Θ Plus, Υγεία

Ο κορονοϊός προκαλεί ξανά ανησυχία: Ελάχιστοι εμβολιασμοί και αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Μέρες «πανδημίας» ζει και πάλι το ΕΣΥ καθώς οι μνήμες επανέρχονται από τις εκατοντάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω του κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες. Ο ιός έχει αρχίσει να διασπείρεται και πάλι σε όλη την χώρα, καθώς φαίνεται πως δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει συναντήσει κάποιον ασθενή με covid μέσα στις γιορτές.

Δραματική αύξηση κίνησης στα επείγοντα των νοσοκομείων

Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισημαίνει ότι το ΕΣΥ δεν πιέζεται και αντέχει τα κρούσματα που καταγράφονται, τα νοσοκομεία εμφανίζουν δραματική αύξηση στην κίνηση στα Επείγοντα, αφού εκτός από τους ασθενείς με κορονοϊό, υπάρχουν και τα περιστατικά γρίπης αλλά και των αναπνευστικών λοιμώξεων της εποχής.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Επιτροπή των Ειδικών που συνεδρίασε χθες αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει επισήμως νέες συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και στις Μονάδες Υγείας.

Ανησυχία για την έλλειψη εμβολιασμών
Ωστόσο εκεί που φαίνεται πως θέλουν να εστιάσουν οι επιστήμονες είναι στον εμβολιασμό, ειδικά των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.Άλλωστε τα ποσοστά του εμβολιασμού για την covid είναι εξαιρετικά περιορισμένα ακόμη και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Είναι χαρακτηριστικό με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας ότι φέτος έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 160.000 εμβολιασμοί για τον κορονοϊό, από τους οποίους 8 στους 10 έγιναν σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η πανδημία που είναι πλέον παρελθόν αλλά και η παρατεταμένη καλοκαιρία ακόμη και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, έκαναν όπως φαίνεται τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη όχι μόνο στο εμβόλιο για τον κορονοϊό αλλά και για τη γρίπη.Γι’ αυτό άλλωστε και τα ποσοστά εμβολιασμού για τη γρίπη είναι φέτος περιορισμένα.

Να σημειωθεί πως ο ΕΟΔΥ τονίζει με την κάθε ευκαιρία ότι φέτος ο ιός της γρίπης κυκλοφορεί παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19. «Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το