Πολιτική

ΕΚΤ: Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Τράπεζας Μ. Ντράγκι

Με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της Τράπεζας αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός διερεύνησε την πρόθεση της ΕΚΤ να διακρατήσει έως το 2020 ελληνικά ομόλογα που λήγουν από το 2013 έως το 2015.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Συναντήθηκα με τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον κ. Ντράγκι και συζητήσαμε και με τους συνεργάτες του για τις προοπτικές της χώρας μας αλλά και της Ευρωζώνης. Του εξέφρασα τη στήριξη μας για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για να δώσει σταθερότητα στη νομισματική ένωση, να δώσει διέξοδο στην κρίση χρέους και να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις των κερδοσκόπων.

Μιλήσαμε ακόμη για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και για να βγει από την κρίση. Επέμεινα ότι είμαστε αποφασισμένοι να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά και παράλληλα να επιταχύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας. Σήμερα έγινε ένα πρώτο βήμα για μια πιο στενή και παραγωγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, στο τραπέζι τέθηκαν θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, η υπό σύνταξη έκθεση της τρόικας και οι εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει «σημαντικά βήματα» για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της, επισημαίνεται όμως ότι παραμένουν “σημαντικές προκλήσεις”.

Από την ΕΚΤ επισημαίνεται, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΕΚΤ για τη δέσμευση του ίδιου και της κυβέρνησής του να φέρουν σε σωστή τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής και να συνεχίσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να θέσει την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της σε στέρεο έδαφος.

Ο Αντώνης Σαμαράς ενδέχεται να συζήτησε με τον Μάριο Ντράγκι τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επωφεληθεί η χώρα μας από τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ για απεριόριστη αγορά χρέους. Για να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο υπάρχει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να παραιτηθεί από τα χρέη της επί των ελληνικών ομολόγων που κατέχει και να τα διαθέσει στην τιμή που τα αγόρασε και όχι στην ονομαστική τους αξίας.

Μια τέτοια κίνηση θα συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα νέο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων αυτή τη φορά όμως δεν θα αφορά τους ιδιώτες αλλά τις κεντρικές τράπεζες.

Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, που αποτελεί πρόταση του Μάριο Μόντι και θα διέκοπτε την απομάκρυνση κεφαλαίων από τις τράπεζες των χωρών του νότου.

Η αντιπολίτευση

Με τη φράση «πρόκειται για μια βελτίωση λίγο καλύτερη από το τίποτα» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος Γιάννη Μηλιού, τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μάριο Ντράγκι. «Ακόμα και λύσεις που κινούνται σε μια λογική παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την ΕΚΤ με τα ίδια υψηλά επιτόκια και χωρίς καμιά άλλη ελάφρυνση, δεν επιλύουν το πρόβλημα του χρέους, αντίθετα το μεταθέτουν και επομένως το καθιστούν μακροπρόθεσμα πιο δυσβάσταχτο. Πρόκειται για μια βελτίωση λίγο καλύτερη από το τίποτα. Αντίθετα, η δέσμευση για συνέχιση της ίδιας πολιτικής βαθαίνει την ύφεση και ισοπεδώνει την οικονομία και την κοινωνία” τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μηλιός.

Και πρόσθεσε πως «η μόνη λύση είναι η ριζική αλλαγή της πολιτικής που περιλαμβάνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, μείωση των επιτοκίων, περίοδο χάριτος αποπληρωμής των τόκων με ρήτρα ανάπτυξης για να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος και η κοινωνία και να υπάρξει ανάπτυξη».

Το ΚΚΕ σχολιάζει ότι η συνάντηση Σαμαρά – Ντράγκι «επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ είναι αποφασισμένες να εντείνουν τον πόλεμο ενάντια στον λαό».

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αναμονή ούτε αυταπάτη. Μετά από το σημερινό τούνελ στο οποίο βρίσκονται οι εργαζόμενοι, θα ακολουθήσουν νέα τούνελ, με όποια κυβέρνηση, γιατί η κρίση στην ευρωζώνη θα βαθύνει και γιατί η κερδοφορία των μονοπωλίων που είναι μονόδρομος γι’ αυτά προϋποθέτουν την επιστροφή της ζωής του λαού στη δεκαετία του ’50 και ακόμα πιο πίσω. Άμεση απάντηση πρέπει να είναι η οργάνωση γενικής απεργίας με κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και της ΕΕ” καταλήγει το ΚΚΕ.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το