Photo Gallery, Τοπικά

Καθυστερούν οι συμβάσεις των οδοντίατρων με τον ΕΟΠΥΥ

«Θολό» παραμένει το τοπίο για τους όρους ένταξης των οδοντίατρων στον ΕΟΠΥΥ από το 2014. Ο ΕΟΠΥΥ έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε συμβάσεις με τους οδοντίατρους, όπως έχει κάνει και τις υπόλοιπες ειδικότητες γιατρών, αλλά δεν είναι σίγουρο αν το εγχείρημα θα βρει την αποδοχή των οδοντίατρων.

Προς τον παρόν οι 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ουσιαστικά ασφαλιστική κάλυψη στο μείζον ζήτημα της οδοντιατρικής τους περίθαλψης. Μεταβαίνουν στον ιδιώτη οδοντίατρο για να υποβληθούν στις απαιτούμενες ιατρικές πράξεις και πληρώνουν ολόκληρο το ποσό, χωρίς να περιμένουν ότι θα λάβουν κάποια επιστροφή χρημάτων από το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Μόνο από τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), αλλά και από το Νοσοκομείο μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι για να μην επιβαρυνθούν με μεγάλο οικονομικό κόστος. Αλλά και πάλι η οδοντιατρική φροντίδα δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και όλα τα άτομα.

Πάντως ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ προβλέπει την έναρξη από το 2014 συμβάσεων με τους οδοντίατρους, που βρίσκονται εκτός ΕΟΠΥΥ, δηλαδή είναι ιδιώτες. Παράλληλα προβλέπεται η έναρξη προγράμματος πρόληψης σε παιδιά 6 έως 12 ετών, στα οποία θα παρέχονται μεταξύ άλλων εξέταση, αντιμετώπιση οξέος περιστατικού, καθαρισμός μια φορά το έτος, έως τέσσερα σφραγίσματα, εξαγωγή, χωρίς καμία συμμετοχή ασφαλισμένων στο κόστος. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν και οδοντιατρεία εκτός των μονάδων ΕΟΠΥΥ κατόπιν σχετικής σύμβασης, ενώ το κόστος του προγράμματος εκτιμάται στα 35-45 εκατομμύρια ευρώ.

Πώς αντιμετωπίζουν, όμως οι ιδιώτες οδοντίατροι την προοπτική να κληθούν από τον ΕΟΠΥΥ να υπογράψουν συμβάσεις και να ενταχθούν στον οργανισμό; Όπως τόνισε η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κλάρα, το θέμα που απασχολεί τον κλάδο, είναι να υπάρχει τακτική και άμεση εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς λόγω των υπέρογκων δαπανών που έχουν τα οδοντιατρεία σε υλικά, πράξεις, μηχανήματα, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν στο μεγάλο χρόνο καθυστέρησης πληρωμής. Προς το παρόν, οι οδοντίατροι έχουν ενημερωθεί για την πρόθεση του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε συμβάσεις, αλλά το τοπίο παραμένει ιδιαίτερα «θολό». Πιο συγκεκριμένα δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για τους όρους και τους τρόπους σύμβασης.

Ένα ακόμη θέμα είναι ο καθορισμός ενός κατώτερου τιμολογίου στις οδοντιατρικές πράξεις. Πριν μερικά χρόνια είχε πραγματοποιηθεί μια έρευνα στην οποία αποτυπώθηκαν οι προτάσεις της οδοντιατρικής ομοσπονδίας για τις τιμές που πρέπει να έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα ταμεία δεν ενδιαφέρθηκαν να τις εντάξουν και εφάρμοσαν τις δικές τους τιμές που δεν ήταν ικανοποιητικές.

Αν και ήταν οι καλές ακόμη εποχές, οι τιμές εξόφλησης των ιατρικών πράξεων δεν άλλαξαν από τα ταμεία, πριν ακόμη συγχωνευτούν με τον ΕΟΠΥΥ. Πόσο εύκολο λοιπόν είναι να καθιερωθούν καλύτερες τιμές εξόφλησης τώρα με τον ΕΟΠΥΥ σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη από οικονομικής άποψης;

Οι οδοντίατροι συμμετείχαν στην προχθεσινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών με τα ζητήματα να είναι οξυμένα. Η προσέλευση ασθενών στα οδοντιατρεία έχει μειωθεί μέχρι και 50%, το νέο φορολογικό προκαλεί βαρύτατες οικονομικές συνέπειες στον κλάδο, ενώ και το ασφαλιστικό ανεβάζει κατηγορία για όσους οδοντίατρους ασφαλίστηκαν μετά το 1993.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το