Photo Gallery, Τοπικά

Καταστροφές στη Ζαγορά

Σε βομβαρδισμένο τοπίο παραπέμπει σε όλο το μήκος του το δίκτυο αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου (φωτό αρχείου)

 

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στο σύνολο του δικτύου αγροτικής οδοποιίας στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, αποτέλεσμα των ισχυρών βροχοπτώσεων που έπληξαν πρόσφατα την ευρύτερη περιοχή, όπως προκύπτει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών. Για «σοβαρότατο πρόβλημα» κάνει λόγο η Δημοτική Αρχή, η οποία θα ζητήσει οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία για την πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών. Στο μεταξύ, ζημιές με σπασμένους αγωγούς εξαιτίας των κατολισθήσεων προκλήθηκαν και στο δίκτυο ύδρευσης, με τις εργασίες αποκατάστασης να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τα χωριά και τους οικισμούς να υδροδοτούνται κανονικά.

Σε βομβαρδισμένο τοπίο παραπέμπει σε όλο το μήκος του το δίκτυο αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, με τις καταστροφές στην υποδομή να προκαλούνται από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή την περίοδο των γιορτών.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, η αποκατάσταση των καταστροφών στο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας είναι στην παρούσα τουλάχιστον φάση αδύνατη για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι οικονομικός, καθώς ο Δήμος δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσει με δικά του έσοδα την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών αποκατάστασης.

Ο δεύτερος είναι καθαρά τεχνικός, καθώς σε όλο το μήκος του το δίκτυο αγροτικής οδοποιίας της ευρύτερης περιοχής καλύπτεται από λάσπη, με την κατάσταση να επιδεινώνεται μετά τη χθεσινή, ελαφρά έστω, χιονόπτωση.

Τα συνεργεία του Δήμου αδυνατούν να παρέμβουν, καθώς η λάσπη δεν επιτρέπει την εκτέλεση των εργασιών πλήρους αποκατάστασης των αγροτικών δρόμων.

Συνέπεια είναι οι αγρότες να μην έχουν πρόσβαση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους, καθώς λόγω των καταστροφών από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και της λάσπης οι αγροτικοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι και οι παραγωγοί δεν μπορούν να φτάσουν στα χωράφια τους.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου κ. Θ. Μπρίζης «καθώς το δίκτυο αγροτικής οδοποιίας υπέστη σε όλο το μήκος του ολοκληρωτική καταστροφή από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν την περίοδο των γιορτών. Στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις αποκατάστασης, διότι δεν διαθέτουμε τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους και επιπλέον η λάσπη δεν επιτρέπει την εκτέλεση των εργασιών. Θα ζητήσουμε από την Πολιτεία την έγκριση και την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν θα αποκαταστήσουμε τους αγροτικούς δρόμους. Εμείς ως Δήμος δεν διαθέτουμε τα απαιτούμενα χρήματα για να τα βγάλουμε πέρα» τονίζει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου.

Παράλληλα, από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, επίσης την περίοδο των γιορτών, προκλήθηκαν ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, καθώς αρκετοί αγωγοί έσπασαν από το βάρος των χωμάτων και των πετρών.

Οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τα χωριά και τους οικισμούς, ωστόσο, να υδροδοτούνται κανονικά.

«Προβλήματα αντιμετωπίζουμε σε Τσαγκαράδα, Μούρεσι και Νταμούχαρη κυρίως» σημειώνει ο κ. Μπρίζης «με σπασμένους, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν την περίοδο των γιορτών, αγωγούς ύδρευσης. Οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την υδροδότηση, καθώς λόγω της υπερεπάρκειας νερού οι υδρευτικές δεξαμενές είναι πάντα γεμάτες, σε σημείο να υπερχειλίζουν» καταλήγει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το