Photo Gallery, Τοπικά

ΚΚΕ: Καταγγέλλει καταπάτηση δημόσιας γης στη Σκιάθο

Φωτό αρχείου, από την παραλία στην περιοχή Βρωμόλιμνος της Σκιάθου

Την καταπάτηση δημόσιας γης στην περιοχή της λίμνης του Βρωμόλιμνου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Βάσης Σκιάθου του ΚΚΕ. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή του νησιού αναγνωρίζει ότι όμοροι ιδιοκτήτες έχουν κάνει καταπάτηση της δημόσιας γης, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι του ζητήματος έχει ήδη επιληφθεί η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

«Καταγγέλλουμε στο λαό της Σκιάθου», τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Σκιάθου του ΚΚΕ, «και σε κάθε επίσημο και αρμόδιο κρατικό όργανο της Ελληνικής Πολιτείας την ενοχή της Δημοτικής Αρχής Σκιάθου, όπως και κάθε άλλου υπεύθυνου «προστάτη της δημόσιας περιουσίας», για την απαράδεκτη καταπάτηση της δημόσιας γης που έχει γίνει στην περιοχή της λίμνης του Βρωμόλιμνου της Σκιάθου.

Η πρόθεση να υποτιμηθεί, να υπονομευτεί και κατά συνέπεια να ιδιωτικοποιηθεί και η περιουσία αυτή του λαού του νησιού μας, εκδηλώνεται ακόμα και με αυτή τη μονόπλευρη ονομασία της περιοχής του υδροβιότοπου, αφού έτσι αποφεύγεται να κατονομαστεί με το άλλο, και ίσως ιστορικά βασικότερο των ονομάτων της, το όνομα «Αργυρόλιμνος», με το οποίο την αναφέρει σε διήγημά του και ο Αλ. Παπαδιαμάντης.

Έγινε γνωστή η καταπάτηση της περιοχής σε ένα ευρύτερο κομμάτι του λαού του νησιού μας και ολόκληρης της Μαγνησίας περίπου δύο χρόνια πριν, όταν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Θεσσαλία» σχετικό άρθρο του κ. Γιάννη Πρεβεζάνου, πρώην δημάρχου της Σκιάθου.
Έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο, από το δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σκιάθου, η ανάγκη δυναμικών ενεργειών εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ώστε να αποκατασταθεί το καθεστώς της δημόσιας ιδιοκτησίας της περιοχής αυτής.
Έχουν περάσει τόσα χρόνια αποσιώπησης του θέματος της καταπάτησης αυτής της δημόσιας γης και δυστυχώς τα αντίστοιχα κρατικά αρμόδια όργανα ήρθαν να «νομιμοποιήσουν» ακόμα και στο Κτηματολόγιο την πράξη της καταπάτησης αυτής, αφού πιο μπροστά με ψευδείς μαρτυρίες έγινε κατορθωτό να αποφανθεί ακόμα και το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η τάχα η λίμνη αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τη θάλασσα και την αλιεία. Όμως στο λαό της Σκιάθου είναι γνωστό ότι εκεί γινόταν συστηματική αλιεία, πριν ακόμα το καθεστώς που δίνει σκανδαλώδη ασυλία στη δράση του επιχειρηματικού τυχοδιωκτισμού, μπορέσει να αλλοιώσει την ίδια την ύπαρξη της λίμνης αυτής, με τη μακρόχρονη αποχέτευση λυμάτων ιδιωτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, πριν ακόμα από το 1980, με την απαράδεκτη προστατευτική ανοχή του κράτους.
Είναι σε όλους κατανοητό ότι η δύναμη του ιδιωτικού αυτού συμφέροντος, που καταπάτησε τη δημόσια αυτή γη, είναι τόσο μεγάλη, ώστε να «εξασφαλίζεται» η ένοχη «ανεπάρκεια» των Αρχών, κατά πρώτο δε λόγο της Δημοτικής Αρχής της Σκιάθου.
Όπως και η αντίστοιχα ένοχη στάση κάποιων ομόλογων «σωματείων», που έχουν στηθεί υποτίθεται για την προστασία της φύσης του νησιού μας, όταν και αυτά θέλουν να την παραδώσουν στις ορέξεις της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».
Είναι αναγκαίο για την υπεράσπιση του ελάχιστου απαιτούμενου κύρους ενός κράτους δικαίου από τους πολίτες του να βρεθεί άμεσα τρόπος αποκατάστασης της σχέσης ιδιοκτησίας αυτής της γης με το φυσικό της δικαιούχο ιδιοκτήτη, το λαό, και να γίνει επιτέλους απόδοση ευθυνών σε όλους εκείνους που δεν απέτρεψαν αυτή την κλοπή, ενώ το μπορούσαν από τη διοικητική θέση την οποία είχαν ή έχουν στα διάφορα όργανα του κράτους.
Το σκάνδαλο κλοπής της ιδιοκτησίας του σκιαθίτικου λαού πρέπει να τιμωρηθεί άμεσα. Κάτω τα χέρια από τη γη μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, η Δημοτική Αρχή του νησιού αναγνωρίζει ότι έχει γίνει καταπάτηση δημόσιας γης, υποστηρίζοντας ότι του ζητήματος έχει ήδη επιληφθεί η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

«Είναι αλήθεια» επισημαίνει ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Νίκ. Πλωμαρίτης «ότι όμοροι ιδιοκτήτες έχουν κάνει καταπάτηση στην περιοχή της λίμνης του Βρωμόλιμνου. Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι η έκταση ανήκει στο δημόσιο και κανείς δεν πρόκειται να την ακουμπήσει. Επιλήφθηκε ήδη του ζητήματος η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία και θα το διευθετήσει» καταλήγει στη δήλωσή του ο δήμαρχος Σκιάθου.

Βαγγέλης Καραμάνης

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το