Photo Gallery, Τοπικά

Σε κεντρικές ενορίες «κτυπά» η απορία

Στις 2.033 ανέρχονται οι μερίδες φαγητού από τα Σπίτια Γαλήνης
Στις 2.033 ανέρχονται οι μερίδες φαγητού από τα Σπίτια Γαλήνης

Στις 2.033 ανήλθαν οι δωρεάν μερίδες φαγητού στη Μητρόπολη Δημητριάδος η οποία αναζητεί τρόπους για τη δημιουργία ακόμη δύο Σπιτιών Γαλήνης στις ενορίες τους Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Τρύφωνα. Στις ενορίες των Αγίων Αναργύρων και της Ανάληψης καταγράφονται πλέον οι μεγαλύτερες ανάγκες για δωρεάν φαγητό σε άπορους.

Όλο και αυξάνονται οι μερίδες φαγητού που διατίθενται από τη Μητρόπολη Δημητριάδος μέσω των Σπιτιών Γαλήνης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της τοπικής Εκκλησίας, ο αριθμός των δωρεάν μερίδων φαγητού ανέρχεται πλέον στις 2.033. Η αύξηση είναι συνεχής και η τοπική εκκλησία καταβάλλει προσπάθεια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Μάλιστα το πρόβλημα δεν είναι τόσο η στελέχωση ενός Σπιτιού Γαλήνης με εθελόντριες ή η τροφοδοσία με τρόφιμα, όσο η αγορά του εξοπλισμού που απαιτείται.

Οι δωρεάν μερίδες φαγητού ανά Σπίτι Γαλήνης κάθε ενορίας, σύμφωνα τα στοιχεία της τοπικής Εκκλησίας έχει ως εξής: Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου «Δος Ημίν Σήμερον» 250 μερίδες, Άγιος Δημήτριος 85 μερίδες, Αγία Αικατερίνη 30 μερίδες, Άγιοι Ανάργυροι 170 μερίδες, Άγιος Κωνσταντίνος 124 μερίδες, Άγιος Βασίλειος 80 μερίδες, Αγίου Πέτρου και Παύλου 85 μερίδες, Μεταμόρφωση 130 μερίδες, Ευαγγελίστρια 160 μερίδες, Αγία Βαρβάρα 19 μερίδες, Ανάληψη 170 μερίδες, Άγιοι Θεόδωροι 45 μερίδες, Άγιος Γεώργιος Αγριάς 38 μερίδες, Αγία Παρασκευή Σούρπης 26 μερίδες, Άγιος Δημήτριος Αλμυρού 80 μερίδες, Άγιος Κωνσταντίνος Βελεστίνου 10 μερίδες, Κοίμηση Θεοτόκου Ευξεινούπολης 25 μερίδες, Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου 29 μερίδες, Αγίου Σπυρίδωνος 50 μερίδες, Άγιος Γεώργιος Βόλου 72 μερίδες, Αγία Παρασκευή 50 μερίδες, Συνεδριακό Θεσσαλίας για τη Μονάδα Αντιμετώπισης Αλτσχάιμερ 165 μερίδες, Άγιος Νεκτάριος Νέας Ιωνίας 80 μερίδες, Άγιος Κοσμάς 35 μερίδες, Κοίμηση Θεοτόκου Αλυκών 25 μερίδες.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τόνισε πως σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία οι μερίδες φαγητού που προσφέρονται δωρεάν από τα Σπίτια Γαλήνης και το Δος Ημίν Σήμερον αγγίζουν τις 2.033. Ο αριθμός είναι μεγάλος, παρατηρούμε ότι υπάρχει αύξηση και το ζήτημα είναι ο κόσμος να μπορεί να προσφέρει τρόφιμα για να σιτίζονται οι άποροι. Ήδη έγινε η προμήθεια δύο νέων φούρνων που διατέθηκαν σε ισάριθμες ενορίες για να μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερο τον κόσμο. Παράλληλα στόχος μας είναι να λειτουργήσουν ακόμη δύο Σπίτια Γαλήνης στις Ενορίες του Αγίου Τρύφωνα και του Άγιου Παντελεήμονα. Μάλιστα αυτήν την περίοδο ψάχνουμε χορηγίες για την αγορά του εξοπλισμού, όπως οι κουζίνες, όπου το κόστος είναι μεγάλο.

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα π. Κωνσταντίνος Κωστίμπας τόνισε πως καθημερινά οι ανάγκες των απόρων μεταβάλλονται προς τα πάνω. Στην ενορία μας δεν λειτουργεί Σπίτι Γαλήνης και προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό μέσα από τη διάθεση τροφίμων. Η Μητρόπολη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να λειτουργήσει Σπίτι Γαλήνης και στην ενορία του Αγίου Παντελεήμονα και έτσι να αντιμετωπιστούν τα θέματα των απόρων. Μάλιστα ως χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί ένα τμήμα του παλιού κτιρίου του Ορφανοτροφείου. Η εκτίμησή μας είναι πως αν λειτουργήσει το Σπίτι Γαλήνης, θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν γύρω στους 30 άπορους. Μπορεί η ενορία μας να είναι μικρή, ωστόσο στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης οι ανάγκες δεν παύουν να υπάρχουν.

Εορτή του Ευαγγελισμού

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Μητρόπολη Δημητριάδος, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας. Στο Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο κ. Ιγνάτιος, τον οποίο πλαισίωσε πλειάδα κληρικών και μέγα πλήθος πιστών που κατέκλυσε τον ναό και τον περιβάλλοντα χώρο.

Στο τέλος του Εσπερινού σχηματίστηκε πομπή που κατευθύνθηκε στον περίβολο του ναού, όπου τελέστηκε η Αρτοκλασία και ο κ. Ιγνάτιος κήρυξε το Θείο Λόγο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το