Πολιτική

Κομφούζιο για τα θαλασσοδάνεια

Χωρίς ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκε η ρύθμιση στη Βουλή
Χωρίς ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκε η ρύθμιση στη Βουλή

Σε κοινοβουλευτικό «κομφούζιο» εξελίχθηκε η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί του άρθρου 78 του νομοσχεδίου για τη διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις. Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη ρύθμιση προήλθε από βουλευτική τροπολογία που ψηφίστηκε επί των άρθρων (την περασμένη εβδομάδα) και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο ως αυτοτελές άρθρο. Ετσι, κατά την τελική φάση ψήφισης επί του συνόλου πια του νομοσχεδίου, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά και τα συγκυβερνώντα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ήγειραν τις διαφωνίες τους για το εν λόγω άρθρο με το οποίο ορίζεται πως δεν διαπράττουν απιστία τα όργανα των τραπεζών που χορηγούν δάνεια προς νομικά πρόσωπα είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού δικαίου είτε του ευρύτερου δημοσίου τομέα που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου κ. Δ. Παπαδημούλη κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη «σκανδαλώδη ρύθμιση», όπως την χαρακτήρισε, με το σκεπτικό ότι αφορά (και) τα δάνεια που έχουν δοθεί προς τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ (συνολικά 244,2 εκ. ευρώ). «Κάνετε ένα μεγάλο δώρο στους τραπεζίτες και στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε: «Μην μετατρέπετε τη Βουλή σε βιοτεχνία παραγωγής νέων σκανδάλων. Πιαστήκατε με τη γίδα στη πλάτη, όπως λέει ο λαός και τώρα πρέπει να αποσύρετε τη ρύθμιση αυτή». Προειδοποίησε δε ότι «όποιος ψηφίσει “ναι” στο σύνολο ψηφίζει “ναι” και στη σκανδαλώδη ρύθμιση».

Υπέρ της απόσυρσης της τροπολογίας τάχθηκε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π. Καμμένος κάνοντας λόγο για τροπολογία η οποία κατατέθηκε «για να γλιτώσουν τους τραπεζίτες από ποινικές ευθύνες για δάνεια που έδωσαν παράνομα στα κόμματα». Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης επέμεινε ότι δεν αφορά τα κόμματα, τονίζοντας μάλιστα ότι αν όποιος συνέταξε την εν λόγω ρύθμιση «είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό του, τότε αυτό είναι βλακώδες». Παρά ταύτα ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας διότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα.

‘Ομως, η ρύθμιση είχε ήδη ψηφιστεί στην κατ’ άρθρον συζήτηση. Ετσι, η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον προεδρεύοντα κ. Ι. Τραγάκη, αποφασίστηκε -έπειτα και από σχετική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης με τον κ. Παπαδημούλη- ότι θα μπορούσε να γίνει μόνο επί του συνόλου του νομοσχεδίου. Μάλιστα ο κ. Τραγάκης επικαλέστηκε τις επιστολικές ψήφους που είχαν φτάσει στο προεδρείο από τον ΣΥΡΙΖΑ και από του ΑΝΕΛ, οι οποίες αναφέρονταν σε «ψήφο στο σύνολο».

Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ορισμένοι επέμεναν ότι η ονομαστική ψηφοφορία πρέπει να διεξαχθεί επί του συγκεκριμένου άρθρου 78, όπως ανέφερε άλλωστε και το σχετικό αίτημα που υπέβαλε η αξιωματική αντιπολίτευση. Επικράτησε σύγχυση, με τον κ. Παπαδημούλη να δηλώνει ότι δεν ζητάει το κόμμα να γίνει ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου αφού έχει ζητήσει μόνο επί του συγκεκριμένου άρθρου, αλλά παρ’ όλα αυτά θα συμμετέχει στην διαδικασία και με τον κ. Τραγάκη να δηλώνει ότι το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ρύθμιση «μεταβάλλεται σε ονομαστική ψηφοφορία για το σύνολο».

«Δεν είναι Βουλή αυτό αλλά συνέδριο της ΕΦΕΕ…»

Κι ενώ ξεκίνησε η διαδικασία με την ανάγνωση των ονομάτων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραφαν το αίτημα, υπήρξαν ενστάσεις από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν συμφωνήσαμε σε αυτή την διαδικασία» και ότι «δεν άλλαξε το αίτημά μας». Εντονες αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά του έτερου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη ο οποίος επέμεινε ότι το αίτημα του κόμματός του αφορούσε μόνο το επίμαχο άρθρο, ενώ καταγγέλθηκε το προεδρείο για το ότι «μετατρέπει την ψηφοφορία στο σύνολο».

Μέσα σε ένα πανδαιμόνιο εγκλήσεων και αντεγκλήσεων -με τον κ. Κακλαμάνη να φωνάζει ότι «δεν είναι Βουλή αυτό, αλλά συνέδριο της ΕΦΕΕ» – ο κ. Τραγάκης ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει την πρότασή του για ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 78 σε αίτημα ψηφοφορίας για το σύνολο του ν/σ. «Εμείς ζητήσαμε για μια διάταξη. Εσείς ανακοινώσατε για το σύνολο. Προχωράμε, λοιπόν, όπως ανακοίνωσε το προεδρείο», είπε ο κ. Παπαδημούλης. Ωστόσο, ο κ. Τραγάκης δήλωσε ότι ύστερα απ’ όλα αυτά «το προεδρείο αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το σύνολο» και ζήτησε από το Σώμα να ψηφίσει στο σύνολό του το νομοσχέδιο όπως προβλέπει η κανονική διαδικασία και όχι η ονομαστική, το οποίο και πέρασε κατά πλειοψηφία (μαζί με την επίμαχη ρύθμιση).

Επικράτησε ένταση με τον κ. Παπαδημούλη να καταγγέλλει το προεδρείο για «ωμό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και αθέτηση της ρητής απόφασής του ότι θα υπήρχε ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου. Απέδωσε δε αυτή την τακτική «στον φόβο των διαρροών από την κυβερνητική πλειοψηφία». Μάλιστα έκανε λόγο για «κρυφό σχεδιασμό» και «μεθοδευμένη ακύρωση». Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους είπε επίσης ότι πριν την ψηφοφορία επικοινώνησε μαζί του ο κ. Τραγάκης και ο κ. Μεϊμαράκης και τους εξήγησε ότι «δεν μεταβάλλουμε το αίτημά μας αλλά θα μετάσχουμε στην ψηφοφορία». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «η ακύρωση της ψηφοφορίας είναι ομολογία πανικού και ενοχής», ενώ το κόμμα του κατέθεσε δική του τροπολογία «για την ακύρωση αυτού του σκανδάλου», όπως χαρακτήρισε την επίμαχη ρύθμιση.

Σύγχυση επικράτησε και όσον αφορά τη στάση που τήρησε το ΠαΣοΚ στην τελική ψηφοφορία αφού αρχικά επικράτησε η εντύπωση ότι δεν την ψήφισε, όπως άφηνε να εννοηθεί σε δημοσιογράφους ο κ. Κακλαμάνης, ενώ πολύ αργότερα ο βουλευτής του κόμματος κ. Β. Κεγκέρογλου δήλωσε στην Ολομέλεια ότι το κόμμα του «ήταν ξεκάθαρο»: «Είμαστε υπέρ του αναπτυξιακού νόμου», δήλωσε αποσαφηνίζοντας την στάση που τηρήθηκε στην ψηφοφορία επί του συνόλου. Ταυτόχρονα όμως υπενθύμισε ότι «προτείναμε να αποσυρθεί το άρθρο». Η ΔΗΜΑΡ, πάντως, καταψήφισε αν και έκανε λόγο για «γκάφα» του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την διαδικαστική -πλην ουσιαστική- διάσταση που έλαβε το όλο θέμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το