Photo Gallery, Τοπικά

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα Παιδαγωγικά

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Μαγνησία για το ενδεχόμενο μεταφοράς Σχολών του Πανεπιστημίου στη Λαμία

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ενδεχόμενη μεταφορά των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία. Χθες το Επιμελητήριο Μαγνησίας με ανακοίνωσή του ζητεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου, ενώ σε δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας κ. Κ. Πουλάκης με δήλωσή του εκφράζει την αντίθεσή του στα διακινούμενα σενάρια περί συγχώνευσής του ή μεταφοράς Τμημάτων του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Ειδικότερα, την κάθετη αντίθεσή της εκφράζει η διοίκηση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, σχετικά με τις φημολογίες που θέλουν να μεταφέρονται,  με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ενόψει της εφαρμογής του σχεδίου «Αθηνά» τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας δηλώνει ότι συντάσσεται στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας και των λοιπών τοπικών φορέων, για τη διατήρηση της υπάρχουσας εικόνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Καμιά αλλοίωση της φυσιογνωμίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη συρρίκνωση των Σχολών του δεν θα γίνει αποδεκτή με κριτήριο την ισχυρή παρουσία του στον ελληνικό, αλλά και διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη. Οποιαδήποτε αλλαγή ή διάσπαση θα πλήξει την πόλη του Βόλου και ειδικότερα τις τοπικές επιχειρήσεις» τονίζει.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μόνο απογοήτευση μπορεί να προκαλεί η πιθανή μετακίνηση Σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύουν στο Βόλο σε άλλη πόλη.

Οποιαδήποτε ανακοπή της δυναμικής πορείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα έχει άμεση επίδραση στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας.

Στα είκοσι πέντε χρόνια παρουσίας του, έχει να επιδείξει μόνο θετικά στοιχεία και η συνεισφορά του στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας είναι καίρια. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, πρωταρχικός σκοπός όλων μας είναι η στήριξη και η τόνωση με κάθε τρόπο των επιχειρήσεων.

Ήταν και παραμένει ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, προάγοντας τη γνώση, με τους καθηγητές και τους ερευνητές του, τα συνέδρια, τις διακρατικές συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, με τους επιστήμονες και φοιτητές που φιλοξενεί, με τις συνεργασίες σε προγράμματα, εκπροσωπεί επάξια την επιστήμη και τον πολιτισμό στη Θεσσαλία και συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία.

Με γνώμονα το καλό της τοπικής αγοράς, ειδικότερα σε αυτήν την κρίσιμη οικονομικά περίοδο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλαγή στην υπάρχουσα εικόνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας στηρίζει τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τονίζει πως οι όποιες επιλογές του σχεδίου «Αθηνά» θα πρέπει να γίνουν με επιστημονικά, αναπτυξιακά και οικονομικά κριτήρια.

Κάθε φήμη, συζήτηση για κατάργηση Σχολής και Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα είναι αντιεπιστημονική, αντιαναπτυξιακή και κυρίως αντιοικονομική για την αγορά της πόλης μας.

Αναλόγου περιεχομένου δήλωση έκανε και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας κ. Κ. Πουλάκης. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ο βίαιος και πρόχειρος ανασχεδιασμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας που προωθείται από την κυβέρνηση δεν θα περάσει. Οι προτεινόμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τμημάτων, η περιφορά ανά την επικράτεια τμημάτων, απλώς και μόνο για τον «καθησυχασμό» των τοπικών αντιδράσεων, η συνολική απαξίωση των περιφερειακών ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν υπακούουν σε κανένα ακαδημαϊκό, επιστημολογικό, χωροταξικό ή και οικονομικό κριτήριο. Το μόνο αποτέλεσμα που θα επιφέρει τυχόν υλοποίηση των μέχρι σήμερα εξαγγελιών και φημών θα είναι η υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, η έξωση χιλιάδων φοιτητών από το εκπαιδευτικό σύστημα και η ενίσχυση του μεταναστευτικού κύματος φοιτητών και νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό, καθώς και η διευκόλυνση της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ.

Ο εξορθολογισμός της γεωγραφικής και επιστημονικής κατανομής των ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν μπορεί να γίνει με όρους μνημονιακών επιταγών και ερήμην της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών, αλλά απαιτεί ένα μακρόπνοο δημοκρατικό σχεδιασμό, που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα επιστημονικά, γεωγραφικά, οικονομικά και πολιτισμικά δεδομένα.

Ειδικότερα ως προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η 25χρονη πορεία του, το επίπεδο του παραγόμενου σε αυτό εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου και η συμβολή του στην εν γένει αναβάθμιση της περιοχής, αποδεικνύουν ότι αποτελεί κρίσιμο για τη Θεσσαλία και συνολικά την κεντρική Ελλάδα θεσμό. Για το λόγο αυτό, ως Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας είμαστε κάθετα αντίθετοι, όπως και το σύνολο πιστεύουμε της τοπικής κοινωνίας, στα διακινούμενα σενάρια περί συγχώνευσής του ή μεταφοράς τμημάτων του.

Πάγια άποψή μας είναι η αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η άμεση συνεργασία του με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές σε ζητήματα αναπτυξιακού σχεδιασμού, εντοπισμού και αντιμετώπισης σημαντικών κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων προβλημάτων και η ανάδειξή του ως πόλο έλξης και ζύμωσης όλων των σημαντικών πνευματικών δυνάμεων που διαθέτει η Θεσσαλία».

Τέλος οι σχολικοί σύμβουλοι και ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν την τεράστια συνεισφορά των συγκεκριμένων τμημάτων του Πανεπιστημίου και τονίζουν ότι οποιαδήποτε μεταβολή της παρούσας κατάστασης θα επηρεάσει έως ένα βαθμό αρνητικά την εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού και ιδιαιτέρως την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το