Πολιτισμός

Θεοφίλεια: Διήμερες μουσικές εκδηλώσεις στο Λόφο της Επισκοπής

ΘΕΟΦΙΛΕΙΑ 1-1

Διήμερο μουσικών εκδηλώσεων οι οποίες ενταγμένες στον τοπικό πολιτιστικό θεσμό «Θεοφίλεια», θα πραγματοποιηθούν στο Λόφο της Επισκοπής στον Άνω Βόλο την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ, με διοργανωτές το Δήμο Βόλου, το Κέντρο Πολιτισμού & Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός» και την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές συναυλίες που θα ξεκινήσουν στο λυκόφως του ηλιοβασιλέματος για να συνεχιστούν στο φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 23 Αυγούστου αυτοσχεδιασμοί και πρωτότυπες συνθέσεις στους ρυθμούς της τζαζ μουσικής θα πλημμυρίσουν το Λόφο της Επισκοπής από το μουσικό σχήμα «Volos Jazz Orchestra», που απαρτίζεται από τους Φάνη Παναγιωτόπουλο στο σαξόφωνο, Ανδρέα Παπαγιαννακόπουλο στην κιθάρα, Stefan Olofsson στο πιάνο, Γιάννη Καραμανιώλα στο κόντρα μπάσο και Δημήτρη Αμβράζη στα τύμπανα. Η «Volos Jazz Orchestra» έχει καταφέρει να  εξερευνά και να ερμηνεύει κλασσικά ακούσματα τζαζ μουσικής, να δημιουργεί πρωτότυπες συνθέσεις και να τα αποδίδει σε μουσικές συναντήσεις και συναυλίες σε ιδιαίτερους χώρους και ξεχωριστές στιγμές προσφέροντας ένα πρόγραμμα για τους λάτρεις και μυημένους στη μουσική της τζαζ αλλά και σε όλους όσοι θεωρούν ότι δεν τη γνωρίζουν.

Άλλωστε όπως οι ίδιοι δηλώνουν «στόχος αυτής της ορχήστρας είναι να παίξει το συγκεκριμένο είδος μακριά από ακαδημαϊσμούς και ελιτισμούς (η jazz δεν είναι ο κύριος με το πούρο που γευματίζει στα ακριβά εστιατόρια). Θέλουμε να παίξουμε αυτή τη μουσική προσεγγίζοντας την παράδοση της αλλά περισσότερο εξερευνώντας  αυτό που την κρατάει ζωντανή… τον  αυτοσχεδιασμό…Ο αυτοσχεδιασμός στην  jazz προκύπτει, δεν είναι αυτοσκοπός…Η προσωπική μελέτη του κάθε μουσικού, η επικοινωνία ανάμεσα στην μπάντα την ώρα που παίζει αλλά και η ενέργεια που είναι αμφίδρομη ανάμεσα στους ανθρώπους που ακούνε και στους μουσικούς είναι τα στοιχεία που καθιστούν  την jazz ζωντανό δρώμενο».

Τη δεύτερη μέρα, Σάββατο 24 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ στο Λόφο της Επισκοπής, θα δώσουν συναυλία η ερμηνεύτρια και μουσικός Έρρικα Πατρικίου και ο συνθέτης και πιανίστας Ηλίας Χατζόγλου για να αποδώσουν τραγούδια διαφορετικών εποχών και ρυθμών, αλλά κοινών καταβολών καθώς είναι δημιουργίες καταξιωμένων συνθετών.  Με τίτλο «Μέλος και ερμηνεία» οι δύο γνωστοί καλλιτέχνες,  που έχουν δημιουργήσει ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό ντουέτο παρουσιάζοντας συναυλίες αλλά και μουσικές παραστάσεις που διαμορφώνονται κατά περίπτωση, άλλοτε για μικρούς στο πλαίσιο εκπαιδευτικής προσέγγισης αλλά και ψυχαγωγίας και άλλοτε για μεγάλους, μουσικές και παρουσιάσεις για το θέατρο, τη σκηνή και τη ζωή, θα επιχειρήσουν σε ένα διαφορετικό χώρο, τον ανοικτό χώρο του Λόφου της Επισκοπής, με διαφορετικούς φωτισμούς και το φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού, να προσφέρουν μια ξεχωριστή βραδιά για μια εκδήλωση που διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τραγούδια που αγαπήθηκαν και έκαναν ανθρώπους να αγαπήσουν, τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο, θα πλημμυρίσουν τη βραδιά σε μια μουσική παράσταση που ο λόγος και η κίνηση θα συμπλεύσουν με το φυσικό περιβάλλον.

Οι δύο καλλιτέχνες έχουν παρουσιάσει την κοινή τους προσπάθεια και προσέγγιση της μουσικής σε γνωστές Μουσικές Σκηνές στην Αθήνα, σε εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου και του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Πήλιο καθώς και σε φεστιβάλ σε πολλές πόλεις της χώρας. Επιπλέον έχουν παρουσιάσει αφιερώματα μελοποιημένης ποίησης κορυφαίων δημιουργών όπως του Κ.Καβάφη και του Ν.Βρεττάκου, σε μουσική του Ηλία Χατζόγλου στον οποίο πρόσφατα ο καταξιωμένος Μάνος Ελευθερίου «ανέθεσε» για μελοποίηση ποιήματά του, αποδίδοντας συγχαρητήρια στο δημιουργό και προοιωνίζοντας συνέχιση συνεργασίας και κοινής δημιουργίας.

 

 Ο λόφος της Επισκοπής

Ο λόφος της Επισκοπής βρίσκεται στον οικισμό του Άνω Βόλου και στην κορυφή του είναι κτισμένος ο υστεροβυζαντινός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο οποίος ανοικοδομήθηκε το  1638/9 και μετατράπηκε σε τρίκλιτη θολωτή βασιλική με τοξωτή στοά κατά μήκος της δυτικής πλευράς. Από το βυζαντινό ναό διατηρείται ορατός ο ανατολικός τοίχος, ενσωματωμένος στην αντίστοιχη πλευρά του νεώτερου κτιρίου.

Στο λόφο υπάρχουν άλλα δύο παρεκκλήσια. Ο ναός της Μεταμόρφωσης βρίσκεται στην πλαγιά, βορειοανατολικά του ναού της Κοίμησης ενώ  δεύτερο παρεκκλήσιο είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο του Προδρόμου και βρίσκεται στα ριζά του λόφου, δίπλα στην αφετηρία του μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή. Ο  ναός της Κοίμησης και τα δύο παρεκκλήσια ανήκαν μάλλον σε σημαντικό βυζαντινό μοναστήρι. Στην τοιχοποιία των τριών ναών βρίσκονται εντοιχισμένα γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη που κατά κύριο λόγο χρονολογούνται στο 12ο-13ο αι. Στην εξωτερική όψη του δυτικού τοίχου του ναού της Κοίμησης είναι εντοιχισμένη η πλάκα σαρκοφάγου της Άννας Μαλιασηνής, ενώ στο ναό υπήρχαν εντοιχισμένα υστεροβυζαντινά εικονιστικά ανάγλυφα, τα οποία σήμερα φυλάσσονται στον ενοριακό ναό των Εισοδίων Άνω Βόλου. Ο ναός της Κοίμησης έχει κηρυχθεί ως προέχον βυζαντινό μνημείο  ενώ ο λόφος έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος.

Η είσοδος και στις δύο συναυλίες είναι ελεύθερη για το κοινό .

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το