Photo Gallery, Πολιτισμός

«Εικόνες του 21ου αιώνα» από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα των προβολών σήμερα και αύριο στο Αχίλλειον

«Εικόνες του 21ου Αιώνα» προβάλλονται από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σήμερα κι αύριο στο Βόλο. Το πρόγραμμα των ταινιών, που παρουσιάζονται στο Αχίλλειον και ξεχωρίζουν οι ελληνικές παραγωγές, έχει ως εξής:

– Πέμπτη 7 Απριλίου

20:00 Η Ιστορία του Πατ Τίλμαν (The Tillman Story)

21:45 Greek Crisis Explained

21:50 Welcome to Europe

22:00 Καναρίνι μου Γλυκό (My Sweet Canary)

Η Ιστορία του Πατ Τίλμαν (The Tillman Story)

H.Π.Α. (2010) Σκηνοθεσία: Amir Bar-Lev

Η ταινία ανήκει στην ενότητα «Η Καταγραφή της Μνήμης» (Recordings of Memory). Αφορά σε γεγονότα και πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πραγματικότητας και αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ιστορίας. Πρόκειται για τολμηρές και διαφορετικές κινηματογραφικές προσεγγίσεις στην πάντα ριψοκίνδυνη και απαιτητική διαδικασία, που εμπεριέχει η δημιουργία του ιστορικού κινηματογραφικού ντοκουμέντου, προσφέροντας έτσι ένα πολύπλευρο πορτρέτο της Ιστορίας. Βασικό μέλημα των ταινιών της ενότητας είναι η διερεύνηση της προσωπικής και συλλογικής μνήμης και του ολοένα και πιο σημαντικού ρόλου της στην εξερεύνηση και κατανόηση του παρελθόντος, άρα και του παρόντος.

The Greek Crisis Explained

Ελλάδα (2010) Σκηνοθεσία-Σενάριο-Κινούμενα Σχέδια: ΝΟΜΙΝΤ (Μαριλένα Βατσέρη, Μάνος Γερογιάννης, Χρήστος Λεφάκης, Γιάννης Κωνσταντινίδης)

Το έργο “The Greek Crisis Explained” είναι η οπτική γωνία της ΝΟΜΙΝΤ σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση. Η Ελλάδα, ένα νεαρό κακομαθημένο κοριτσάκι καταβροχθίζεται από το Χρέος της, ένα τεράστιο τέρας. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα μόνη της. Και όταν δεν υπάρχει ελπίδα, έρχεται το Δ.Ν.Τ. στο παιχνίδι…

Η NOMINT είναι ένα πολυβραβευμένο δημιουργικό στούντιο που εξειδικεύεται στον τομέα του motion design. Απαρτίζεται από μια ετερόκλητη ομάδα νέων ανθρώπων με διαφορετική εξειδίκευση στο χώρο του design. Έχει συνεργαστεί με σημαντικές εταιρείες στο χώρο της επικοινωνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει να επιδείξει μια πλούσια συλλογή βραβείων. Στην Ευρώπη εκπροσωπείται από την Strange Beast.

Το ντοκιμαντέρ ανήκει στην ενότητα «Ελληνικό Πανόραμα» (Greek Panorama), όπου συμμετέχουν κατόπιν επιλογής ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής.

Welcome To Europe

Ελλάδα (2011)  Σκηνοθεσία-Σενάριο: Στέλιος Κούλογλου

Ένας καταυλισμός προσφύγων στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν, φτιαγμένος από χαρτόκουτα και γεμάτος ιστορίες ανθρώπων που έχουν βασανιστεί από την αστυνομία. Μια φυλακή στην Ιορδανία με κελιά που ενώ είναι φτιαγμένα για πέντε ανθρώπους χωρούν εκατό φυλακισμένους, κρεμασμένους στα κάγκελα. Ένας ακόμη αυτοσχέδιος καταυλισμός σε ένα δάσος στην Κένυα, γεμάτος εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Ένας ομαδικός τάφος στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και ένας ιμάμης που προσεύχεται για τις ψυχές τους. Μόνο που οι εικόνες, μαθαίνουμε στο τέλος της ταινίας, δεν λένε την αλήθεια. Όλες οι σκηνές προέρχονται από κέντρα κράτησης και τενεκεδουπόλεις μεταναστών στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να διαχειριστούν το κύμα των χιλιάδων μεταναστών και η υπόλοιπη Ευρώπη αδιαφορεί. Όσο για τον ιμάμη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, δεν πρόκειται παρά για έναν Έλληνα ιμάμη που προσεύχεται μπροστά σε έναν υπαρκτό ομαδικό τάφο: των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ποταμό Έβρο, προσπαθώντας να περάσουν από τη Τουρκία στην Ελλάδα…

Το ντοκιμαντέρ ανήκει στην ενότητα «Ελληνικό Πανόραμα» (Greek Panorama).

Καναρίνι μου Γλυκό (My Sweet Canary)

Ισραήλ – Γαλλία – Ελλάδα (2011) Σκηνοθεσία-Σενάριο-Αφήγηση: Roy Sher

Η Ρόζα Εσκενάζι τραγούδησε με τον ίδιο τρόπο που έζησε, με πάθος, φλόγα και αγάπη. Αυτή είναι η ιστορία τριών νέων μουσικών απ’ την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ, οι οποίοι ξεκίνησαν ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, θέλοντας να αφηγηθούν, για πρώτη φορά μέσα από μια ταινία, την ιστορία της πιο γνωστής και αγαπητής στην Ελλάδα τραγουδίστριας του ρεμπέτικου. Το ταξίδι θα τους οδηγήσει από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ακολουθώντας τα μουσικά βήματα της Ρόζας Εσκενάζι. Κυρίως, όμως, το ταξίδι θα τους οδηγήσει στα μύχια ενός κόσμου που έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί, παρόλο που οι ήχοι του εξακολουθούν να ηχούν σ’ ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.

Το ντοκιμαντέρ ανήκει στην ενότητα Μουσική (Music Documentaries), που

αφορά σε νέες μουσικές τάσεις, βιογραφίες μεγάλων δημιουργών, γνωστών και αφανών καλλιτεχνών, ανασκοπήσεις και αναλύσεις ξεχωριστών ειδών μουσικής, αλλά και συναυλίες από την παγκόσμια μουσική σκηνή.

– Παρασκευή 8 Απριλίου

20:00 Ένας Τυχερός Ελέφαντας (One Lucky Elephant)

21:30 Ένα Μουσείο Γεννιέται (A Museum Is Born)

22:00 Η Ηχώ του Χρόνου (Echo Of Time)

23:30 Made In Birmingham

Ένας Τυχερός Ελέφαντας (One Lucky Elephant)

Η.Π.Α. (2010) Σκηνοθεσία: Lisa Leeman

Βραβεία: Καλύτερο Μοντάζ Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ / Best Editing for Feature Documentary – Woodstock FF 2010.

Το «Ένας Τυχερός Ελέφαντας», γυρισμένο στη διάρκεια δέκα χρόνων, διερευνά τις συνέπειες της αιχμαλωσίας άγριων ζώων, χωρίς να αγνοεί ούτε στιγμή την ευαίσθητη ιστορία αγάπης που βρίσκεται στο κέντρο της ιστορίας.

Το ντοκιμαντέρ ανήκει στην ενότητα «Μικρές Αφηγήσεις»  (Stories to Tell).

Καθημερινές προσωπικές ιστορίες, που ξεχωρίζουν για την ιδιαιτερότητα των θεμάτων και τους τρόπους καταγραφής τους. Η ανθρωπιά που ξεπροβάλλει μέσα από αντίξοες ή ασυνήθιστες συνθήκες διαποτίζει τις ταινίες.

Ένα Μουσείο Γεννιέται (A Museum Ιs Born)

Ελλάδα (2011) Σκηνοθεσία – Φωτογραφία: Άννα Κεσίσογλου

Κοίταζα το κτίριο Χατζηκυριάκου-Γκίκα στην οδό Κριεζώτου 3, όμορφο και ανακαινισμένο. Η πόρτα ήταν ανοιχτή και μπήκα. Πακέτα, πίνακες, γλυπτά, εργάτες να πηγαινοέρχονται και ανάμεσα ο διευθυντής του Mουσείου Μπενάκη κύριος Άγγελος Δεληβορριάς. Μπορώ να ανοίξω την κάμερά μου; ρώτησα. Είπε χαμογελώντας «Ναι». Κι έτσι άρχισε μια περιπλάνηση στην Πινακοθήκη Γκίκα που θα στεγάσει την καλλιτεχνική γενιά του Μεσοπολέμου.

Το ντοκιμαντέρ ανήκει στην ενότητα «Ελληνικό Πανόραμα» (Greek Panorama).

Η Ηχώ του Χρόνου (Echo of Time)

Ελλάδα (2010) Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας

«Κάπου στο τέλος της φαντασίας μας υπάρχει ο Λαβύρινθος. Γυρνά και πάλλεται και κανείς έως τώρα δεν έχει φθάσει στο κέντρο του». Αυτό το «Λαβύρινθο» των μύθων αλλά και της αρχέγονης υπερβατικής πνευματικότητας του Ρος Ντέιλι και της μουσικής του εξερευνά η ταινία «Η Ηχώ Του Χρόνου». Ο σκηνοθέτης Πάνος Κέκας παρακολουθεί και καταγράφει την ενδιαφέρουσα και συναρπαστική πορεία του παγκόσμια γνωστού Ιρλανδού μουσικού και συνθέτη Ρός Ντέιλι στους δρόμους της «Τροπικής Μουσικής». Ο Ρος Ντέιλι ζει τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Κρήτη, αλλά παραμένει πάντα ένας ακούραστος ιχνηλάτης νέων μουσικών δρόμων. Ταξιδεύει με το «Λαβύρινθο» δίνοντας συναυλίες και φέρνει σ’ επαφή διαφορετικούς πολιτισμούς, με οδηγό το ήθος και την αστείρευτη έμπνευσή του.

Το ντοκιμαντέρ ανήκει στην ενότητα Μουσική (Music Documentaries).

Made in Birmingham – Reggae Punk Bhangra

Μεγ. Βρετανία (2010) Σκηνοθεσία: Deborah Aston

Μουσικοί της ρέγκε, της πανκ και της μπάνγκρα από το Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας συζητούν για τα ξεχωριστά αντεργκράουντ μουσικά είδη που εκπροσωπούν και εκφράζουν διαφορετικές απόψεις πάνω στο ρόλο που έπαιξε η μουσική για την ανάπτυξη μιας νέας συλλογικής ταυτότητας στην πόλη. Η ταινία διερευνά τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη μιας μουσικής κουλτούρας – γέννημα της πόλης, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και πρόσφατες συνεντεύξεις, που ρίχνουν φως στην πόλη και τη μουσική της.

Το ντοκιμαντέρ ανήκει στην ενότητα Μουσική (Music Documentaries).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το