Photo Gallery, Πολιτική

Κρίσιμες αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο

Συνέρχεται σήμερα στις 10 το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού

Τα καίρια θέματα αφορούν σε ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και εργασιακή εφεδρεία

Σε καλό κλίμα η συζήτηση Παπανδρέου – Μέρκελ στο δείπνο της καγκελάριου

 

Υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, έχει συγκληθεί για την Πέμπτη (σήμερα) στις 10 το πρωί στη Βουλή.

 

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο, η εργασιακή εφεδρεία, όπως και δημοσιονομικές, φορολογικές, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, σχετιζόμενες με τον προϋπολογισμό του 2011 και τη διαμόρφωση του επόμενου προϋπολογισμού.

 

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, καθώς αναμένεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, η οποία θα συνεχίσει την αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και περικοπών, ώστε να δώσει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

 

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου θα μεταφέρει το κλίμα από την Γερμανία, την οποία επισκέφθηκε για να συμμετέχει σε συνέδριο των επιχειρηματιών της χώρας, καθώς και τα όσα συζήτησε με την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ.

 

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθούν τα εξής θέματα:

 

– Ενημέρωση και λήψη απόφασης για βαθμολόγιο και ενιαίο μισθολόγιο του Δημόσιου Τομέα, (Ε. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας).

 

– Ενημέρωση και λήψη απόφασης για το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, (Ε. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας, Γ. Κουτρουμάνης).

 

– Ενημέρωση και λήψη απόφασης για δημοσιονομικές, φορολογικές, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις που συνδέονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 και τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2012, (Ε. Βενιζέλος, Γ. Κουτρουμάνης).

 

– Σχέδιο νόμου: Επιτάχυνση και εξορθολογισμός διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, (Γ. Ραγκούσης).

 

– Σχέδιο νόμου: Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων, (Κ. Σκανδαλίδης).

 

– Σχέδιο νόμου: Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις, (Κ. Σκανδαλίδης)

 

– Σχέδιο νόμου: Προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009 για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και για την τροποποίηση της Οδηγίας 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου και της Οδηγίας 2002/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και άλλες διατάξεις, (Χ. Παπουτσής).

Εν τω μεταξύ χθες (προχθές) το βράδυ, στο Βερολίνο, η Άγκελα Μέρκελ και ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησαν ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και η Ευρώπη να κάνει πράξη τις αποφάσεις του Ιουλίου για το ελληνικό χρέος.

 

Το δείπνο των δύο ηγετών στην Καγκελαρία κράτησε περίπου 3 ώρες και, όπως αναφέρουν και οι δύο πλευρές, έγινε σε καλό κλίμα και η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης, με την Άγκελα Μέρκελ να ξεκαθαρίζει από την πρώτη στιγμή πως η Γερμανία θέλει την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ καλώντας την Αθήνα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

 

Από την ελληνική πλευρά επισημαίνεται ότι στη συνάντηση έγινε εκτενής αναφορά για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τις επενδύσεις στην ενέργεια και την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, ενώ καμία από τις δύο πλευρές δεν επιβεβαιώνει ότι Μέρκελ και Παπανδρέου συζήτησαν σενάρια για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους κατά 50%.

 

“Ο μικρός Ομπάμα από την Ελλάδα”

 

Την καλύτερη των εντυπώσεων άφησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, όπως αποδεικνύεται από τα σχόλια του γερμανικού Τύπου. Ξεχωρίζουν η Financial Times Deutschland που μιλούν για έναν “μικρό Ομπάμα από την Ελλάδα” και το Spiegel, το οποίο υπογραμμίζει ότι ο κ. Παπανδρέου “δεν τα έχει παρατήσει, πιστεύει στην Ευρώπη, αγωνίζεται και δουλεύει σκληρά”.

 

Μοναδική παραφωνία η Bild, η οποία επιμένει στα σενάρια χρεοκοπίας, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο εκτιμάται να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα και παρά την καταβολή της επόμενης δόσης, ενώ σχολιάζοντας τον ασπασμό της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον έλληνα πρωθυπουργό, διερωτάται μήπως ήταν “ο αποχαιρετισμός των Ελλήνων από το ευρώ”…

 

Η εκτίμηση ότι “ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εντυπωσίασε στο Βερολίνο τους Γερμανούς βιομηχάνους με την άνετη και γεμάτη αυτοπεποίθηση εμφάνισή του”, διατυπώνεται σε άρθρο του Claus Hulverscheidt, με τίτλο “Παπανδρέου: Θέλω να σώσω τη χώρα”, που δημοσιεύεται στην Suddeutsche Zeitung.

 

“Ο Παπανδρέου απαιτεί σεβασμό για τη χώρα του”, είναι ο τίτλος της Die Welt, η οποία υποστηρίζει ότι “η Ελλάδα αξίζει μια δίκαιη ευκαιρία”, καθώς “μπορεί να έδωσε κάποτε πλαστά στατιστικά στοιχεία στην ΕΕ, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι άλλες κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια, εθελοτυφλούσαν”.

 

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, από την πλευρά της, χαρακτηρίζει την ομιλία του πρωθυπουργού “σημαντική, αυτοκριτική και γεμάτη αυτοπεποίθηση”, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι “ενώ έχει πάρει φωτιά το σπίτι του, γιατί οι συμπατριώτες του αντιδρούν δυναμικά στην πολιτική των περικοπών”, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε “να διασκεδάσει τις σοβαρές αμφιβολίες των Γερμανών για το ότι οι Έλληνες παίρνουν στα σοβαρά τις περικοπές”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το