Photo Gallery, Τοπικά

Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη

Εκατοντάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ στη Μαγνησία που δεν έχουν δηλώσει ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ
Εκατοντάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ στη Μαγνησία που δεν έχουν δηλώσει ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ

Εκατοντάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ στη Μαγνησία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη από το Μάιο, αν δεν  δηλώσουν στο Ίδρυμα τον Αριθμό Φορολογικού τους Μητρώου (ΑΦΜ) ή τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), που λείπουν από τα στοιχεία τους. Σύμφωνα με το ΙΚΑ Βόλου, 320 συνταξιούχοι του Ιδρύματος στη Μαγνησία δεν έχουν ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη από τον επόμενο μήνα.

Από χθες συνταξιούχοι του ΙΚΑ προσέρχονται στα γραφεία του υποκαταστήματος Βόλου, προκειμένου να συμπληρώσουν τις ελλείψεις που έχουν και εφόσον δεν το πράξουν μέχρι τις 5 Απριλίου, οπότε είναι και η καταληκτική ημερομηνία, τότε δεν θα λάβουν σύνταξη το Μάιο. Μετά τις 5 Απριλίου όσοι προσέρχονται να απογραφούν, θα λαμβάνουν προκαταβολή της σύνταξής τους.

Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφορικά με την αναστολή των συντάξεων για όσους δικαιούχους δεν εμφανίζεται να διαθέτουν ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ, διευκρινίζει ότι:

Οι περιπτώσεις των συνταξιούχων που δεν εμφανίζουν ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ είναι περιορισμένες. Στο τριμηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων που αποστέλλεται στους συνταξιούχους, δεν αναγράφεται ο ΑΦΜ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ταυτοποιηθεί από τα πληροφοριακά συστήματα πληρωμών συντάξεων.

Κατά συνέπεια, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των συνταξιούχων με την προσέλευσή τους στα υποκαταστήματα, στα οποία έχουν αναρτηθεί πίνακες με τα ονόματα όσων τους έχει γίνει αναστολή σύνταξης (λόγω μη διάθεσης και των δύο απαραίτητων στοιχείων ΑΜΚΑ και ΑΦΜ), καθώς και όσων δε διαθέτουν ένα εξ’ αυτών, θα τεθεί σε λειτουργία από Δευτέρα 1 Απριλίου 2013 στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr) ειδική εφαρμογή, στην οποία με την καταχώρηση του Αριθμού Μητρώου (ΑΜΑ), θα τους γνωστοποιείται, ποιο στοιχείο θα πρέπει να πιστοποιηθεί (ΑΜΚΑ ή και ΑΦΜ). Για όσους ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης, λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, μπορούν και μετά να εισπράξουν αυθημερόν προκαταβολή από το υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους, εφ’ όσον προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στις περιπτώσεις που η μη ταυτοποίηση αφορά ένα εκ των δύο στοιχείων (ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ), προκειμένου να μην ανασταλεί η σύνταξη μηνός Μαΐου, που χορηγείται στις 29 Απριλίου, θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του τόπου κατοικίας τους, μέχρι και την Παρασκευή 5/4/2013.

Υπενθυμίζεται ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα κατατίθενται είτε αυτοπροσώπως με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας (ή του διαβατηρίου για αλλοδαπούς), είτε μέσω νομίμου εκπροσώπου του συνταξιούχου.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι που κατοικούν μονίμως στο εξωτερικό, θα ενημερωθούν για την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών μέσω των πρεσβειών και οι σχετικές διαδικασίες θα καθοριστούν λεπτομερώς με νεότερες ανακοινώσεις.

Στέλεχος του ΙΚΑ Βόλου επισήμανε χθες ότι πρόκειται ουσιαστικά για την τρίτη απογραφή συνταξιούχων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ, ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης λόγω γήρατος στο υποκατάστημα Βόλου κυμαίνεται από 2,5 μέχρι έξι μήνες.

Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, οι υπηρεσίες πληρωμών και απονομών συντάξεων του ΙΚΑ θα παραμένουν κλειστές για το κοινό κάθε Τετάρτη για το επόμενο τετράμηνο, ενώ Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη, Παρασκευή θα λειτουργούν για το κοινό 11 π.μ. – 2 μ.μ., με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση του αυξημένου όγκου αιτήσεων συνταξιοδότησης ασφαλισμένων.

Χθες πάντως, όπως και προχθές, στο ΙΚΑ Βόλου σχηματίστηκαν «ουρές» από ασφαλισμένους, που προσέρχονταν για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας τους.

«Μπάζει» το σύστημα

Κενά υπάρχουν στο σύστημα διακοπής συνταξιοδότησης λόγω θανάτου. Εφόσον αναγγελθεί από τον συγγενή του θανόντα συνταξιούχου ο θάνατός του, τότε, σύμφωνα με στέλεχος του ΙΚΑ, πρέπει να παρέλθει χρονικό διάστημα τριών μηνών περίπου, μέχρι να διακοπεί η χορήγηση της σύνταξης.

Αντίστοιχος χρόνος απαιτείται και για τη διακοπή της χορήγησης της επικουρικής σύνταξης του ΙΚΑ στο θανόντα. Μάλιστα ο κληρονόμος του θανόντα καλείται να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση και του ζητείται να μην προχωρήσει σε κλείσιμο του λογαριασμού του θανόντα, μέχρι να πάρει πίσω τα χρήματα το ΙΚΑ, διαφορετικά καλείται να τα επιστρέψει. Η υπόθεση περιπλέκεται, όταν δεν υπάρχει άμεσα δικαιούχος-κληρονόμος του θανόντα (σύζυγος ή τέκνα).

Το ΙΚΑ πρέπει να ελαχιστοποιήσει το χρόνο διακοπής της χορήγησης της σύνταξης στο θανόντα.

Διαμαρτυρίες για τα ασφάλιστρα του ΟΑΕΕ

Τις διαμαρτυρίες ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που έχουν λάβει ειδοποιήσεις πληρωμής ασφαλίστρων, προκαλεί η διαπίστωση, ότι τους επιβάλλεται η αυτόματη μετάβαση σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση, επειδή έχουν συμπληρώσει τριετία. Συνέπεια αυτού είναι ο ΟΑΕΕ να αξιώνει να πληρώσουν αυξημένες εισφορές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το