Κάθε μέρα παντού

«Η προσφορά στο συνάνθρωπο με ευχαριστούσε»

 

Πηνελόπη Σερπιώτου, εθελόντρια στα Σπίτια Γαλήνης

Χθες το απόγευμα το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου τίμησε τη γυναικεία εθελοντική προσφορά στο συνάνθρωπο των εκατοντάδων επώνυμων και ανώνυμων Βολιωτισσών, στο πρόσωπο της κ. Πηνελόπης Σερπιώτου, που επί 15 συναπτά έτη προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της στα Σπίτια Γαλήνης της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. «Δεν σκέφτηκα ποτέ πως το Λύκειο Ελληνίδων θα έπρεπε να με τιμήσει, όμως η τιμή ήταν μεγάλη για να αρνηθώ» σημειώνει η κ. Σερπιώτου.

Όπως έχει πλέον καθιερωθεί, κάθε χρόνο το Λ.Ε.Β. τιμά προσωπικότητες της κοινωνικής ζωής του γυναικείου χώρου του Βόλου και της ευρύτερης Μαγνησίας, που, κατά την κρίση του, διακρίθηκαν για την εθελοντική προσφορά τους στο συνάνθρωπο και με το έργο τους συνέβαλαν στην πρόοδο των σκοπών του Λυκείου. Mε αυτό το πνεύμα φέτος το συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει συμβολικά την κ. Πηνελόπη Σερπιώτου.

Η κ. Πηνελόπη Σερπιώτου έκανε τα πρώτα της βήματα στο Σπίτι Γαλήνης του Αγίου Κωνσταντίνου το 1984 όπου και προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της για δύο χρόνια. Έπειτα, ο τότε μητροπολίτης Χριστόδουλος την ξεχώρισε για τις ικανότητές της και της πρότεινε να προσφέρει τις υπηρεσίες της προς το συνάνθρωπο από τον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης. «Τότε του απάντησα πως η Μεταμόρφωση δεν είχε Σπίτι Γαλήνης και πως μόνο ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Ευαγγελισμός και η Ανάληψη λειτουργούσαν Σπίτια Γαλήνης. Και έτσι μου υπέδειξε να ξεκινήσω εγώ τη λειτουργία του» υπογραμμίζει η κ. Σερπιώτου αναπολώντας στιγμές του παρελθόντος.

Έτσι ξεκίνησε η δράση της κ. Σερπιώτου στο Σπίτι Γαλήνης του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως όπου παρέμεινε ως εθελόντρια για 13 ολόκληρα χρόνια. «Ήμουν εκεί από το πρωί ώς το βράδυ, κάθε μέρα. Δεν είχα χρόνο ούτε για τον εαυτό μου. Αφιερώθηκα σε αυτό το σκοπό με όλη μου την ψυχή» τονίζει η ίδια.

Κατά την ίδια περίοδο η κ. Σερπιώτου αποφάσισε να χτίσει μία εκκλησία στη μνήμη του άντρα της και έτσι προχώρησε στην κατασκευή του Αγίου Ανδρέα στο Φυτόκο. Η δράση της συνεχίστηκε απρόσκοπτα έως το 2009 όμως πριν από δύο χρόνια, για λόγους υγείας, αποχώρησε από την ενεργό δράση της φιλανθρωπίας και πλέον στηρίζει όπως μπορεί, κυρίως με τις επισκέψεις της, το έργο που συνεχίζει να γίνεται από τα Σπίτια Γαλήνης.

«Νιώθω μια βαθιά ευχαρίστηση που μπόρεσα να βοηθήσω το συνάνθρωπό μου, πέρα από το φαγητό, και με ό,τι άλλο μπορούσα. Αυτή η προσφορά στο συνάνθρωπο με ευχαριστούσε. Εξάλλου, η σχέση μου με τη χριστιανοσύνη είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μου και πλέον με όλους τους ανθρώπους, αλλά και με το μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο είμαστε μια οικογένεια» υποστηρίζει η κ. Σερπιώτου.

Σχετικά με την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζητούν σήμερα βοήθεια από τα Σπίτια Γαλήνης, η ίδια σημειώνει: «Η φτώχεια ποτέ δεν σταμάτησε, όμως σήμερα είναι χειρότερα τα πράγματα γι’ αυτό κι έχουν αυξηθεί τα Σπίτια Γαλήνης».

Για την τιμή που της έκανε χθες το ΛΕΒ, υποστήριξε πως «για να είμαι ειλικρινής δεν αισθανόμουν την ανάγκη να τιμηθώ για όσα έκανα, δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό, όμως σκέφτηκα πως ήταν πολύ μεγάλη η τιμή για να αρνηθώ. Εύχομαι αυτό το έργο να το συνεχίσουν νέοι άνθρωποι που τόσο πολύ τους έχει ανάγκη η εκκλησία».

Αξίζει να αναφερθεί πως στο πρόσωπο της Πηνελόπης Σερπιώτου, η οποία εργάζεται επί σειρά ετών στον κοινωνικό τομέα, στη χθεσινή εκδήλωση το Λύκειο Ελληνίδων τίμησε εκατοντάδες άλλες, επώνυμες και ανώνυμες Βολιώτισσες, που με απόλυτο σεβασμό και αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ανάγκη, προσφέρουν αδιάκοπα και υπεύθυνα ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανθρώπινη ανακούφιση και την έμπρακτη αλληλεγγύη, αξίες που με προσήλωση υπηρέτησε το Λ.Ε.Β. στη μακραίωνη διαδρομή του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το