Photo Gallery, Τοπικά

Χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις

Στα δικαστήρια Βόλου, όπως διαπίστωσε και η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών - Εισαγγελέων κ. Θάνου
Στα δικαστήρια Βόλου, όπως διαπίστωσε και η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών – Εισαγγελέων κ. Θάνου

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει τη μείωση του αριθμού των δικαστών στο Πρωτοδικείο Βόλου η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Βασιλική Θάνου, η οποία επισκέφθηκε χθες τα δικαστήρια του Βόλου. Τόνισε πως τα δικαστήρια του Βόλου είναι «βεβαρυμμένα» από τα δικαστήρια της χώρας με πολλή δουλειά και η κατάσταση αυτή δεν έχει αλλάξει. «Η μείωση του αριθμού των δικαστών είναι απαράδεκτη και αν υλοποιηθεί θα επιβαρύνει την κατάσταση. Είναι απαραίτητη η ανατροπή μίας τέτοιας απόφασης» τόνισε – μεταξύ άλλων – η κ. Θάνου.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων συναντήθηκε με δικαστές και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, οι οποίοι και την ενημέρωσαν για την κατάσταση και τα προβλήματα των δικαστικών υπηρεσιών της Μαγνησίας.

Η κ. Θάνου είναι επιθεωρήτρια Αρεοπαγίτης των δικαστηρίων της Θεσσαλίας. Είναι η πρώτη της επίσημη επίσκεψη και με την ιδιότητα της πρόεδρου του συνδικαλιστικού οργάνου των δικαστών.

Εκτός από τη μείωση του αριθμού των δικαστών του Πρωτοδικείου Βόλου (από 18 σε 15), τέθηκε και το ζήτημα της ενίσχυσης με προσωπικό του Ειρηνοδικείου Αλμυρού. Το συγκεκριμένο Ειρηνοδικείο διατηρήθηκε (μετά την κατάργηση των άλλων περιφερειακών), ωστόσο εκεί εργάζεται μία μόνον υπάλληλος. «Είναι ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθεί όλη αυτή η εργασία με μία μόνο υπάλληλο» τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Για το θέμα αυτό η κ. Θάνου υπογράμμισε πως θα συμβάλει για να ενισχυθεί το Ειρηνοδικείο και με άλλους υπάλληλους. Ακόμη η κ. Θάνου αναφέρθηκε και στο θέμα της στενότητας χώρου και τις συνθήκες του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου. Δεσμεύτηκε να ενισχύσει την προσπάθεια που ήδη έχει αρχίσει και σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης να βρεθεί άμεσα λύση.

Η κ. Θάνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε με έμφαση πως οι αποφάσεις των δικαστών λαμβάνονται με γνώμονα τους νόμους και τη συνείδησή τους αντικρούοντας τα όσα ακούγονται κατά καιρούς και κατά περιπτώσεις για πολιτικές δικαστικές αποφάσεις. «Ο Έλληνας δικαστής κάνει καλά τη δουλειά του. Εργάζεται σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή του» τόνισε με έμφαση.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Βολιώτης υπογράμμισε πως

αιφνιδίως – χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση και διαβούλευση υπογράφηκε το Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο μειώνονται οι θέσεις των δικαστών.

8.000 εκκρεμείς υποθέσεις σε πολιτικά δικαστήρια

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βολιώτης, οι 15 δικαστές δεν θα μπορέσουν να «σηκώσουν το βάρος» των 8.000 εκκρεμών υποθέσεων στα πολιτικά δικαστήρια, 2.500 – 3.000 υποθέσεων ετησίως στα ποινικά δικαστήρια, ενώ στα 550 φτάνουν τα βουλεύματα που εκδίδονται κάθε χρόνο, με αποκορύφωμα τις χιλιάδες διαταγές πληρωμής λόγω της οικονομικής κρίσης. «Αν προσθέσουμε και τον ατυχή – όπως τον χαρακτήρισε – νόμο Κατσέλη, δημιουργείται μια ασφυξία, που εμείς θα την υποστούμε στους προσεχείς εννέα μήνες». Και κατέληξε πως «τη μείωση του αριθμού των δικαστών θα αντιληφθεί και ο πολίτης στη συναλλαγή του με τη Δικαιοσύνη».

Με την κ. Θάνου συναντήθηκαν οι εισαγγελείς, οι πρωτοδίκες και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών των δικαστηρίων, θέτοντας και ειδικότερα προβλήματα λειτουργίας και διαδικασιών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το