Τοπικά

«Η Φωνή» από το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

Στις 24 έγχρωμες σελίδες της «Φωνής» υπάρχει μεγάλη ποικιλία θεμάτων από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προγράμματα που υλοποιεί το σχολείο στο εξωτερικό
Στις 24 έγχρωμες σελίδες της «Φωνής» υπάρχει μεγάλη ποικιλία θεμάτων από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προγράμματα που υλοποιεί το σχολείο στο εξωτερικό

Την παράδοση συνέχισε και φέτος το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας το οποίο για ενδέκατο συνεχή χρόνο εξέδωσε το μαθητικό περιοδικό «Η Φωνή». Μια εκδοτική πρωτοβουλία, δημιούργημα από  το μεράκι μαθητών και καθηγητών, συνεχίζει να λαμβάνει σάρκα και οστά αποτελώντας μια ξεχωριστή παρέμβαση στα εκπαιδευτικά δρώμενα.

Γιατί η «Φωνή» δεν είναι μόνο φορέας ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά παράλληλα και προβληματισμού και ευαισθητοποίησης για σύγχρονα ζητήματα που αγγίζουν το σύνολο της κοινωνίας.

Πρόκειται για το 17ο τεύχος του συγκεκριμένου μαθητικού περιοδικού. Στις 24 έγχρωμες σελίδες του υπάρχει μεγάλη ποικιλία θεμάτων από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προγράμματα που υλοποιεί το σχολείο στο εξωτερικό, προβληματισμούς των μαθητών αλλά και των γονέων σε σύγχρονα θέματα, κοινωνικά ζητήματα που εισχωρούν στο σχολείο, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ακόμη παρέχονται συμβουλές στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ παρουσιάζονται και τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε στο σχολείο.

Η συντακτική επιτροπή του περιοδικού αποτελείται από τους εξής: Αγγελική Καμπούρη γραφίστρια, Ευαγγελία Μπανταλού φιλόλογος, Γιάννης Τσοκανάκης μηχανολόγος, Αναστάσιος Χατζηγεωργίου μηχανολόγος.

Έμφαση στα ευρωπαϊκά προγράμματα

Το σχολείο δίνει ιδιαίτερα έμφαση στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων παρέχοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να επισκεφθούν ξένες χώρες, να αποκτήσουν νέες γνώσεις και παραστάσεις αλλά και να εργαστούν στους τομείς της ειδικότητάς τους.

Στη δεύτερη σελίδα με τίτλο «η σελίδα του διευθυντή» ο διευθυντής του σχολείου κ. Νίκος Μπαλαμώτης γράφει τα εξής: Συνεχίζεται και την επόμενη σχολική χρονιά 2013-2014 η υλοποίηση του προγράμματος Comenius με τίτλο «Euroharmony». Έτσι την επόμενη σχολική χρονιά και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο 2013 θα ταξιδέψουν μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας στο Ιζμίτ (Νικομήδεια) της Τουρκίας, το Νοέμβριο θα ταξιδέψουν για μία εβδομάδα στο Πρέσοβ της Σλοβακίας, το Μάρτιο του 2014 θα ταξιδέψουν στη Λιόν της Γαλλίας και τον Απρίλιο του 2014 θα συναντηθούν όλοι στο Λέμγκο της Γερμανίας όπου και θα κλείσουν το πρόγραμμα. Τον Ιανουάριο 2014 θα προηγηθεί στο Βόλο, στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, μια συνάντηση των μαθητών από όλες τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Γι’ αυτό το σκοπό θα επισκεφθούν το Βόλο 40 μαθητές και καθηγητές.

Στις σελίδες του περιοδικού επισημαίνονται ακόμη οι αθλητικές διακρίσεις των μαθητών, οι υποψήφιοι από το σχολείο που πέτυχαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πέρυσι, διάφορες μέθοδοι για τη δημιουργία πρασίνου.

Μαθητές περιγράφουν τις εμπειρίες τους από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius που έγινε στην Ιταλία. Ειδικότερα η Μαργαρίτα Βάτσιου σημείωσε μεταξύ άλλων πως «έμαθα καινούρια πράγματα, έκανα φίλους και γνώρισα έναν καινούριο πολιτισμό και ανθρώπους με διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα. Αυτό, όμως που δεν θα ξεχάσω ποτέ, είναι η ζεστασιά και η φιλική διάθεση των ανθρώπων που μας φιλοξένησαν».

Από την πλευρά της η Αναστασία Γκάγκα σημείωσε πως «ακόμη και όταν η διαφορετική γλώσσα γινόταν τροχοπέδη στην επικοινωνία μας, βρισκόταν πάντα ένας τρόπος να συνεννοηθούμε και να γεφυρώσουμε τις αντιθέσεις, που ίσως μας χώριζαν. Νιώθω πραγματικά τυχερή που συμμετείχα σε αυτό το πρόγραμμα».

Άλλοι μαθητές του σχολείου ταξίδεψαν στη Γερμανία, όπου έκαναν πρακτική άσκηση στον τομέα που έχει επιλέξει ο καθένας. «Μου δόθηκε η ευκαιρία να αξιοποιήσω στο μέλλον τις γνώσεις που απέκτησα, ιδρύοντας ίσως μια δικιά μου επιχείρηση, με βασικό άξονα λειτουργίας αυτόν των εκεί επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο μαθητής Χαράλαμπος Κολοκοτρώνης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το