Photo Gallery, Πολιτική

“Θέλουμε λύση – πακέτο”

Μαραθώνια η σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό

Επιμένει ο Όλι Ρεν στη μείωση των επιτοκίων για Ελλάδα και Ιρλανδία

Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Μαραθώνια ήταν η σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός ενόψει των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Αδικαιολόγητη” χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου τη νέα υποβάθμιση από τον Οίκο Μoody’s. “Θεωρούμε αδικαιολόγητη αυτή τη νέα υποβάθμιση, μιας και δεν έχει καμία βάση σε σχέση και με την πορεία του προγράμματός μας” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

“Δίνουμε στην ΕΕ μια μάχη δημοκρατίας -τόνισε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στους υπουργούς- με την έννοια ότι ή εμείς ως πολιτικοί καλούμαστε να καθορίσουμε τις πολιτικές για να ηρεμήσουμε, να τιθασεύσουμε και να αξιοποιήσουμε τις αγορές προς όφελος των πολιτών αντί οι αγορές να συνεχίζουν να κινούνται με φόβο αλλά πολλές φορές και με ιδιοτελείς, κερδοσκοπικούς σκοπούς”.

Και συνέχισε: “Αυτή η μάχη μέχρι την 25η Μαρτίου, θεωρώ είναι κρίσιμη. Βεβαίως δεν είναι το τέλος του κόσμου η 25η Μαρτίου. Εάν δεν υπάρξουν θετικές αποφάσεις, εμείς σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά να ρίξουμε όλο και μεγαλύτερο βάρος στις δικές μας δυνάμεις”.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας λύσης – πακέτο που θα είναι αποτελεσματική απέναντι στις αγορές και θα απαντά στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης με κάθε μία από τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

“Εμείς θέλουμε να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο. Επειδή μπορεί να δούμε αποσπασματικές διαπραγματεύσεις είτε για ιδεολογικούς λόγους, είτε για εσωτερικούς λόγους σε κάθε χώρα απέναντι στην κοινή γνώμη, είτε λόγω ενός εύκολου λαϊκισμού, εμείς θα επιμείνουμε…. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό απαιτεί εκ μέρους μας και την αυστηρή τήρηση των στόχων και των δεσμεύσεών μας, όπως και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν” είπε ο πρωθυπουργός.

“Αυτό απαιτεί λύση – πακέτο. Ή θα έχουμε λύση – πακέτο, συνολική λύση ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας” επανέλαβε ο κ. Παπανδρέου.

“Είναι η ευκαιρία επιτέλους -ανέφερε ο πρωθυπουργός- να κατανοήσει η ΕΕ ότι πρέπει να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις που θα είναι αποτελεσματικές απέναντι στις αγορές…. Διότι συνεχώς παίρνουμε αποφάσεις που είναι ένα βήμα πίσω από τις συνθήκες που διαμορφώνουν οι λεγόμενες αγορές”.

Αναφερόμενος στις αναταραχές των χωρών της βόρειας Αφρικής είπε: “Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα σημείο σταθερότητας σε αυτή την περιοχή, που δοκιμάζεται ιδιαίτερα αυτή την εποχή στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και βεβαίως στον Αραβικό κόσμο”.

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: “Από τη δική μας μεριά κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που οφείλουμε και είμαστε σε έναν δρόμο που έχει αξιολογηθεί θετικά. Αυτή η αξιοπιστία είναι το διαπραγματευτικό μας χαρτί αυτή τη στιγμή, διότι αν δεν υπήρχε αυτό, θα ήταν πολύ δύσκολο να εισακουστούμε για το ο,τιδήποτε. Πάνω σε αυτή τη βάση κάνουμε την διαπραγμάτευση”.

Στη σύσκεψη, εκτός των υπουργών, συμμετείχε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, κ. Έξαρχος, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κ. Καρχιμάκης και ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος. Το άτυπο υπουργικό συμβούλιο ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα και τελείωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Νωρίτερα, το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου είχε σύσκεψη με τους κ. Παπακωνσταντίνου, Δρούτσα και την κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Ο Όλι Ρεν

Το πιο πιεστικό θέμα για την Ελλάδα και την Ιρλανδία είναι η βιωσιμότητα του χρέους και για αυτό τίθεται θέμα μείωσης του επιτοκίου για τα δάνεια που λαμβάνουν από το ταμείο διάσωσης, είπε την Τρίτη (χθες) ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Το θέμα τώρα αλλά και για το μέλλον είναι η βιωσιμότητα του χρέους και γι’ αυτό πιστεύω ότι τίθεται θέμα μείωσης των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα και η Ιρλανδία», είπε ο κ. Ρεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε επίσης τις λήξεις των δανείων ώστε να πάμε μετά το 2014 και 2015 και να συμβάλει και αυτό στη βιωσιμότητα του χρέους, πρόσθεσε.

Ο κ. Ρεν έχει έρθει σε σύγκρουση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που λαμβάνουν οι δύο χώρες από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Πρόσφατα, ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, Λαρς Φελντ, είπε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις το Βερολίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, αλλά είναι αντίθετο στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Πάντως, η απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες το αξιόχρεο της Ελλάδας, αυξάνει την πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να χαλαρώσουν τους όρους αποπληρωμής των δανείων.

Η πίεση ασκείται την ώρα που η Γερμανία και οι «σύμμαχοί» της φαίνεται να μη στηρίζουν ριζοσπαστικά μέτρα για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα μέσω της επαναγοράς ομολόγων.

Το ΔΝΤ

Την πεποίθηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής θα εφαρμοσθεί με επιτυχία και ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο εξέφρασε την Καθαρά Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόρχες εξέφρασε την εμπιστοσύνη του Ταμείου «σε ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα» και ξεκαθάρισε πως τα προγράμματα οικονομικής πολιτικής όπως της Ελλάδας δεν κάνουν θαύματα εντός ολίγων μηνών. «Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή», δήλωσε ο Μπόρχες.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής θα εφαρμοσθεί με επιτυχία. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε. Ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ότι το πρόγραμμά μας θα είναι επιτυχημένο», τόνισε το στέλεχος του ΔΝΤ, σχολιάζοντας την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από την Moody’s.

Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να διασφαλισθεί ότι το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας παραμένει ισχυρό και εκτίμησε ότι έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή. «Οι Έλληνες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο σε αυτό τον τομέα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το