Photo Gallery, Τοπικά

Και χυμός από μήλα Ζagorin

 

Επεκτείνει τις δραστηριότητές του ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς

 

Επεκτείνει τις δραστηριότητές του ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς

 

 

 

 

 

 

 

Την επέκταση των δραστηριοτήτων του στη μεταποίηση εξετάζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου που καθιέρωσε το επώνυμο μήλο Ζagorin στην Ελλάδα και απολαμβάνουν στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ σχεδιάζει επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

 

Ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Διονύσης Βαλασσάς επισημαίνει ότι στο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του Συνεταιρισμού εντάσσεται η επεξεργασία των μήλων για την παραγωγή χυμών κατ’ αρχήν με τη δημιουργία μίας μικρής μονάδας μεταποίησης. Εκτιμά ότι η παραγωγή χυμών μετά από μία τριετία θα μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, καθώς γίνεται έρευνα αγοράς, ενώ δεν αποκλείει αργότερα να επεκταθεί στην παραγωγή γλυκών, μαρμελάδας, σνακς μήλου.

Παράλληλα, αναφέρει ότι, κάθε χρόνο υλοποιούνται επενδύσεις εκσυγχρονισμού των ψυγείων – αποθηκών που διαθέτει ο Συνεταιρισμός, εφαρμόζοντας μία νέα τεχνολογία ελεγχόμενης ατμόσφαιρας, που μειώνει το ποσοστό του οξυγόνου από 21% σε 2,5%, εμποδίζοντας έτσι την ωρίμανση των φρούτων. Μέχρι σήμερα, όμως επισημαίνει, η νέα τεχνολογία εφαρμόστηκε στ 60% των αποθηκευτικών θαλάμων έκτασης 2,5 στρεμμάτων. Υπολογίζει ότι άλλα 2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το σκοπό αυτό. Στο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα διευκρινίζει ότι εντάσσονται τα ετήσια επιχειρησιακά σχέδια που επιδοτούνται από την ΕΕ κατά 50% και το υπόλοιπο από ίδια κεφάλαια και εξαρτάται από τον τζίρο που πραγματοποιεί.

Ο κ. Βαλασσάς αναφέρει ότι ο τζίρος του Συνεταιρισμού εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και την απόδοση που θα έχει κάθε καλλιεργητική περίοδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, ο τζίρος στα μήλα κατά τη χρήση που έκλεισε στις 30 Ιουνίου 2011 ήταν περί τα 10 εκατ. ευρώ για 12 εκατ. κιλά. Από αυτά αναφέρει ότι τα 2 εκατ. κιλά εξάγονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής, στο Ισραήλ, το βόρειο Ιράκ και την Αίγυπτο. Την τρέχουσα περίοδο αναφέρει ότι η παραγωγή μήλων είναι μικρότερη και φθάνει τα 9 εκατ. κιλά, λόγω καιρικών συνθηκών και άρα θα έχει μία πτώση ο τζίρος. Ωστόσο, σημειώνει ότι ο συνολικός τζίρος του Συνεταιρισμού και από τις άλλες δραστηριότητές του, όπως σουπερμάρκετ, εταιρεία προμήθειας φυτοφαρμάκων, αγροτικών μηχανημάτων και παροχής γεωπονικών συμβουλών, κυμαίνεται από 15-18 εκατ. ευρώ.

Βασική δραστηριότητα, τονίζει, είναι η καλλιέργεια μήλων στάρκιν, φιρικιών από τα 700 μέλη του Συνεταιρισμού, η συγκομιδή, η τυποποίηση και η εμπορία τους. Αναφέρει ότι ο Συνεταιρισμός συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου, καθώς καλλιεργεί 13.500 στρέμματα στη Ζαγορά και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Συνεταιρισμός για να αυξήσει την παραγωγή, λόγω της περιορισμένης στρεμματικής έκτασης, ακολουθεί τη μέθοδο της πυκνής φύτευσης μηλιών, που έχουν μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση κατά 10% – 20%. Τονίζει ότι τα μέλη του Συνεταιρισμού θεωρούνται ως αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών σύμφωνα με την ΕΕ, που ακολουθούν τη μέθοδο της ολοκληρωμένης παραγωγής και το σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Σημειώνει ότι ο Συνεταιρισμός είναι ο πρώτος στην Ευρώπη που το 1996 καθιερώθηκαν τα μήλα Ζαγοράς ως Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και απέκτησαν το διεθνές brand Zagorin. Στόχος για το μέλλον, τονίζει, παραμένει η αύξηση των εξαγωγών, καθώς αποτελεί την ενδεδειγμένη συνταγή αντιμετώπισης της κρίσης.

Για το νέο νόμο περί συνεταιρισμών και την προσπάθεια ενοποίησης των ΕΑΣ Θεσσαλίας, ο κ. Βαλασσάς επισημαίνει ότι ο Συνεταιρισμός είναι πρωτοβάθμιος και καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις του νόμου, εκτός από το εποπτικό συμβούλιο, που θα το συστήσουν στις επόμενες εκλογές. Η ενοποίηση εξήγηση «γίνεται από τις δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις της ΕΑΣ, εμείς που είμαστε από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της χώρας – ιδρύθηκε το 1916 – παραμένουμε αυτοδύναμη και οικονομικά υγιείς, καθώς έχουμε μηδενικό δανεισμό».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το