Photo Gallery, Τοπικά

Στέλνει συνεταίρους στη Δικαιοσύνη

Η Μαγνησιακή Πίστη για μη επιστροφή δανείων
Η Μαγνησιακή Πίστη για μη επιστροφή δανείων

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ο αναπτυξιακός συνεταιρισμός Μαγνησιακή Πίστη κατά συνεταίρων του, που καθυστερούν να πληρώσουν δόσεις δανείων που είχαν λάβει πριν την οικονομική κρίση. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση «στην πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση παρελθουσών χορηγήσεων, έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες της νέας διοίκησης της Μαγνησιακής Πίστης, η οποία ανέλαβε στις αρχές του 2013, να βελτιώσει και να αναβαθμίσει ποιοτικά, τόσο τη λειτουργία, όσο και την ισορροπία του Συνεταιρισμού, μειώνοντας παράλληλα στο εξής, τις εκταμιεύσεις,  λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης.

Πρώτο μέλημα των διοικούντων είναι να επανέλθει στα ταμεία του Συνεταιρισμού ένα μεγάλο ποσό που έχει διοχετευθεί στην τοπική αγορά υπό μορφή δανείων, αλλά λόγω και της συνεχιζόμενης κρίσης, καθυστερεί για διάφορους λόγους και κωλύματα η επιστροφή του».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Δ. Καπότσης, «ελέγχονται διεξοδικά και σε πρώτη φάση, δάνεια που δόθηκαν προς διευκόλυνση σε μέλη συνεταίρους, πριν ξεσπάσει η κρίση, δηλαδή την περίοδο 2006 – 2008, ο τρόπος χορήγησης αυτών,  καθώς και το ύψος σε ποσά, σε συνδυασμό με τη νομιμότητα του εσωτερικού κανονισμού και το καταστατικό του Συνεταιρισμού. Μέχρι στιγμής και μετά παρέλευση δυο μηνών περίπου, από τότε που ξεκίνησε ο έλεγχος, διαπιστώθηκε ότι ένα μικρό μέρος των χρημάτων, επέστρεψε στα ταμεία του Συνεταιρισμού, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτού καθυστερεί και  διεκδικείται στις δικαστικές αίθουσες, από τους οφειλέτες-συνεταίρους, διά μέσου του  Νομικού μας Τμήματος. Επίσης από τον έλεγχο αναζητείται, αν οι πραγματοποιηθείσες  χορηγήσεις προς συνεταίρους, πριν την κρίση, συνάδουν με τις ανάλογες εμπράγματες εξασφαλίσεις υπέρ του Συνεταιρισμού. Αν διαπιστωθεί ότι έγιναν χορηγήσεις επιλεκτικά, ή υπάρχει  δόλος, αυθαιρεσία, παράβαση καθήκοντος, συμπαιγνία ή ακόμη και ερασιτεχνισμός μεταξύ των συναλλασσομένων, τότε οι υπαίτιοι θα καταγγελθούν αμέσως στη Δικαιοσύνη, για να τους επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις».

Όπως τονίζεται σχετικά, στόχος του Συνεταιρισμού είναι να  επισπευστεί η επιστροφή των κεφαλαίων, που είναι σε καθυστέρηση στα ταμεία  του, ώστε να αυξηθεί και ο αριθμός των συνεταίρων, που θα διευκολύνονται ταμειακά και να ανοίξει ο κύκλος των διευκολύνσεων και η πρόσβαση των μελών στο Συνεταιρισμό, για ολόκληρο το Νομό και όχι μόνο.

Όπως τονίστηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο, «η διοίκηση είναι αποφασισμένη να  διεκδικήσει μέχρι το τελευταίο λεπτό και έντοκα από τους οφειλέτες, τα ποσά που οφείλονται στο Συνεταιρισμό και έχει στείλει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα, ότι τα χρήματα θα επιστρέψουν στα ταμεία του, με κάθε νόμιμο τρόπο. Για το λόγο αυτό ενισχύθηκε το Νομικό Τμήμα, με τις προσλήψεις δυο νέων δικηγόρων, ενώ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, θα γίνει αναδιανομή των νομικών φακέλων κατά οφειλετών, που καθυστερούν, για τις νόμιμες συνέπειες».

Επίσης ο κ. Καπότσης επισημαίνει  άλλη μια φορά, «τη  δυναμική  παρουσία του Συνεταιρισμού, ο οποίος στον έκτο χρόνο της  κρίσης που διανύουμε, αντέχει σθεναρά, διενεργεί χορηγήσεις, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, προσφέροντας όσο μπορεί στην τοπική μικρομεσαία οικονομία, ιδιαίτερα στις ζοφερές μέρες που διανύουμε. Επιπλέον, διανέμει μερίσματα στα μέλη του, προβαίνει σε επιστροφές μεριδίων, σε όσα από αυτά έχουν άμεσες ανάγκες, εφαρμόζοντας τις διατάξεις και τα άρθρα του καταστατικού και καταφέρνει να διατηρεί ακόμη, τις υψηλότερες αποδόσεις και υπεραξίες, στις συνεταιριστικές του μερίδες».

Η τελευταία επισήμανση του προέδρου σηματοδοτεί το γεγονός ότι  η περιοχή μας διατηρεί τη δυναμική της και   αντέχει σθεναρά στην κρίση, ενώ μεγιστοποιεί την ανάγκη  της ενδυνάμωσης του Συνεταιρισμού, με εγγραφές νέων μελών  και την ταχεία  μετατροπή του, σε Συνεταιριστική Τράπεζα τώρα  περισσότερο από ποτέ.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, αναφέρει ο κ.  Καπότσης, ότι «από την πατρίδα μας, πριν έναν αιώνα και πλέον, ξεκίνησε η πρώτη Συνεταιριστική Τράπεζα του  Κοσμαδόπουλου, η οποία έδωσε σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του Βόλου και της περιοχής μας, χρηματοδοτώντας τις τότε τοπικές βιομηχανίες,  Αξελού, Σταματόπουλου, Γκλαβάνη, Κανάκη κ.ά., οι οποίες παρήγαγαν μηχανήματα και μηχανές εσωτερικής καύσεως και ήταν εξαγωγικές».

Τέλος ο κ. Καπότσης επισημαίνει στο συναλλασσόμενο κοινό, ότι «δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός, ότι πρόσφατα, αφαιρέθηκαν οι άδειες και έκλεισαν κατ’ αρχήν τέσσερις  από τις σημαντικότερες Συνεταιριστικές Τράπεζες της χώρας, όπως αυτές  των Πατρών, της Λαμίας, της Λέσβου και της Λήμνου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το