Οικονομία

Προβόπουλος: Εγώ θέλω καλές τράπεζες

"Πράσινο φως" για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής άναψε σήμερα το ΤΧΣ
“Πράσινο φως” για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής άναψε σήμερα το ΤΧΣ

“Πράσινο φως” για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας άναψε σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 19 Απριλίου 2013. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαρτία που απαιτείται, στις 24 Απριλίου θα συγκληθεί η πρώτη Επαναληπτική Συνέλευση και στις 29 Απριλίου 2013 η δεύτερη Επαναληπτική Γενική Συνέλευση, η οποία και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Προκειμένου να αποφύγει την κρατικοποίηση, η Εθνική θα πρέπει μέχρι τις 29 Απριλίου να καταφέρει να συγκεντρώσει 785,6 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα έως τα 9,7 δισ. ευρώ θα συγκεντρωθούν από έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών και από τη συμμετοχή του ΤΧΣ.

Ανάλογη απόφαση για την ΑΜΚ αναμένεται τα επόμενα 24ωρα και για τη Eurobank, που ετοιμάζει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής της. Η Τράπεζα αναζητεί 383 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να αποφύγει την κρατικοποίηση.

Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών δίνουν μάχη με το χρόνο, καθώς μόλις πριν από δύο 24ωρα είχαν ενημερώσει την ΤτΕ ότι είναι απίθανο να καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, η συμφωνία συγχώνευσης δεν ενταφιάζεται, απλώς αναβάλλεται μέχρι να αποφασίσει ο νέος μέτοχος, δηλαδή το Ταμείο.

Παράλληλα, ο κ. Προβόπουλος διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι οι καταθέσεις προστατεύονται και από το μνημόνιο, διαχωρίζοντας πλήρως την κατάσταση στην Ελλάδα από εκείνη στην Κύπρο. “Σας λέω κατηγορηματικά -τόνισε- ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός φόβος για τις καταθέσεις στην Ελλάδα, είναι απολύτως προστατευμενες. Ουδείς καταθέτης δεν θα χάσει τα χρήματά του, ανεξάρτητως ύψους κατάθεσης ή τράπεζας στην οποία τηρούνται”.

Ο Γιώργος Προβόπουλος μίλησε για τις κινήσεις θωράκισης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί από την κυπριακή κρίση. Είπε σχετικά:

“Αν η κυβέρνηση και η ΤτΕ δεν ήταν έτοιμες μέσα σε 48 ώρες να υποδεχθούν τα κυπριακά καταστήματα, θα γινόταν χαμός. Ήμουν σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, τον κ.Βενιζέλο και τον κ. Στουρνάρα. Το τελευταίο τηλεφώνημα για να ανοίξουν τα καταστήματα έγινε στις 4 παρά τέταρτο το πρωί. Δόξα τω Θεώ, εστέφθη με επιτυχία”.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο κ. Προβόπουλος για το ενδεχόμενο αφελληνισμού της Εθνικής και της Eurobank. Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως σημασία έχει να είναι υγιείς οι τράπεζες. “Τι θα πει αφελληνισμός; Εγώ θέλω καλές τράπεζες, δεν με νοιάζει αν θα είναι γαλλική, ιταλική ή αμερικανική” ανέφερε.

Εν αναμονή των εξελίξεων στις τράπεζες, πάντως, το χρηματιστήριο αντιδρά θετικά, με το γενικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 3,03% και τα κέρδη να φθάνουν το 27,18% στην Εθνική, το 26,18% στη Eurobank, 16,75% στην Πειραιώς και 13,33% στην Alpha Bank.

Η δυστοκία που υπάρχει σχετικά με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην ΑΜΚ της Εθνικής, προκαλεί σοβαρό προβληματισμό, καθώς από τη μια η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη συμμετοχή τους, αφού δεν υπάρχουν αποθεματικά, από την άλλη εάν δεν μπουν στην αύξηση, κινδυνεύουν να μηδενιστεί η συμμετοχή τους.

Τους προβληματισμούς αυτούς εξέφρασε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που συναντήθηκε με τη διοίκηση της Εθνικής. Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι “μετά το κούρεμα των ομολόγων τους, λόγω του περίφημου PSI, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ιδιαίτερα της Εθνικής, εκμηδενίζει ουσιαστικά την αξία των μετοχών που κατέχουν τα ταμεία με ότι αυτό συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον των συντάξεων”.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ καταγγέλλει: “Οδηγούν σε νέες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία στην πορεία ανακεφαλαιοποίησης, μετά από αυτές κουρέματος του δημόσιου χρέους, τις οποίες σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι”.

«Απολύτως διασφαλισμένες  οι καταθέσεις” 

Απόλυτος ότι όλες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες εμφανίστηκε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος κατά την ενημέρωση που παρείχε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

“Σας λέω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός φόβος για τις καταθέσεις στην Ελλάδα, είναι απολύτως προστατευμένες. Ουδείς καταθέτης δεν θα χάσει τα χρήματά του ανεξαρτήτως ύψους κατάθεσης ή τράπεζας στην οποία τηρούνται”, είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την εισήγησή του, ο Γιώργος Προβόπουλος τόνισε μάλιστα ότι ακόμα και τον Μάρτιο που ήταν ένας δύσκολος μήνας επέστρεψαν ποσά στις ελληνικές τράπεζες άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Είπε επίσης ότι με λύπη του παρακολουθεί περισπούδαστες αναλύσεις για την ασφάλεια των καταθέσεων και θεωρεί ότι σε κάποιο βαθμό, όχι εξ ολοκλήρου, αυτές γίνονται εκ του πονηρού.

Αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της κατάρρευσης των κυπριακών τραπεζών και στις ενέργειες που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας για την προστασία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος ενώ επισήμανε ότι το PSI ήταν σημαντική αλλά όχι η βασική αιτιά κατάρρευσης των κυπριακών τραπεζών αφού η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα ήταν της τάξης των 3,7 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών υπολογίζονται κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

Σημείωσε επιπρόσθετα ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ολοκληρωθεί στις προκαθορισμένες ημερομηνίες, δηλαδή μέχρι τα τέλη Απριλίου. Τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τις εξυγιάνσεις αναδύεται ισχυρότερο, αναδιατάσσεται και γίνεται πιο αποτελεσματικό και ικανό να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της χώρας.

Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι η Alpha Bank και η Πειραιώς θα συγκεντρώσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που απαιτείται για μην κρατικοποιηθούν ενώ λιγότερο αισιόδοξος ήταν για την αντίστοιχη δυνατότητα της Eurobank και της Εθνικής.

Αναφορικά με την συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπογράμμισε ότι το εγχείρημα δεν ενταφιάζεται αλλά παίρνει αναβολή ενώ οριστική απόφαση θα πάρει ο νέος μέτοχος (το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) στη βάση του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το