Πολιτική

Σκληρότερα μέτρα και στα εργασιακά

Δεν ικανοποιείται από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση

Ακόμη σκληρότερα μέτρα στα εργασιακά ζητά η τρόικα, η οποία δεν είναι ικανοποιημένη απ’ τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει καταλήξει η κυβέρνηση. Οι διαθέσεις του κλιμακίου έγιναν φανερές στη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον υπουργό Εργασίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έθεσαν στον κ. Βρούτση τα θέματα της εξαήμερης εργασίας με ελαστικοποίηση του ωραρίου με απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, την μείωση του χρόνου προειδοποίησης απόλυσης και του ύψους της αποζημίωσης και την μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%.

Η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικα με τον Γ. Βρούτση δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι δύο πλευρές προγραμματίζουν νέα σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

«Συζητήσαμε σήμερα με τους εκπροσώπους της τρόικα ανειλημμένες υποχρεώσεις που αφορούν το υπουργείο Εργασίας. Η συζήτηση συνεχίζεται» τόνισε αμέσως μετά ο Γιάννης Βρούτσης αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα είναι ανοιχτά. Ωστόσο, χθες ο υπουργός είχε πει ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για άλλες αλλαγές, πέραν του νόμου για τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βρούτσης παρουσίασε στους τροϊκανούς τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία ο κατώτατος μισθός θα ρυθμίζεται από την κυβέρνηση και όχι από κοινωνικούς εταίρους. Επιπλέον, παρουσίασε τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά 3,9% και τη συνολική μείωση του μη μισθολογικού κόστους στο 5%.

Κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, οι επικεφαλής της τρόικας φέρονται να πρότειναν να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε πάγια νομοθετική ρύθμιση με την οποία στο εξής θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, φαίνεται πως επέμειναν στη μείωση των αποζημιώσεων, τόσο σε περιπτώσεις απολύσεων όσο και στις περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων.

Ζήτησαν, επίσης, ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με τρόπο ώστε το ωράριο να ορίζεται και σε ημερήσια βάση, αλλά και σε εβδομαδιαία, μετά από συμφωνία εργοδοτών – εργαζομένων.

Σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, φαίνεται τελικά πως το ζητούμενο της τρόικας για αύξηση κατά 1 ή 2 χρόνια είναι να αφορά τελικά όλους τους ασφαλισμένους, και τους νέους αλλά και τους παλαιούς, εκείνους δηλαδή που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993.

Ο κ. Βρούτσης θα έχει νέα συνάντηση τις προσεχείς ημέρες με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ αύριο το πρωί θα βρίσκεται στο υπουργείο Εργασίας το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών.

Στην πραγματικότητα η τρόικα φαίνεται να εμμένει στις απαιτήσεις που διατυπώνονταν στο περιβόητο e-mail, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ του Mega, με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τονίζεται πως η τρόικα επιμένει σε απολύσεις στο δημόσιο για «σημειολογικούς» λόγους, δηλαδή φέρεται να εμφανίζει μία τιμωρητική λογική.

Η συνάντηση ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση (ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 13:00), καθώς μέλη του ΠΑΜΕ είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας να γίνει η συνάντηση σε ξενοδοχείο των Αθηνών, κάτι, όμως, που ο κ. Βρούτσης αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί από το γραφείο του και ότι θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη είσοδό τους στο υπουργείο. Λίγο μετά τις 14:00 το ΠΑΜΕ αποχώρησε, οπότε και μετά τη λήψη πρόσθετων αστυνομικών μέτρων οι εκπρόσωποι των δανειστών προσήλθαν τελικά στο υπουργείο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ η συγκέντρωση έγινε κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ «που επιδιώκουν την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, του 8ωρου, τις 73 ώρες δουλειά και το νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό, που οδηγεί στη σύνταξη στα 70».

Αντιδράσεις

Η κυβέρνηση ετομάζει «πραξικομηματική νομοθετική παρέμβαση» στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτατου μισθού, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, προναγγέλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που τελικώς υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις.  Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, επισημαίνει η ΓΣΕΕ, «προαναγγέλλει νομοθετικές παρεμβάσεις κατ΄ επιταγή των μνημονιακών εντολών, παρεμβάσεις ύφεσης και ανεργίας, ευθέως αντισυνταγματικές και αντικοινωνικές όπως η κατάργηση των ΣΣΕ και της  εργοδοτικής συμμετοχής σε ΟΕΚ-ΟΕΕ».

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση των προθύμων σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα, με περισσό θράσος, ζητούν ουσιαστικά την κατάργηση του 8ώρου και του πενθημέρου ικανοποιώντας απόλυτα τους εργοδότες» και προσθέτει: «Η ελληνική κοινωνία θα αντισταθεί στη διάλυση και τη στοχοποίησή της. Περιμένουμε το ίδιο να κάνουν και οι βουλευτές».

«Ο υπουργός Εργασίας δίνοντας τέλος στο κακόγουστο επικοινωνιακό θέατρο των δήθεν διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, της έδωσε «γη και ύδωρ», ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας» σχολιάζει ο Δημήτρης Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση του, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τον υπουργό Εργασίας ως τον επιμελέστερο δήμιο των εργατικών κατακτήσεων. «Οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι της ΕΕ δεν μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το ζήλο του υπουργού στη σφαγή των μισθών πείνας και των επιδομάτων εξαθλίωσης, στην απαλλαγή των μεγαλοεργοδοτών και από τις ελάχιστες εισφορές, στην κατάργηση του 8ωρου, στις απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, τη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας, τη νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και άλλα» σημειώνει. Επισημαίνει ακόμη πως «είναι γελασμένοι όλοι αυτοί που ελπίζουν ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα αποδεχτούν να παράγουν τον πλούτο χωρίς να έχουν στοιχειώδη δικαιώματα, να ζουν στην εξαθλίωση και την ανασφάλεια, ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να απολαμβάνουν σύγχρονα δικαιώματα». Παράλληλα, καλεί κάθε εργάτη και άνεργο «να συμβάλει τώρα στην οργάνωση της γενικής πανεργατικής απεργίας για να σταματήσει τώρα το νέο έγκλημα που σχεδιάζεται, να σηματοδοτήσει με την συμμετοχή του την ταξική και πολιτική αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το