Πολιτική

«Κλειδώνουν» αποφάσεις αύριο

Στουρνάρας

Στο υπουργείο Οικονομικών μετέβησαν τη Δευτέρα (χθες) εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να έχουν σύσκεψη με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Τετάρτης (αύριο).

Στην τρίωρη σύσκεψη του κ. Στουρνάρα με τους Φίλιππο Σαχινίδη (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρη Χατζησωκράτη (ΔΗΜΑΡ) έγινε ενημέρωση από τον υπουργό για όλα τα ανοικτά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα του ειδικού τέλος για τα ακίνητα που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, καθώς το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα η ΔΗΜΑΡ απορρίπτουν την παράταση της διαδικασίας και το 2013, όπως ζητά η τρόικα.

Οι αποφάσεις επί του ζητήματος αναμένεται να έχουν ληφθεί έως τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να μην υπάρξει εικόνα εμπλοκής.

Ο νόμος προβλέπει ότι το ειδικό τέλος θα μπορεί να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ για το 2011 και για το 2012, όχι όμως για το 2013 και η κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβει νομοθετικά.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τροπολογία, είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και στις δυο περιπτώσεις, ωστόσο, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την έγκριση ή μη της παράτασης της είσπραξης του ειδικού τέλους για το 2013.

Αναλυτικότερα εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων προκειμένου ν’ αποτραπεί διαφαινόμενη εμπλοκή με το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, που απαιτεί η τρόικα να παραμείνει και το 2013 στο πλαίσιο των συζητήσεων με την Αθήνα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Μετά την κατηγορηματική άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται, αλλά και την ανάλογη προειδοποίηση του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να καταθέσει στη σύσκεψη των αρχηγών την Τετάρτη πρόταση για μείωση του τέλους, ώστε και να τηρήσει τη δέσμευσή του ότι οι πολίτες θα πληρώσουν εφέτος λιγότερα, αλλά και να εξασφαλίσει έτσι τη συναίνεση Βενιζέλου και Κουβέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια που έχουν να κάνουν με ελάφρυνση κάποιων κατηγοριών ιδιοκτητών, με το βασικότερο να προβλέπει μεσοσταθμική μείωση 10-15% για ακίνητα που δεν ξεπερνούν τα 1.800-2.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενδεχομένως και με ένα πλαφόν στην επιφάνεια του ακινήτου.

Ακόμη πάντως κι αν οι κυβερνητικοί εταίροι συμφωνήσουν, η πρόταση θα πρέπει να περάσει και από την τρόικα και αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί από ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν αυτή την απώλεια εσόδων που θα προκύψει. Ένα σενάριο που φαίνεται πως μελετάται είναι να υπάρξει αντίστοιχη αύξηση σε κάποιες κατηγορίες μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων μέσω της αύξησης συντελεστών στον ΦΑΠ.

Ωστόσο, επειδή καταγράφεται μια υστέρηση στα φορολογικά έσοδα στο πρώτο δίμηνο, αυτό δυσκολεύει γενικότερα τη διαπραγμάτευση για τις όποιες αλλαγές στους φόρους.

Οι κυβερνητικοί εταίροι, άλλωστε, καλούνται το βράδυ της Τετάρτης να οριστικοποιήσουν τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα -που καταφθάνει στην Αθήνα την Πέμπτη- σε δύο ακόμη “καυτά” μέτωπα:

-Πώς θα καλυφθεί η “τρύπα” στα εσοδα και

– Πώς θα απομακρυνθούν άμεσα δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο Αντώνης Μανιτάκης, πάντως, μιλώντας το πρωί σε ημερίδα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης υποστήριξε ότι το Δημόσιο δεν αποτελεί αγκάθι στις διαπραγματεύσεις και ότι η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει με μαγικό τρόπο.

Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη ενδέχεται να συζητηθεί και το θέμα του ανασχηματισμού, καθώς πληροφορίες εμφανίζουν τον κ. Βενιζέλο να έχει ανοίξει τη συζήτηση προ ημερών στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφισιά.

Εν τω μεταξύ εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί σχετικά με την απλούστευση των εξαγωγικών διαδικασιών η οποία αποσκοπεί στο να μειωθούν ο εξαγωγικός χρόνος κατά 50% και τα κόστη κατά 20%, έως το 2015, κινείται η κυβέρνηση με τη συνεργασία της Task Force.

Αυτό προέκυψε από την 4η Συνεδρίαση της (Μικτής) Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Ν. Μηταράκη, στο υπουργείο Ανάπτυξης. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν και τα οποία άπτονται της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, ήταν:

-Η πορεία εκπόνησης του Οδικού Χάρτη για το νέο Οργανισμό Εξωστρέφειας, με τη συνεργασία Ολλανδών εμπειρογνωμόνων και της Task Force.

-Οι ενέργειες που πραγματοποιούνται για τη διευκόλυνση των εξαγωγικών διαδικασιών ειδικά σε ότι αφορά τα προϊόντα υψηλής ζήτησης.

-Η συζήτηση των προτάσεων για την ολοκληρωμένη προβολή των Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις αγορές του εξωτερικού.

-Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής μέσα από τις τουριστικές μονάδες.

-Την ενίσχυση των Ελληνικών διπλωματικών αρχών σε αγορές στόχους.

-Η δημιουργία ενιαίου διαδικτυακού τόπου που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο της πληροφόρησης για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, τις εξαγωγές, τις επενδυτικές ευκαιρίες, τον τουρισμό κ.α.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το