Photo Gallery, Τοπικά

Η φτώχια το πέρασμα στην εγκληματικότητα

Από τη χθεσινή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ

 

Πολύ ενδιαφέρουσα η χθεσινή εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Βόλου «Αργώ»

 

 

Η οικονομική κρίση συνδέεται άρρηκτα με την εγκληματικότητα, που καταγράφει αυξημένα ποσοστά, όμως δεν αποτελεί το μοναδικό παράγοντα και τη γενεσιουργό αιτία. Υπάρχουν μύθοι και αλήθειες γύρω από την εγκληματικότητα και τις συνέπειές της σε σχέση με την οικονομική κρίση, που αναπτύχθηκαν εύγλωττα και ρεαλιστικά από τους καθηγητές Εγκληματολογίας, οι οποίοι μίλησαν στην ημερίδα με θεματικό αντικείμενο την οικονομική κρίση και την εγκληματικότητα. Την ημερίδα διοργάνωσε χθες ο Ροταριανός Όμιλος Βόλου «Αργώ».

 

Ρεπορτάζ: ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Το συμπέρασμα της πολύ ενδιαφέρουσας εισήγησης του κ. Γιάννη Πανούση είναι πως χρειαζόμαστε εκπαίδευση στη Δημοκρατία και μία βίαιη αντίσταση χωρίς κανόνες και όρια δεν νοείται ελευθερία. «Δημοκρατία δεν σημαίνει αναρχία», τόνισε, ξεφεύγοντας στην ομιλία του από το ζήτημα της εγκληματικότητας με την έννοια της παραβατικότητας, αλλά επεκτάθηκε και σε φαινόμενα βίας, που βιώνει έντονα η Ελλάδα την τελευταία διετία.

Στην αρχή της ομιλίας του έθεσε το ερώτημα «Τι είδους κρίση περνάμε», δίνοντας ως απάντηση πως από τη μία πλευρά καταγράφεται κρίση με εγκληματική βία και από την άλλη κρίση με δικαίωμα στην ανυπακοή. Τρία επίπεδα επιπτώσεων καταγράφονται από αυτή την κρίση: Η ανομία (ως μία ξαφνική αλλαγή του τρόπου που ζούμε), τα εγκλήματα επιβίωσης (από το 2008 και μετά ήταν προβλέψιμα) και η παράνομη οικονομία που -όπως είπε χαρακτηριστικά ο ομιλητής- πάει «χέρι-χέρι» με τη νόμιμη, καθώς δρουν υπογείως ο κόσμος του χρήματος με τον υπόκοσμο. «Η μαφία κάνει καλά τη δουλειά της και σε κρίση. Το «βρώμικο» χρήμα θα επανέρχεται ανεξάρτητα κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πανούσης σημείωσε πως τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την εγκληματικότητα -εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια- θα έπρεπε να είχαν αποτελέσει τη βάση για μία σύγχρονη και αποτελεσματική πολιτική. Η στροφή των εγκληματικών πράξεων από τους δράστες στα σπίτια συνέβη επειδή θωρακίστηκαν οι τράπεζες, σημείωσε και τόνισε πως «όχι, σήμερα δεν μπορούμε να κοιμόμαστε με ανοικτά παράθυρα, γιατί απλά δεν υπάρχουν οι διαπροσωπικές σχέσεις του παρελθόντος». Ακόμη αναφέρθηκε στα ποσοτικά  χαρακτηριστικά εγκληματικών πράξεων, π.χ. βία στο δρόμο, οργανωμένο έγκλημα, ατομική ή συλλογική ευθύνη.

 

Ωμή εγκληματική βία οι βανδαλισμοί σε πορείες

 

Αναφερόμενος στα περιστατικά βίας που διαδραματίζονται σε διαδηλώσεις ο καθηγητής κ. Πανούσης σημείωσε με έμφαση πως «η δημόσια ανυπακοή» από τους λεγόμενους «ένοπλους πολίτες», παίρνει χαρακτηριστικά ωμής εγκληματικής βίας με την ανοχή μέρους του πολιτικού συστήματος. «Οι ένοπλοι πολίτες σε μία κρίση θεωρούν πως δρούνε με αίσθηση δικαιώματος και εκεί είναι που αφήνεται «μία τρύπα», ένα κενό. Η κρίση κράτους δεν νομιμοποιεί κανένα αδίκημα κατά της κοινωνίας», υπογράμμισε. Σημείωσε πως σε αυτά τα φαινόμενα «τυφλής βίας», όπως είπε, υπάρχει ένας επικίνδυνος συμψηφισμός κοινωνίας και δημοκρατίας. «Ο συμψηφισμός εγκλημάτων βίας είναι επικίνδυνος», τόνισε και επεσήμανε με έμφαση, πως «ο αληθινός επαναστάτης ομολογεί δημόσια την πράξη του». Η έλλειψη κανόνων στην κοινωνία επιφέρει αναστάτωση και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και όχι η εγκληματικότητα», όπως την αντιλαμβανόμαστε, είπε. Και κατέληξε: «Δημοκρατία δεν σημαίνει ανομία. Χρειαζόμαστε εκπαίδευση στην δημοκρατία και με βίαιη αντίσταση χωρίς κανόνες και όρους δεν νοούνται ελευθερίες».

Επιπτώσεις της κρίσης στην εγκληματικότητα

Το πώς εισπράττεται η οικονομική κρίση στο άτομο, ανέπτυξε η καθηγήτρια εγκληματολογίας κ. Βάσω Αρτινοπούλου, τονίζοντας ότι η κρίση αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου για την ψυχική υγεία, εγκληματικότητα και τον κοινωνικό ιστό. Την τελευταία τριετία αυξήθηκε κατά 89% η φτώχια στην Ε.Ε. Συνέδεσε την ανεργία με την εγκληματικότητα, τονίζοντας ότι η «ανεργία είναι το πέρασμα κινδύνου στην εγκληματικότητα». Ειδική αναφορά έκανε σε παιδιά με άνεργους γονείς, σημειώνοντας ότι τα παιδιά αυτά νιώθουν πικρία, απογοήτευση, συμπτώματα σύγκρουσης και τάσεις φυγής. «Ο Έλληνας είναι ο πιο ανασφαλής πολίτης της ΕΕ», ανέφερε και πρόσθεσε πως η στατιστική δεν δείχνει την πραγματική εικόνα της εγκληματικότητας, καθώς δεν καταγγέλλονται τα περιστατικά. Και τούτο συμβαίνει, γιατί υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Μιλώντας για τη διαχείριση της κρίσης, υπογράμμισε πως πάνω από όλα διατηρούμε την ψυχραιμία μας, έχουμε ορθολογική σκέψη και συντονίζουμε τις ενέργειές μας.

Νεανική παραβατικότητα

Ο καθηγητής σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, του Καναδά και ελληνικά, κ. Τέο Γαβριηλίδης, μίλησε για τη νεανική παραβατικότητα και ειδική αναφορά έκανε στα επεισόδια του περασμένου Αυγούστου στο Λονδίνο. Ανέφερε πως διαπιστώθηκε ότι ο κύριος λόγος είναι η φτώχια και όχι ο ρατσισμός. «Η οικονομική κρίση έφερε νέα εγκληματολογικά φαινόμενα», είπε, σημειώνοντας πως από 2,5% το 1980, η νεανική παραβατικότητα έφτασε στο 15%. «Δημοκρατία είναι η ανάληψη της προσωπικής, ατομικής ευθύνης και όχι του «κατηγορώ», όπως γίνεται στην Ελλάδα τώρα», υπογράμμισε.

Οκτώ είναι οι βασικές αιτίες της ανήλικης παραβατικότητας, σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη και διατύπωσε δύο λύσεις: Την εφαρμογή της αποκαταστατικής δικαιοσύνης και ενεργοποίηση νεαρών πολιτών. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως μετά τα δραματικά επεισόδια οι νεαροί βγήκαν με σκούπες στο Λονδίνο και το καθάρισαν. Υπογράμμισε πως θα λειτουργήσει θετικά στην αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας η αντικατάσταση της ποινικής από την επαναδιορθωτική Δικαιοσύνη του Αριστοτέλη. Όσο για τα νεανικά συμβούλια, είπε πως εξαπλώθηκαν σε όλη την Αγγλία και για πολλά θέματα, όπως υγείας, παιδείας κ.λπ.

Ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου κ. Γιάννης Καραγκιόζος στην αρχή της εκδήλωσης ανέφερε πως επιχειρείται από τον τοπικό σύλλογο η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για σημαντικά κοινωνικά θέματα με στόχο την πρόληψη.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το