Photo Gallery, Τοπικά

Κλοπές λουλουδιών, καντηλιών και λαδιών

Καταγγέλλει ο αντιδήμαρχος κ. Χ. Τσαμπάζης για τον «Κούκο»
Καταγγέλλει ο αντιδήμαρχος κ. Χ. Τσαμπάζης για τον «Κούκο»

Κλοπές και ανάπτυξη παράνομων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, παρατηρούνται στο Κοιμητήριο του «Κούκου». Χωρίς καμία έγκριση από τη διοίκηση του Κοιμητηρίου, διάφορα άτομα αναλαμβάνουν την αφή των καντηλιών και τον καθαρισμό των μνημείων, γεγονός που όπως κατήγγειλε ο αντιδήμαρχος κ. Χ. Τσαμπάζης, υπονομεύει τη λειτουργία του Νεκροταφείου.

Μέσα από την παράνομη δραστηριότητα, ο εργολάβος που έχει αναλάβει την αφή καντηλιών χάνει έσοδα και κατ’ επέκταση έσοδα χάνει και ο Δήμος, ενώ λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης, στο Κοιμητήριο παρατηρούνται και κλοπές.

Κυρίως τοξικομανείς είναι εκείνοι που ξηλώνουν τις περιφράξεις και εισέρχονται στο Νεκροταφείο για να σπάσουν μνήματα προκειμένου να πουλήσουν τα μάρμαρα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη πρόσληψης φύλακα για τις νυχτερινές ώρες.

Για την παράνομη ανάπτυξη επαγγελματικών δραστηριοτήτων εντός του Κοιμητηρίου, ο κ. Τσαμπάζης τόνισε ότι ο Δήμος θα κινηθεί εναντίον εκείνων που τις ασκούν και θα καταγγελθούν στην Αστυνομία.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος», δήλωσε.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Τσαμπάζης, «ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κοιμητήριο, είναι τα παράπονα των πολιτών για  κλοπές λουλουδιών, καντηλιών, λαδιών και άλλων αντικειμένων, από τα ταφικά μνημεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι γίνονται από πολίτες ή οργανωμένες ομάδες, οι οποίες ασκούν παράνομα το επάγγελμα της αφής κανδηλιών και περιποίησης μνημείων», είπε. Ο ίδιος επισήμανε ότι από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έδωσε εντολή στην υπηρεσία, να προβεί σε συστάσεις και να απαγορεύσει την είσοδο στα άτομα που ασκούν παράνομα την αφή καντηλιών. Ο κ. Τσαμπάζης δήλωσε ότι έχει στα χέρια του έγγραφες καταγγελίες των εργαζομένων στο Κοιμητήριο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, από α τα άτομα που ασκούν παράνομα το επάγγελμα του καντηλανάφτη. «Έχω καταγγελία πολίτη που έχει πληρώσει προκαταβολικά 20 ευρώ το μήνα -από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι το Μάρτιο 2013 -χωρίς την έκδοση παραστατικών. Η κυρία  που ανέλαβε να κάνει την αφή του καντηλιού και το καθάρισμα του τάφου, έχει στη «δικαιοδοσία» της πάνω από 200 κανδήλια». Τέλος ο κ. Τσαμπάζης ανέφερε ότι έχει δώσει όλα τα στοιχεία στη νομική υπηρεσία για να δοθεί λύση στο θέμα, ενώ επισήμανε ότι ο ίδιος εξετάζει και το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣΔΟΕ καθώς, όπως ανέφερε, ο Δήμος χάνει έσοδα χιλιάδων ευρώ.
Η εργολαβία αφής καντηλιών υπογράφηκε το Μάρτιο του 2012 και κανονικά λήγει στις 31 Μαρτίου 2013.

Ο ανάδοχος ανέλαβε το έργο έπειτα από μειοδοτικό διαγωνισμό και κανονικά έπρεπε να λάβει από το Δήμο, με το τέλος της εργολαβίας, συνολικά 38.966 ευρώ για την αφή 330  καντηλιών. Την επίσημη οδό ακολούθησαν όμως μόνο 30 συγγενείς νεκρών, καθώς οι υπόλοιποι επέλεξαν να πληρώνουν άγνωστα προς το Κοιμητήριο πρόσωπα για την αφή των καντηλιών. Σημειώνεται ότι το Κοιμητήριο έχει ορίσει για την αφή το ποσό των 25 ευρώ.

Η εργολαβία τυπικά λήγει 31 Μαρτίου 2013, αλλά η σύμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχύει και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού, κάτι που ήδη διερευνά η νομική υπηρεσία, όπως και τις δυνατότητες αντίδρασης του Δήμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το