Photo Gallery, Πολιτική

Ιούνιος των παθών ή της λύτρωσης

Στις 17 Ιουνίου οι εκλογές με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον μέχρι χθες πρόεδρο του ΣτΕ

Στις 17 Ιουνίου, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμένο θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Κ. Παπούλια.

Μετά το τέλος της σύσκεψης των αρχηγών, ο κ. Πικραμμένος έλαβε την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ το βράδυ ορκίστηκε ενώπιον του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Αμέσως μετά ο κ. Πικραμμένος μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Στις 10 το πρωί της Πέμπτης (σήμερα) θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι ολιγομελές.

Στη συνάντηση του με τον κ. Παπούλια, ο κ. Πικραμμένος έκανε μία παρατήρηση με αρκετή δόση χιούμορ: “Διάβασα στις εφημερίδες ότι λόγω ονόματος θα είμαι ο καταλληλότερος για τελευταίος πρωθυπουργός της μεταπολιτεύσεως. Θα ήθελα μετά την πρωθυπουργία μου να αρχίσει μία περίοδο αναγέννησης για την ωραία μας χώρα”.

“Και για να συνεχίσω και εγώ αυτό το αστείο,  θα μας προσφέρετε καφέ με… πολλή ζάχαρη”, απάντησε ο κ. Παπούλιας.

Αντιπαραθέσεις στη σύσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπούλιας πρότεινε την παραμονή του Λ. Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού, άποψη με την οποία συμφώνησε ο Α. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο Αλ. Τσίπρας αντιπρότεινε για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού τον Γ. Αρσένη, για να διαφωνήσει ο Ευ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για κομματική επιλογή, δοθέντος, όπως αναφέρθηκε, ότι η Λ. Κατσέλη (σύζυγος Αρσένη) βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας τελικώς συναίνεσε με την επιλογή Παπαδήμου, για να δεχθεί την αιχμή του Φ. Κουβέλη, ο οποίος του είπε ότι είχε άλλη προσέγγιση μέχρι τώρα.

Σαμαράς και Παπαρήγα διαφώνησαν για την ονοματολογία, με την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ να δηλώνει κατά την αποχώρηση της ότι “το πολιτικό παιχνίδι δεν έλειψε ούτε από τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης”, σημειώνοντας ότι το κόμμα της “δεν ρίχνει γέφυρες σε πρόσωπα”.

Η κ. Παπαρήγα, απευθυνόμενη σε Τσίπρα και Καμμένο, είπε: “Έρχεστε και προτείνετε ονόματα και προσωπικές φιλίες και επαφές. Αν σας πρότεινα έναν δικό μου, τι θα λέγατε; Ότι είναι κρυφο-ΚΚές;”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Π. Καμμένος συμφώνησε να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αλλά πρότεινε συγκεκριμένα πρόσωπα για τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί διαφώνησαν, λέγοντας ότι την κυβέρνηση θα την ορίσει ο νέος πρωθυπουργός.

Εφόσον δεν υπήρξε ομοφωνία των αρχηγών, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία.

Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος αρνήθηκε να παραστεί στη συνεδρίαση, λέγοντας ότι “αρνείται να νομιμοποιήσει τον εμπαιγμό, την περιθωριοποίηση και την περιφρόνηση των 440.992 ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής”.

Ο κ. Μιχαλολιάκος επισήμανε ότι μόλις την Τρίτη η Προεδρία της Δημοκρατίας τον απέκλεισε “από μία συνάντηση ουσίας, κατά την οποία θα ετίθετο προς συζήτηση η ολοκληρωμένη μας πρόταση για διέξοδο από την κρίση. Μου ζητήθηκε να παραστώ σε μία συνάντηση με σκοπό τον διορισμό υπηρεσιακού πρωθυπουργού που θα φέρει εις πέρας ζητήματα μόνο διαδικαστικά”.

Τόσο οι συζητήσεις της Τρίτης που έγιναν σε θερμό κλίμα, όσο και οι έξωθεν προειδοποιήσεις (έως και απειλές) για έξοδο της χώρας από το ευρώ σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της, προϊδεάζουν για μια προεκλογική περίοδο σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Ο κ. Πικραμμένος πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα διεξάγει εκλογές τον Ιούνιο λίγο μετά τις 15:30.

Κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έθεσε ως κύριο στόχο να διαφυλάξουμε και το κύρος της πατρίδας και την ομαλή μετάβασή της σε νέα πολιτική κυβέρνηση.

Παραλαμβάνοντας την εντολή, ο κ. Πικραμμένος αναγνώρισε πως είναι μεγάλος το βάρος που αναλαμβάνει και ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη. Ελπίζω να φανώ αντάξιος, είπε και σημείωσε πως πρόκειται για μία καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση.

– “Σας καλωσορίζω, σας συγχαίρω και σας αναθέτω την εντολή να σχηματίσετε υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές”, είπε ο κ. Παπούλιας.

– “Είναι μεγάλη μου χαρά, αλλά είναι και μεγάλο βάρος για μένα.  Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και πιστεύω να μπορέσω να φανώ αντάξιος της αποστολής.

Είναι μια καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η οποία αποκλειστικό σκοπό έχει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.  Ωστόσο, δεν διαφεύγει από κανέναν ότι η πατρίδα μας περνάει δύσκολες στιγμές και υπό τη δική σας έμπνευση και καθοδήγηση πρέπει αυτή τη στιγμή να διαφυλάξουμε και το κύρος της πατρίδος μας και την ομαλή μετάβασή της σε νέα πολιτική κυβέρνηση”, απάντησε ο κ. Πικραμμένος.

– “Κύριε Πρόεδρε, έχετε εκείνες τις ικανότητες που χρειάζονται για να ανταπεξέλθετε, όπως είπατε, σε μια αποστολή που θα είναι δύσκολη αλλά που έχει – αν θέλετε – εθνικό χρώμα”, αποφάνθηκε ο Κάρολος Παπούλιας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το