Πολιτική

Καθαρή νίκη πέτυχε ο Αλ. Τσίπρας

Στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με το 72,8% των συνέδρων της πανελλαδικής συνδιάσκεψης

 

Με το 72,8% των συνέδρων της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ να τον ψηφίζουν εκλέγεται, φυσικά στην πρώτη θέση, ο Αλέξης Τσρίπρας στη νέα κεντρική πολιτική επιτροπή του κόμματος.

Η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε, και τα πρώτα συμπεράσματα, από τις ψηφοφορίες, φαίνεται να εξάγονται ήδη.

Το ενιαίο ψηφοδέλτιο, με το οποίο εκφράστηκε η προεδρική τάση, οι ανανεωτικοί, οι πασοκογενείς και άλλες δυνάμεις του πλειοψηφικού μπλοκ έλαβε 74,29% και εκλέγει 168 μέλη της νέας κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Η αριστερή πλατφόρμα, που συγκροτήθηκε από το Αριστερό Ρεύμα και τους συμμάχους του έλαβε 25,71% και εκλέγει 58 μέλη. Πέραν των 226 μελών που εξελέγησαν από τη συνδιάσκεψη, στην κεντρική επιτροπή των 301 μελών θα μετάσχουν και 75 μέλη, εξ ορισμού – κυρίως κορυφαία στελέχη, πανεπιστημιακοί, συνεργαζόμενοι κλπ.

 

Από το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ οι 15 πρώτοι μέχρι το βράδυ και οι ψήφοι που λαμβάνουν:

Τσίπρας Αλέξης, 2096 ψήφοι

Τσακαλώτος Ευκλείδης, 971

Διώτη Ηρώ, 833

Καρίτζης Ανδρέας, 669

Κωνσταντοπούλου Ζωή 648

Ρήγος Αλκης 638

Πορτάλιου Ελένη 620

Φωτίου Θεανώ 602

Αλμπάνης Γιάννης 585

Μαρματάκης Κωνσταντίνος 584

Σταθάκης Γιώργος 579

Λάμπρου Πάνος 578

Καλκανδής Πέτρος 564

Σακελαρίδης Γαβριήλ 552

Ελληνιάδης Στέλιος 542

 

Από την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ οι δέκα πρώτοι είναι:

ΤΟΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 460

ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ 427

ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ ΛΙΤΣΑ 426

ΜΠΟΛΑΡΗ ΜΑΡΙΑ 391

ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 359

ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ ΣΤΑΘΗΣ 351

ΣΥΡΑΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 328

ΣΠΑΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 326

ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ 326

ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ 317

 

Ο δρόμος προς την ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε και πιθανότατα δεν έχει επιστροφή. Ομως φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι διαδικασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του Σαββατοκύριακου κατέδειξαν πως στο εσωτερικό του υπό διαμόρφωση ενιαίου κόμματος σχηματίζονται πλέον δύο πόλοι, οι οποίοι όσο κι αν είναι ετεροβαρείς, έχουν εξίσου έντονη επιθυμία και αποφασιστικότητα στήριξης και κατοχύρωσης των πολιτικών τους θέσεων.

Από την μία πλευρά, ο κ. Αλ. Τσίπρας, με την πλειονότητα των συνιστωσών και των μελών της Συνδιάσκεψης ξεκαθάρισε τη θέση του τόσο στην εναρκτήρια ομιλία του της Παρασκευής όσο και στο κλείσιμο των εργασιών της Συνδιάσκεψης την Κυριακή το απόγευμα: ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει, οφείλει να απευθυνθεί σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και των ψηφοφόρων που δεν προέρχονται από την Αριστερά («οι χωρίς», όπως είπε χαρακτηριστικά παραφράζοντας το σύνθημα των «μη προνομιούχων» της δεκαετίας του ’70 και του ’80) και όλα αυτά σε μία μάχη που «είναι ευρωπαϊκή», συνεπώς πρέπει να δοθεί εντός ευρώ και υφισταμένων δομών.

Από την άλλη το Αριστερό Ρεύμα, οι κκ. Λαφαζάνης, Στρατούλης, κ.ά., συνεπικουρούμενοι από μερικές συνιστώσες (π.χ. ΔΕΑ), οι οποίοι κατά τη διάρκεια του διημέρου έκαναν αισθητή την παρουσία τους και τις θέσεις τους, καθιστώντας σαφές ότι εξουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ νοείται μόνο μέσα από την περαιτέρω ρισοσπαστικοποίησή του προς τα Αριστερά και ότι επ’ ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η θέση στην ευρωζώνη οφείλει να διασφαλιστεί πάση θυσία και με κάθε κόστος.

Αποτέλεσμα αυτής της αντίθεσης ήταν η συνεχής προσπάθεια που κατεβλήθη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προκειμένου η μεν κυρίαρχη πλειοψηφία υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να διασφαλίσει την ισχύ της, η δε ομάδα του Αριστερού Ρεύματος να κατοχυρώσει τις θέσεις της και να καταγράψει τις δυνάμεις της.

Το Ρεύμα είχε τις προηγούμενες ημέρες δημοσιοποιήσει τις ενστάσεις του για το σχέδιο Διακήρυξης του νέου κόμματος, τις οποίες την Κυριακή το απόγευμα διεκδίκησε να εντάξει στο κείμενο της διακήρυξης και σε μία κίνηση τακτικής αποφάσισε να θέσει σε ψηφοφορία γνωρίζοντας ότι δεν θα κατόρθωσε να τις εντάξει στο κείμενο της Διακήρυξης, καθώς ειδικά εκείνες που αναφέρονταν στο ζήτημα των συμμαχιών (με ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ.) δεν υπήρχε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από το σώμα, όπως χαρακτηριστικά σημείωναν εκπρόσωποι της πλειοψηφίας.

Κατόπιν αυτού και έχοντας ούτως ή άλλως προετοιμάσει το έδαφος σε παρασκηνιακό επίπεδο, το Ρεύμα αποφάσισε εν τέλει να καταθέσει δική του ξεχωριστή λίστα υποψηφίων για τα αιρετά 225 μέλη της νέας κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, με τη φιλοδοξία να εκλέξει σε αυτήν περίπου το 30%, τα οποία σε συνδυασμό την ποσόστωση της εκπροσώπησης στα υπόλοιπα 75 ex officio μέλη, θα αποτελέσουν στο εξής έναν ισχυρό πόλο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα έχει θεσμική κατοχύρωση και νομιμοποίηση, ώστε να παρεμβαίνει στον τρόπο λήψης αποφάσεων, στην εκλογή οργάνων κλπ.

Χαρακτηριστικό του διημέρου ήταν ότι με τις διαθέσεις του Ρεύματος αποσαφηνισμένες, ο κ. Τσίπρας θέλησε κατά την δευτερολογία του να απευθυνθεί στο εσωτερικό του κόμματος και να σημειώσει μεταξύ των άλλων: «Ας αφήσουμε πίσω μας την μηχανιστική αναπαραγωγή όχι των απόψεων, αλλά των συσχετισμών που δεν δημιουργεί πλαίσιο πολυφωνίας, αλλά εικόνα Βαβυλωνίας. Ο νέος ενιαίος φορέας θα είναι πλουραλιστικός, αλλά ενιαίος. Δεν θα είναι πολλά κόμματα στην συσκευασία του ενός».

Παράλληλα, στελέχη που ανήκουν στην μετριοπαθή ομάδα και στους «ευρωπαϊστές» του νέου κόμματος, χαρακτήριζαν την κίνηση του Ρεύματος ως «αυτοτραυματισμό» σε μία καθοριστική στιγμή και έλεγαν πως μία κίνηση που αρχικά φαινόταν πως έχει αμυντικά χαρακτηριστικά, κατέληξε να δημιουργεί προϋποθέσεις εσωστρέφειας από την πρώτη στιγμή.

Καθώς όλα αυτά οδήγησαν την όλη διαδικασία σε καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να καθυστερήσει σημαντικά και έως τις 8.30-9.00 το βράδυ να μην έχουν ακόμη κλείσει οι κάλπες για την εκλογή του νέου κεντρικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που αναγνώριζαν όλοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το εξής: μαζί με το νέο κόμμα, δημιουργείται και η θεσμική πλέον εσωκομματική αντιπολίτευση.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το