Photo Gallery, Πολιτική

Η Πορτογαλία προσφεύγει στη «διάσωση»…

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα θα καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης


Η πορτογαλική κυβέρνηση “αποφάσισε από σήμερα ακόμη να απευθύνει αίτημα για χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η Πορτογαλία ζήτησε σήμερα να επωφεληθεί μιας χρηματοπιστωτικής βοήθειας από την ΕΕ, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το αίτημα της Πορτογαλίας προς την ΕΕ για χρηματοπιστωτική βοήθεια συνιστά μια υπεύθυνη κίνηση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
“Είναι μια υπεύθυνη κίνηση από την πορτογαλική κυβέρνηση για το καλό της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα και στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Ρεν στο Ρόιτερς.
Το ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί σύντομα, προσέθεσε.

Εξάλλου. την ανάγκη να προσφύγει η Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης αναγνωρίζει ο -υπηρεσιακός- υπουργός Οικονομικών της χώρας σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη (σήμερα).

O υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος, στο άρθρο του στην πορτογαλική Jornal de Noticias, σημειώνει όμως πως, στην παρούσα φάση, μία απόφαση προσφυγής θα χρειαζόταν «τη συμμετοχή και τη δέσμευση συγχρόνως πολλών πολιτικών δυνάμεων και πολιτικών θεσμών».

«Εκτιμώ ότι είναι αναγκαίο να καταφύγουμε στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι» γράφει ξεκάθαρα ο υπουργός, λέγοντας πως αυτό το επιβάλει το υψηλό χρέος της χώρας και η δυσκολία άντλησης κεφαλαίων στις αγορές.

Η Λισαβόνα, υποστηρίζει, «σπρώχθηκε με ανεύθυνο τρόπο προς μία δύσκολη κατάσταση στις αγορές», επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για την καταψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας και την πολιτική κρίση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το