Photo Gallery, Τοπικά

ΙΚΑ: Υψηλά ποσοστά δικαιούχων του επιδόματος λουτροθεραπείας

Στη λίστα των 43 μονάδων με αποκλίσεις από το μέσο όρο και δύο της Μαγνησίας

 

 

Σε υποκατάστημα με σύνολο 210 συνταξιούχων πληρώθηκαν 213 ….

 

Σοβαρό πρόβλημα στη διαδικασία έγκρισης και παροχής λουτροθεραπείας σε δικαιούχους του εντόπισε το ΙΚΑ που φαίνεται να εξετάζει τρόπους περικοπής της συγκεκριμένης παροχής που έχει αυξηθεί σημαντικά από πέρυσι.

Υποκατάστημα του ΙΚΑ ενέκρινε πληρωμές σε περισσότερους συνταξιούχους από όσους έχει καταγεγραμμένους, ενώ σε κάποια άλλα υποκαταστήματα οι περιπτώσεις δικαιούχων αγγίζουν τους μισούς περίπου συνταξιούχους τους.

Στη λίστα των 43 υποκαταστημάτων με ποσοστά πάνω από το μέσο όρο του 2% έως 5% και δύο της Μαγνησίας.

 

 

«Με τη βεβαιότητα ότι, δεν αποτελεί επέμβαση στην ιατρική δεοντολογία και πρακτική των Υγειονομικών Επιτροπών, θεωρούμε υποχρέωση και ευθύνη όλων των οργάνων του Ιδρύματος η λουτροθεραπεία να πάρει τη σωστή της διάσταση και να περιοριστεί η άσκοπη και αναιτιολόγητη χορήγησή της», επισημαίνεται στην απόφαση του διοικητή του ΙΚΑ για το πρόγραμμα λουτροθεραπείας 2011, αλλά, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΙΚΑ στη Μαγνησία, το «κακό» είχε γίνει σε προηγούμενο χρόνο με την απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος για τροποποίηση του Κανονισμού Λουτροθεραπείας.

Με το πρόγραμμα να έχει πλέον προσανατολισμό στήριξης της τουριστικής κίνησης ορισμένων περιοχών που διαθέτουν ιαματικές πηγές, ο Κανονισμός άλλαξε. Κύριο χαρακτηριστικό της τροποποιημένης διάταξης, αποτελεί η κατάργηση της Α’  βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων, με τη συνδρομή και ορισμένων προϋποθέσεων.

Μέχρι πρότινος οι δικαιούχοι λουτροθεραπείας, άμεσα ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, παραπέμπονταν στην Α’ βάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΑΥΕ) προκειμένου να γνωματεύσει για την ανάγκη λουτροθεραπείας και να καθορίσει με κάθε λεπτομέρεια την πάθηση, το είδος, τον αριθμό των λούσεων κ.λπ.

Με τη νέα διάταξη τροποποιείται αυτή η διαδικασία και στο εξής οι ασφαλισμένοι

και συνταξιούχοι ηλικίας 60 ετών και άνω δεν παραπέμπονται στην ΑΥΕ για την

έγκριση της λουτροθεραπείας, αλλά αρκεί βεβαίωση γιατρού καρδιολόγου ή

παθολόγου ότι δεν υπάρχει αντένδειξη για λουτροθεραπεία με την προϋπόθεση ότι

την τελευταία τουλάχιστον τριετία μεταβαίνουν ανελλιπώς για λουτροθεραπεία με

κάλυψη του Ιδρύματος και υπό τον όρο μετάβασης στην ίδια λουτροπηγή και της

πραγματοποίησης του ίδιου αριθμού λούσεων που είχε εγκρίνει η ΑΥΕ την

προηγούμενη τριετία. Στους δικαιούχους που συμπληρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, εγκρίνεται με απόφαση του Διοικητικού Διευθυντή του αρμόδιου Υποκαταστήματος η μετάβασή τους για λουτροθεραπεία χωρίς την ανάγκη έγκρισης από την ΑΥΕ.

Ο νέος Κανονισμός, μπορεί να ελαχιστοποιεί την ταλαιπωρία και τη γραφειοκρατία αλλά φαίνεται ότι αίρει κάποιες διαδικασίες ελέγχου με συνέπεια να καταγράφονται περιπτώσεις, όπως στον Ορχομενό, όπου σε σύνολο 210 συνταξιούχων, πληρώθηκαν λουτροθεραπείες σε 213 δικαιούχους!!!.

Από τα στοιχεία της εγκυκλίου 38/1-6-2011 του Γενικού Διευθυντή Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ κ. Δημ. Αβέλλα, προκύπτει ότι σε 43 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα, τα ποσοστά πληρωθέντων συνταξιούχων, παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση από το μέσο όρο.

«Σας γνωρίζουμε, αναφέρει η εγκύκλιος, ότι από την επεξεργασία των στοιχείων του Ο.Π.Σ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ όλων των μονάδων του Ιδρύματος προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις ως προς το ποσοστό των δικαιούχων λουτροθεραπείας σε σχέση με το σύνολο των συνταξιούχων τους.

Συγκεκριμένα, ενώ στα περισσότερα Υποκαταστήματα προκύπτει ότι το ποσοστό των δικαιούχων επί του συνόλου των συνταξιούχων τους κυμαίνεται από 2% έως 5% ορισμένα εμφανίζουν ποσοστά μεγαλύτερα ακόμη και του 40% των συνταξιούχων τους.

Τα Υποκαταστήματα αυτά θα ελεγχθούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της διοίκησης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ως προς τη διαδικασία χορήγησης παροχών λουτροθεραπείας σε όλα τα στάδιά της (Μονάδα Υγείας, Μονάδα Ασφάλισης».

Στον πίνακα που συνοδεύει την εγκύκλιο, περιλαμβάνονται κατά σειρά αναφοράς το υποκατάστημα Βελεστίνου Μαγνησίας με 29 πληρωθέντες συνταξιούχους σε σύνολο συνταξιούχων του 170 (ποσοστό 17,06%) και το υποκατάστημα Ν. Αγχιάλου με 37 πληρωθέντες συνταξιούχους σε σύνολο 138 συνταξιούχων (ποσοστό 26,81%).

Η «Θ» απευθύνθηκε στη διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ στο Βόλο κ. Αποστολία Χαλβατζή για τις επισημάνσεις της εγκυκλίου και τις ειδικές αναφορές της σε υποκαταστήματα της Μαγνησίας.

«Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο από ό,τι αναφέρει η εγκύκλιος. Τα στοιχεία προέρχονται από επεξεργασία, η οποία γίνεται σε κεντρικό επίπεδο», ανέφερε, ενώ για το θέμα του ελέγχου που αναφέρει η εγκύκλιος, δήλωσε πως δεν υπάρχει ενημέρωση πότε και από ποιον θα πραγματοποιηθεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που δαπανήθηκε πανελλαδικά από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για λουτροθεραπείες για το έτος 2010 ανέρχεται σε 20.232.060,33 ευρώ ενώ σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομοτεχνικών Υπηρεσιών – Τμήμα Προϋπολογισμού και Ελέγχου Λογαριασμών η πίστωση για το έτος 2011 για τη λουτροθεραπεία ανέρχεται στο ποσό των 30.453.192 ευρώ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το