Photo Gallery, Τοπικά

Κλείνει τις πόρτες η Πολυτεχνική Σχολή

Λόγω του υπερδιπλασιασμού των εισακτέων στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά
Λόγω του υπερδιπλασιασμού των εισακτέων στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

«Δεν θα δεχτούμε τον υπερδιπλασιασμό των εισακτέων για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, όπως προτείνει το υπουργείο Παιδείας» τονίζει η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θέτοντας ζήτημα υποβάθμισης της ποιότητας σπουδών και μείωσης της ακαδημαϊκής αξιοπιστίας της. Συνολικά η Πολυτεχνική Σχολή βάσει του σχεδίου «Αθηνά» καλείται να αναλάβει κάθε έτος φόρτο 850 εισακτέων από 320 που ζητεί, και από 460 που λαμβάνει σήμερα. Ουσιαστικά καλείται να εισαγάγει 2,7 φορές περισσότερους φοιτητές από όσους μπορεί να εκπαιδεύσει. Μάλιστα σε βάθος πενταετίας οι προπτυχιακοί φοιτητές θα ανέρχονται στους 4.250.

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά παρεχώρησε χθες η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής, ενώ το «παρών» έδωσαν και πρόεδροι των Τμημάτων.

Η Πολυτεχνική Σχολή ήδη έχει αντιδράσει στον προτεινόμενο από το σχέδιο «Αθηνά» αριθμό εισακτέων για του χρόνου. Ειδικότερα απέστειλε έγγραφα διαμαρτυρίας, ζήτησε συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων, ενώ έχει κινηθεί για άμεσα συνάντηση με τον υφυπουργό ή τον υπουργό Παιδείας, αλλά χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Στη χθεσινή συνέντευξη εκφράστηκε ο διάχυτος προβληματισμός των καθηγητών, ενώ παρουσιάστηκαν και αριθμητικά στοιχεία που δείχνουν την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, αν υλοποιηθούν τα σχέδια του υπουργείου.

«Ενώ στο πρώτο σχέδιο «Αθηνά» δεν υπήρχε στήλη με τον προτεινόμενο αριθμό εισακτέων, στο δεύτερο σχέδιο τελικά εντάχθηκε αυτή η στήλη και η οποία θίγει τις Πολυτεχνικές Σχολές, αφού είναι ο ίδιος αριθμός για όλα τα Πολυτεχνεία της χώρας ανεξαρτήτως υποδομών. Ουσιαστικά για εμάς ήταν ένα σοκ» τόνισε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Παντελής Σκάγιαννης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι ενδεικτικό ότι για το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών προτείνονται παντού σε όλα τα ΑΕΙ 200 εισακτέοι και αντίστοιχα το ίδιο ισχύει για τα άλλα Τμήματα άλλων ειδικοτήτων. Είναι σαφές ότι αυτό προέκυψε από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την παιδεία. Παράλληλα προέκυψε και από τη μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ, με αποτέλεσμα οι θέσεις που χάνονται εκεί, να φορτώνονται στα Πολυτεχνεία με δήθεν την πρόφαση ότι η ανάπτυξη της χώρας στηρίζεται στους μηχανικούς. Αλλά αυτό είναι άλλο από την παρεχόμενη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γιατί με τον αριθμό εισακτέων που προτείνει το υπουργείο, αναγκαστικά θα πέσει το επίπεδο της εκπαίδευσης. Θα πάνε πίσω η έρευνα, η προετοιμασία, δεν θα μπορεί να γίνει σε βάθος δουλειά.

Συμπλήρωσε ότι πάντοτε το υπουργείο δίνει περισσότερους εισακτέους από αυτούς που ζητάμε, όταν υπάρχει επιπλέον ένα 24% εισακτέων που μπαίνουν στις Σχολές από άλλες ειδικές κατηγορίες.

«Κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα για να παραμείνουμε ένα Πολυτεχνείο που εκπαιδεύει ποιοτικά τους φοιτητές του και αυτό φαίνεται από την ακαδημαϊκή του πρόοδο, αλλά και τη διαδρομή που έχουν οι απόφοιτοι στα μεταπτυχιακά. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν μπορεί να παραλάβει τον αριθμό εισακτέων που προτείνει το υπουργείο Παιδείας και δεν θα τους παραλάβει» κατέληξε.

Όπως τονίζεται σε νέο έγγραφο που έστειλε στο υπουργείο Παιδείας ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Παντελής Σκάγιαννης, «σε πλήρη ανάπτυξη των πέντε σπουδών η Πολυτεχνική Σχολή από 2666 φοιτητές που με τεράστια δυσκολία εκπαιδεύει σήμερα, θα καλείται να εκπαιδεύει 4250 προπτυχιακούς φοιτητές σε ισχνές για τους αριθμούς αυτούς υποδομές. Γίνεται σαφές ότι ο υπερδιπλασιασμός του αριθμού των εισακτέων που προβλέπεται από το σχέδιο «Αθηνά», απλώς δεν είναι δυνατός. Λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρότατα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα στην αγορά εργασίας, καλούμε τους αρμόδιους να επανεξετάσουν σοβαρά τον αριθμό των εισακτέων στα Τμήματα της Πολυτεχνικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και να συναινέσουν στους πολύ μικρότερους αριθμούς που έχει προτείνει το ίδιο το Πανεπιστήμιο στο υπουργείο».

Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί

Το Τμήμα έχει ένα αμφιθέατρο των 90 θέσεων και ελάχιστες αίθουσες διδασκαλίας, ενώ χρονίζει η υπόθεση του ήδη σχεδιασμένου νέου κτιρίου του. Το Τμήμα είναι σχεδιασμένο για πολύ μικρότερο αριθμό των 110 εισακτέων που του επιβάλλει κάθε χρόνο το υπουργείο, ενώ ζητεί 60 εισακτέους. Το σχέδιο «Αθηνά» όμως προβλέπει 200 φοιτητές για το πρώτο έτος και προφανώς τις σχετικές προσαυξήσεις, δηλαδή προβλέπει να γίνει τμήμα των 1000 φοιτητών με υποδομές σχεδιασμένες για 250 το πολύ.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Παναγιώτης Τσιακάρας τόνισε πως «αν είχαμε το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές θα παίρναμε όχι μόνο 200 φοιτητές, αλλά πολύ περισσότερους. Αλλά με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα και αν τελικά πάρουμε 200 εισακτέους, η ποιότητα της εκπαίδευσης θα υποβαθμιστεί. Είναι αδύνατον να διδάξει με ποιότητα 200 φοιτητές.

 

Η Χωροταξία

Το Τμήμα προβλέπεται με το σχέδιο «Αθηνά» να λάβει 150 εισακτέους, από τους 70 που λαμβάνει μέχρι σήμερα, δηλαδή να έχει τέσσερις φοιτητές για κάθε θέση για τα μαθήματα που γίνονται εκεί, πράγμα που σημαίνει πως το κάθε μάθημα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές, κάτι προφανώς ανεπίτρεπτο.

Η πρόεδρος του Τμήματος Χωροταξίας κ. Όλγα Χριστοπούλου σημείωσε πως η κρατική χρηματοδότηση έχει σχεδόν μηδενιστεί, ενώ οι πολυτεχνικές σχολές χάνουν ένα σημαντικό μηχανισμό ενίσχυσης από το ΤΣΜΕΔΕ που καταργείται. Παράλληλα δεν διορίζονται νέα μέλη ΔΕΠ αν και έχουν εκλεγεί. Όσο καλή διάθεση και αν είχαμε να πάρουμε περισσότερους φοιτητές, αυτό είναι πρακτικά αδύνατον, αφού απαιτεί αυξημένο διδακτικό και τεχνικό προσωπικό.

Πολιτικοί Μηχανικοί

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών με 100 εισαγόμενους και 200 προβλεπόμενους από το Σχέδιο «Αθηνά» δεν έχει αμφιθέατρο και οι αίθουσές του είναι ελάχιστες και μικρές, ενώ η υπόθεση του ήδη σχεδιασμού και εγκεκριμένου κτιρίου του χρονίζει.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Νίκος Ηλιού υπογράμμισε πως για τις συγκεκριμένες αίθουσες που έχουμε να δουλέψουμε από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ μπορούμε να εξυπηρετήσουμε 82 φοιτητές, πολύ λιγότεροι από αυτούς που προτείνει το υπουργείο. Δυστυχώς δεν θέλουν να μας έχουν ισοδύναμους με άλλα Πολυτεχνεία της χώρας, όταν δεν υπάρχουν υποδομές και επαρκής αριθμός διδασκόντων και αναγκαζόμαστε να μειώνουμε μαθήματα επιλογής.

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών λαμβάνει κάθε χρόνο 120-156 εισακτέους φοιτητές και δεν έχει καν κτίριο και ούτε αμφιθέατρο, αλλά προβλέπεται από το σχέδιο «Αθηνά» να λάβει 200 φοιτητές, οι οποίοι με τις νόμιμες προσαυξήσεις μπορεί να φτάσουν και άνω των 250. Το ίδιο Τμήμα έχει ήδη 6,1 φοιτητές ανά θέση εργαστηρίου, ποσοστό δραματικά υψηλό.

Ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Παναγιώτης Μποζάνης υπογράμμισε ότι η σωστή εκπαίδευση σημαίνει δουλειά και στην αίθουσα και στο εργαστήριο. Δυστυχώς η βοήθεια που παρέχει το υπουργείο, δεν είναι επαρκής. Δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε ποιοτικά τους φοιτητές, αν το υπουργείο μας δώσει τόσους πολλούς εισακτέους.

Οι Αρχιτέκτονες

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών διαθέτει μεν ένα αμφιθέατρο και οι αίθουσές του εξυπηρετούν οριακά, ενώ έχει απόλυτη ανάγκη χώρων για εργαστήρια. Ειδικότερα έχει μόνο δύο χώρους, ενώ το εργαστήριο μακετών στεγάζεται σε κοντέινερ εκτός κτιρίου.

Το «παρών» στη συνέντευξη έδωσε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου που δήλωσε ότι «ως ΤΕΕ μας βρίσκει τελείως αντίθετους να υποστεί η Πολυτεχνική Σχολή ένα κούρεμα προς τα κάτω με την υπερβολική αύξηση των φοιτητών».

Ο κ. Μεϊκόπουλος

Με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Όπως βιαστικά, πρόχειρα και κυρίως εκβιαστικά, από μεριάς της τρόικας προκειμένου να εκταμιευτούν οι δόσεις, καταθέτονταν σχέδια και νόμοι για διάφορα σοβαρότατα για την κοινωνία ζητήματα όπως το φορολογικό, έτσι βιαστικά και εκβιαστικά κατατίθεται και το σχέδιο «Αθηνά». Ένα σχέδιο, το οποίο δεν έχει καμία λογική με βάση τα λεγόμενα των επιτελών του αρμόδιου υπουργείου, εκτός και αν ο στόχος του είναι η υποβάθμιση, η διάλυση και σε τελική ανάλυση το ξεπούλημα μαζί με όλα τα υπόλοιπα αγαθά και αυτό της Δημόσιας Παιδείας.

Η τρικομματική κυβέρνηση των μνημονίων έρχεται αυτήν την περίοδο σε ρήξη με την εκπαιδευτική κοινότητα για το σχέδιο «Αθηνά» και κυρίως με τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Προσπαθεί να τους εμφανίσει σαν άλλη μια συντεχνία, η οποία αρνείται στις «ορθολογικές αλλαγές» που προωθούν οι υπάλληλοι της τρόικας.

Κι όμως δεν είναι συντεχνία αυτοί οι νέοι άνθρωποι. Είναι άτομα που σπουδάζουν γιατί θέλουν να μορφωθούν και θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση και τη μόρφωση στη μελλοντική τους δουλειά. Και μάλιστα θέλουν αυτή η δουλειά και μαζί το μέλλον τους να είναι στον τόπο τους, στη χώρα, σε μια διαφορετική Ελλάδα και όχι σε κάποια άλλη χώρα που τους στέλνει μετανάστες η πολιτική της συγκυβέρνησης Σαμαρά κατ’ εντολή της τρόικας».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το