Photo Gallery, Τοπικά

Εκατοντάδες συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ δεν απογράφηκαν στη Μαγνησία

Εκατοντάδες είναι οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΑΕ, ΤΣΑ και ΤΕΒΕ), που δεν απογράφηκαν στο Νομό Μαγνησίας

Εκατοντάδες είναι οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΑΕ, ΤΣΑ και ΤΕΒΕ), που δεν απογράφηκαν στο Νομό Μαγνησίας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Οργανισμού και οι οποίοι απειλούνται τώρα να μη λάβουν τη σύνταξη του μηνός Φεβρουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί δεν γνώριζαν για την απογραφή, που διήρκησε δύο μήνες και πλέον…

Μεταξύ των 30.000 συνταξιούχων του ΟΑΕΕ που δεν απογράφηκαν πανελλαδικά, είναι και μερικές εκατοντάδες που δεν απογράφηκαν στη Μαγνησία, σύμφωνα με υπολογισμούς της διοίκησης του Οργανισμού, ενώ αναλογικά ένας στους δέκα συνταξιούχους δεν πήρε μέρος στην απογραφή… Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ στη Μαγνησία φθάνουν τις 4.500, οπότε οι αναπόγραφοι μπορεί να είναι και περισσότεροι από 400…

Την 31η Ιανουαρίου, οπότε θα καταβληθεί η σύνταξη του μηνός Φεβρουαρίου, διακόπτεται η καταβολή των χρημάτων σε όσους δεν απογράφηκαν τόσο στις τράπεζες, όσο και στα ΕΛΤΑ.

Υπολογίζεται ότι δεν απογράφηκαν το 9% των δικαιούχων συντάξεων του ΟΑΕΕ, ποσοστό ρεκόρ για ένα ασφαλιστικό ταμείο αυτού του μεγέθους. Όπως ανακοινώθηκε χθες, συνολικά στα τρία ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και ΟΓΑ δεν απογράφηκαν 53.895 συνταξιούχοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά των εν λόγω ταμείων (11.095 στο ΙΚΑ, 12.800 στον ΟΓΑ και 30.000 στον ΟΑΕΕ).

Πάντως, όπως σημειώνει ο προϊστάμενος του γραφείου Βόλου του ΟΑΕΕ κ. Κωτούλας, «ο αριθμός των αναπόγραφων θα μειωθεί, όταν οι δικαιούχοι διαπιστώσουν ότι δεν… εισέπραξαν τις συντάξεις τους».

Η απογραφή στον ΟΑΕΕ διήρκεσε δύο μήνες και μετά τη λήξη της προθεσμίας (στις 31/12/2012) δόθηκε παράταση δύο ημερών (έως την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου).

Με βάση υπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, η ζημία που έχει προκληθεί σε βάθος δεκαετίας, εφόσον τελικά ο αριθμός των αναπόγραφων είναι 53.895, φθάνει τα 4-5 δισ. ευρώ… Πάντως τα ταμεία αναμένεται να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων από τους συνδικαιούχους των συνταξιούχων που δεν απογράφηκαν και δεν βρίσκονται στη ζωή.

«Υπάρχει συνεχής ροή αναπόγραφων τις τελευταίες ημέρες στον ΟΑΕΕ Βόλου» προσθέτει ο κ. Κωτούλας και χθες έσπευσαν στα τοπικά γραφεία του Οργανισμού δέκα συνταξιούχοι για να απογραφούν. Μάλιστα σε μία περίπτωση, ηλικιωμένη, συνταξιούχος χηρείας του ΤΣΑ, δήλωσε πως δεν γνώριζε ότι γινόταν απογραφή, καθώς δεν γνώριζε τον… ΟΑΕΕ, αλλά το ΤΣΑ!

Οι συντάξεις θα επαναχορηγηθούν μόνο σε όσους εμφανιστούν και απογραφούν, ενώ διευκρινίζεται ότι οι φάκελοι όσων δεν έχουν απογραφεί, θα εξεταστούν εκ νέου. Για όσες περιπτώσεις προκύψει θέμα παράνομης καταβολής θα κινηθούν οι διαδικασίες αναζήτησης τόσο των ευθυνών, όσο και των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

«Η Ομοσπονδία μας ζήτησε και νέα παράταση της προθεσμίας απογραφής» δηλώνει το μέλος της διοίκησης συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Μαγνησίας και σύμβουλος στην Ομοσπονδία κ. Αθ. Ψιώτας.

Έως τις 28 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες απογραφές στα ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής απογραφής των συνταξιούχων λόγω θανάτου, που δεν έχει γίνει και εκτιμάται ότι θα αποκαλύψει και άλλες περιπτώσεις παράνομων πληρωμών (χήρες και χήροι που εξακολουθούν να λαμβάνουν συντάξεις χηρείας, αν και έχουν ξαναπαντρευτεί). Τέλος στις απογραφές θα μπει από το Μάρτιο, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Αριάδνη» για τις δημογραφικές μεταβολές. Έτσι για τις γεννήσεις και τους θανάτους τα Ταμεία θα ενημερώνονται από τα ληξιαρχεία, για τους γάμους από το υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για τα σύμφωνα συμβίωσης από τους συμβολαιογράφους και για τα διαζύγια από τις δικαστικές αρχές.

Στις 31 Ιανουαρίου και κάθε τέλος του μήνα η σύνταξη

Στις 30 κάθε μήνα ή στις 31 θα χορηγούνται πλέον οι συντάξεις σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, όπως έχει ανακοινωθεί. Ωστόσο η απόφαση αυτή προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις των τραπεζών, καθώς στις 30 κάθε μήνα θα σχηματίζονται «ουρές» στα τραπεζικά καταστήματα και θα ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι. Μέχρι σήμερα οι συντάξεις καταβάλλονταν σε διαφορετικές ημερομηνίες για το ΙΚΑ, το Δημόσιο, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Τραπεζικό στέλεχος του Βόλου επισημαίνει ότι στις 31 Ιανουαρίου θα γίνει το «έλα να δεις» στις τράπεζες.

Εξάλλου με τις συντάξεις του μηνός Φεβρουαρίου, που θα καταβληθούν στις 31 Ιανουαρίου, οι απογεγραμμένοι συνταξιούχοι με ποσά κύριας και επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ, θα δουν τις μειώσεις 5% – 20% και την πρώτη παρακράτηση (από τις 4) έναντι της περικοπής του μηνός Ιανουαρίου, που δεν έγινε. Τριπλή περικοπή θα έχουν, ωστόσο, οι διπλοσυνταξιούχοι με κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, αν η ΗΔΙΚΑ επιβάλλει την εισφορά του 12%, που δεν παρακρατήθηκε το 2012, λόγω αδυναμίας των μηχανογραφικών συστημάτων των Ταμείων να τους… εντοπίσουν.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το