, παρά τις δυσκολίες που παρατηρούνται και τα εμπόδια που θέτει η τρόικα με τις απαιτήσεις της, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. «Είμαστε στη μέση μιας κρίσιμης διαδικασίας. Είχαμε πει εξ αρχής ότι η διαπραγμάτευση θα είναι επίπονη και χρειάζεται υπομονή» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Παράλληλα εκτιμούν ότι τελικά οι πιστωτές θα λάβουν υπόψη τους την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα και τα στοιχεία της υψηλής ύφεσης (7% αντί της αρχικής πρόβλεψης για 4,7%) και ανεργίας (περίπου στο 25%).

Οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού μιλάνε για μια διαδικασία, όπου κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα, καθώς διαπιστώνουν ότι η τρόικα επιμένει σε ένα πολύ σκληρό πακέτο, ενώ επικαλούνται και τη μη ανησυχία της γερμανικής πλευράς για τις ενστάσεις της τρόικας.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική παρέμβαση σε υψηλό επίπεδο από τον κ. Σαμαρά, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο με την τρόικα. Αυτό ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Βενιζέλος, έπειτα από τη συνάντηση του με τους εκπροσώπους των πιστωτών, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση στα μέτρα που εισηγήθηκε το οικονομικό επιτελείο και σε αυτά που δέχεται η τρόικα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το