Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 14/05/13

 

Ψήφος στους ομογενείς

Στους Έλληνες ομογενείς θα δοθεί δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται προσχέδιο νόμου, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ομογενείς να ψηφίζουν, μόνον όμως για κόμματα και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στις πόλεις του εξωτερικού όπου διαμένουν και όπου υπάρχει Πρεσβεία ή Προξενείο. Η Κυβέρνηση ευελπιστεί να «αλιεύσει» εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους από το 1.000.000 ομογενείς περίπου, που αναμένεται να ανταποκριθούν.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Στη Γραμματεία Εσόδων το ΣΔΟΕ

Οι προϊστάμενοι όλων των Υπηρεσιών του ΣΔΟΕ απ’ όλη τη χώρα θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα σε σύσκεψη, όπου θα τους παρουσιαστεί το νέο οργανόγραμμα για την Υπηρεσία Εσόδων. Στην εν λόγω Υπηρεσία θα μεταφερθεί το ΣΔΟΕ και θα επιβλέπεται από γραμματέα Εσόδων. Στην σύσκεψη θα είναι παρών και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Υποψήφιος δήμαρχος ο Πάρις;

«Πάντα μ’ ενδιέφερε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο είμαι κατά των κομματικών χρισμάτων και υπέρ της στήριξης των υποψηφίων». Η δήλωση ανήκει στον ανεξαρτητοποιηθέντα από τη ΔΗΜΑΡ βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά, που μίλησε χθες το πρωί στο «Ράδιο Ακρόαμα», αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα να είναι υποψήφιος δήμαρχος Βόλου.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Ποια απεργία;

Με τα φύλλα της επιστράτευσης ανά χείρας, ποιο το νόημα να αποφασίσουν οι καθηγητές απεργία; «Μήπως για να το παίξουν ήρωες εκ του ασφαλούς, αφού ξέρουν ότι δεν μπορούν να απεργήσουν;» μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος. Από την άλλη και οι καθηγητές θέλουν να εκφράσουν την απογοήτευσή τους, όποια και αν είναι η εξέλιξη, γιατί το θέμα των αναγκαστικών μετακινήσεων τους αφορά άμεσα. Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Πάντως χθες στα Λύκεια οι ρυθμοί ήταν πανελλαδικών εξετάσεων…

Φ.Σ.

 

Συμπλήρωμα

Η αύξηση των αιτήσεων στα υπηρεσιακά συμβούλια από τους εκπαιδευτικούς για την απόκτηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου αποτυπώνει την δυσκολία τους να τα βγάλουν πέρα με το μηνιαίο μισθό τους και γι’ αυτό προσπαθούν να κάνουν συμπλήρωμα.

Λαμβάνοντας την άδεια ο καθηγητής μπορεί να εργαστεί για δέκα ώρες την εβδομάδα εκτός σχολείου. Όχι όμως σε άσχετες δουλειές, αλλά να σχετίζονται με τη διδασκαλία. Συνδικαλιστές αναφέρουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε ακόμη και 50%. Και πού είμαστε ακόμη…

Φ.Σ.

 

Ικανοποίηση

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι μισθωτές δημοσίων σχολικών κυλικείων, καθώς ο Δήμος Βόλου μείωσε το ενοίκιο που καταβάλλουν κατά 20%. «Ανάσα» χαρακτηρίζουν οι μισθωτές την όλη εξέλιξη που αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι από την ερχόμενη σχολική χρονιά. Εξάλλου τα μαθήματα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια λήγουν και τυπικά αύριο, οπότε μέχρι να τελειώσουν οι εξετάσεις η κατανάλωση θα έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Φ.Σ.

 

Επιφυλακτικοί

Τουλάχιστον επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι φαρμακοποιοί του Νομού Μαγνησίας σε μια νέα απεργία του κλάδου, επειδή δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Όπως τονίζεται από το σύλλογο, την Κυβέρνηση τη συμφέρει να γίνονται απεργίες, ώστε να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι και έτσι να μη χρεώνεται το…άδειο ταμείο του ΕΟΠΥΥ.

Φ.Σ.

 

Καλώς τον κι ας άργησε

Χθες ο κ. Λάζαρος Γαϊτάνης παραιτήθηκε από την αντιπροεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου, καταγγέλλοντας στην ουσία ότι έχει «ισοπεδωθεί» ο φορέας από τις αλαζονικές συμπεριφορές του προέδρου Τάσου Βολιώτη, ενώ αναφέρει ότι οι μεταξύ τους σχέσεις, λόγω του χαρακτήρα του προέδρου, είχαν φτάσει σε οριακό σημείο.

Χωρίς πολλές «συγκαλύψεις» αφήνει καθαρά να εννοήσουμε ότι οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου εξελίσσονταν σε πεδίο μάχης.

Καλώς τον κ. Γαϊτάνη, κι ας άργησε…

Ο κ. Γαϊτάνης έπρεπε να παραιτηθεί τον καιρό που ο Δικηγορικός Σύλλογος διά του προέδρου του «έσερνε» την πόλη στην υπόθεση με τη χωροθέτηση του δικαστικού μεγάρου, όταν απέναντι από τον κ. Βολιώτη δεν ήταν μόνο οι θεσμικοί φορείς, αλλά η κοινή λογική.

Ο κ. Γαϊτάνης έσφαλε που συνεργάστηκε στις εκλογές με τον κ. Βολιώτη και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις το παραδεχόταν, αλλά η παραίτησή του, έστω και καθυστερημένα, είναι τουλάχιστον ένα …δείγμα υγείας.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Πήραν «ανάποδες»

Απαράδεκτη η στάση της πλειοψηφίας στο Δήμο Βόλου και ένα «συγγνώμη» δεν ακούστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όταν εκτός ημερήσιας διάταξης, ο πρόεδρος κ. Ξηρακιάς κατέθεσε προς ψήφιση 21 θέματα.

Το Σώμα κλήθηκε να ψηφίσει 16 θέματα εντός ημερήσιας διάταξης και 21 εκτός, χωρίς να έχει ενημερωθεί η μειοψηφία, αλλά και οι σύμβουλοι της ίδιας της πλειοψηφίας. Ένα μάλιστα  από τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης ήταν και η ψήφιση του διαγωνισμού καυσίμων ύψους 1,7 εκατομμυρίου ευρώ, ο οποίος με την τακτική που ακολουθήθηκε έπρεπε να περάσει στο…πόδι.

Οι κ.κ. Ζάχος και Ιγγλέσης εκ  μέρους της μειοψηφίας έθεσαν ευγενικά το πρόβλημα που δημιουργείται από τους «αιφνιδιασμούς» με την κατάθεση σωρείας θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης, χωρίς κανείς να γνωρίζει το περιεχόμενό τους και αποχώρησαν σαν κύριοι, μετά τη συζήτηση των θεμάτων που περιλάμβανε η κανονική ημερήσια διάταξη.

Ο κ. Ξηρακιάς τους παρακάλεσε να μην αποχωρήσουν και να συζητήσουν μόνο τα 10 από τα 21 θέματα που ήταν σοβαρά και επείγοντα, αλλά αρνήθηκαν λόγω έλλειψης ενημέρωσης και η πρότασή τους για επανάληψη της συνεδρίασης ένα 24ωρο αργότερα δεν έγινε αποδεκτή.

Στη συνέχεια και ενώ η ομάδα πλειοψηφίας έμεινε μόνη της να αποφασίσει ό,τι ήθελε και τραβούσε η ψυχή της συνέβη το εξής «ποντιακό». Αντί να εγκριθούν «χαλαρά» τα 21 θέματα εκτός ημερησίας, που η ίδια η πλειοψηφία κατέθεσε, τέθηκαν προς έγκριση τα 11… Και να θέλει κανείς, άκρη δεν βγάζει.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Τα άκουσε ο ΣΕΒ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας τα είπε χύμα στους βιομηχάνους σχετικά με στάση τους για τις εργασιακές σχέσεις. «Η άρνηση της συζήτησης για τον καθορισμό των μισθών και των όρων εργασίας δεν βοηθά κανένα. Δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη, βαθαίνει το διχασμό», επεσήμανε, καλώντας το ΣΕΒ να επανεξετάσει τη στάση του. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας η ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να γίνει «με ελεεινά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό, με ρακένδυτους και ανασφαλείς εργαζόμενους, με εκατομμύρια ανέργους ή υπόδουλους σε διαλυμένες εργασιακές σχέσεις».

Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι δυνατόν μεγάλος εργοδοτικός φορέας από τη μία να διακηρύσσει  ότι θέλει να είναι «ισότιμος εταίρος του πολιτικού συστήματος» και να έχει  ρόλο στα νέα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα και από την άλλη – την ίδια μάλιστα ημέρα – να αρνείται τη συμμετοχή του στην συζήτηση στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος.

Κάποιοι έπρεπε να τα πουν στον πρόεδρο του ΣΕΒ, που όλο το προηγούμενο διάστημα παρουσιαζόταν ως περίπου διαμαρτυρόμενος για τις μεγάλες περικοπές μισθών και όταν ήρθε η κρίσιμη ώρα δεν πήγε στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων. Για να σταματήσει και το δούλεμα δηλαδή.

Γ. Τσ.

 

Σήμα;

Αρκετά τουριστικά καταλύματα έχουν λειτουργήσει τους τελευταίους μήνες σε τουριστικούς προορισμούς στο Πήλιο και κοντά στο Βόλο. Το ερώτημα που θέτει ένας επαγγελματίας του χώρου είναι αν όλα αυτά τα καταλύματα έχουν εξασφαλίσει το ειδικό σήμα του ΕΟΤ, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία τους. Εμείς δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο, αλλά μας δημιουργεί υποψίες ότι τίθεται θέμα από κάποιους έστω επαγγελματίες. Δεν ξέρουμε αν κάποιος φορέας έχει κάτι να πει.

Γ. Τσ.

 

Και πού είμαστε ακόμη

Ξεπέρασαν τις 550.000 οι αιτήσεις καταναλωτών για υπαγωγή στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο πρόεδρος της Επιχείρησης. Και να φανταστεί κανείς ότι η κρίση συνεχίζει να δημιουργεί νεόπτωχους στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει ότι αυτοί που θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο όλο και θα αυξάνονται. Πολύ περισσότερο ότι στη χώρα καταγράφονται 1,7 εκατ. άνεργοι

Γ. Τσ.

 

Μαστίγιο και καρότο

Ναι μεν, αλλά. Κάπως έτσι ήταν η απόφαση της Κομισιόν για την Ελλάδα. Αφού μας είπε ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τους στόχους για τη διετία 2013-’14, ήρθε να προσθέσει ότι την επόμενη διετία 2015-’16 θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ. Πάντως το Υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να καθησυχάσει, επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «το μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε δεν έχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος νέων μέτρων για τη διετία 2015-’16. Το αντίθετο, έχει σαφείς αναφορές στις καλύτερες από τις εκτιμήσεις επιδόσεις της χώρας».

Γ. Τσ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το