Photo Gallery, Πολιτική

Εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου

Μεταβαίνει σήμερα και εμφανίζεται απαισιόδοξος, αλλά και αποφασισμένος ακόμη και να συγκρουστεί με την ΕΕ

Επιμένουμε σε «συνολική και πραγματική λύση» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, με αφορμή το μείζον θέμα της οικονομίας

Οι συναντήσεις – συνομιλίες με τους πολιτικούς Αρχηγούς, δηλώσεις, συγκλίσεις, αποκλίσεις…

Η Ελλάδα επιμένει και θα επιδιώξει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της μία «συνολική» και «πραγματική» λύση για την κρίση χρέους, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τον κύκλο επαφών που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «κρίσιμη διαπραγμάτευση» για το μέλλον τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 11 Μαρτίου, όσο και στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το ότι πρέπει να υπάρχει συνολική λύση, ζήτησε στήριξη της εθνικής προσπάθειας, καθώς και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προσπάθεια αυτή.

Πολλά θέματα είναι σε διαπραγμάτευση (οικονομική διακυβέρνηση, σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, μηχανισμός και όροι για το χρέος, ευρωομόλογο, φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών) είπε ο κ. Παπανδρέου για να τονίσει εκ νέου ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης απαιτεί συνολική λύση.

«Σε αυτή τη συνολική λύση, θα επιμείνουμε. Ήδη, δουλεύουμε σκληρά και δημιουργικά για μια τέτοια λύση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλά η λύση, πρέπει να είναι και πραγματική λύση. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται από τις αγορές, ούτε να φαίνεται ότι σέρνεται πίσω από αυτές» υπογράμμισε.

«Βασική μας επιδίωξη είναι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και αυτό, θα είναι καλό για την Ελλάδα, αλλά θα είναι καλό και για την Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «το ελληνικό ζήτημα είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα, και το ευρωπαϊκό ζήτημα είναι και ελληνικό ζήτημα».

Αύριο (σήμερα) στις 11 το πρωί συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ νωρίτερα θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).Τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο είναι τα εξής: Απονομή δικαιοσύνης (εισηγητής Χ. Καστανίδης), αλλαγές σε πτωχευτικό κώδικα και συμβάσεις έργου (Μ. Χρυσοχοΐδης), ενέργεια (Τ. Μπιρμπίλη), ρυθμίσεις για τα τυχερά παιχνίδια (Γ .Παπακωνσταντίνου), αμυντικές προμήθειες (Ευ. Βενιζέλος). Μετά από την ολοκλήρωση του Υπουργικού, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Την Πέμπτη (αύριο) ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Παρασκευή (μεθαύριο) θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Ζητούμενο την «εθνική

γραμμή»

Την στήριξη της κυβέρνησης από τη ΝΔ εν όψει των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής στις 11 και στις 24-25 Μαρτίου ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι είναι θέμα ευθύνης σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Η συνάντηση μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά, στη σκιά της υποβάθμισης-σοκ της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι σεβαστές και ότι δεν περιμένει από τα άλλα κόμματα να συμμεριστούν όλες τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, ωστόσο αυτή την ώρα είναι θέμα πολιτικής ευθύνης η στήριξη της κυβέρνησης.

«Χρειάζεται ανάληψη ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε ότι η μόνη λύση είναι η λύση-πακέτο. Οτιδήποτε άλλο δεν αποτελεί λύση. Και εγώ σε αυτή τη βάση θα δώσω τη μάχη» είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε για άλλη μια φορά των ενδεχόμενο εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει αγώνες μπροστά της.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον κ. Σαμαρά για το γεγονός ότι στις αποφάσεις της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την περασμένη Παρασκευή, στην οποία μετείχε ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν γίνεται καμία σαφής αναφορά στην Ελλάδα.

Στις δηλώσεις του από τα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού ο κ. Σαμαράς τόνισε πρόσφερε συναίνεση στην κυβέρνηση στο εξωτερικό μέτωπο, ζητώντας όμως αλλαγή των όρων του μνημονίου.

Ακολούθησε η συνάντηση με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά.

Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε τις θέσεις του κόμματος ότι δεν προσφέρει καμία συναίνεση στην κυβέρνηση σε πολιτικές που βασίζονται στο Μνημόνιο.

Ακολούθησε η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από την κυβέρνηση να πάει στις Συνόδους της ΕΕ με επιθετική πολιτική και όχι με διάθεση άμυνας.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να αρνηθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ενώ ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να πει την αλήθεια στους πολίτες, για την αποτυχία των πολιτικών του μνημονίου, όπως εξήγησε.

Την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, «το διαπραγματευτικό πακέτο, το οποίο θα έρθει ως Σύμφωνο στη Βουλή των Ελλήνων, να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί από 180 βουλευτές» μετέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη στον πρωθυπουργό.

Την ανάγκη, η Ελλάδα να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν αντέχει άλλο και ότι πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του χρέους, με αναδιάρθρωση, η οποία θα αφορά και στην επιμήκυνση και στο επιτόκιο και σε κάθε περίπτωση στην έκδοση ευρωομολόγου, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης σε δήλωσή του μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το