Τοπικά

Η Κίτρινη Αποθήκη στον …πάγο

Ώριμες μελέτες και χρηματοδοτήσεις παραμένουν στα συρτάρια


Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν το μέλλον της Κίτρινης Αποθήκης, η οποία δεν ανήκει πλέον ούτε στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ούτε και στο Δήμο Βόλου.

Το κτίριο στη συμβολή των οδών Βασσάνη με Γαζή, που «κρατά» όλες τις ιστορικές μνήμες της πόλης ανήκει σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και συγκεκριμένα στο Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο διαχειρίζονται καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη συγχώνευση του ΚΕΤΕΑΘ με επιστημονικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, απόφαση που δεν έχει προχωρήσει και στην περίπτωση που αυτό τελικά συμβεί υπάρχει κίνδυνος περιπλοκής των διαδικασιών και καθυστερήσεων για την αξιοποίηση του κτιρίου της Κίτρινης Αποθήκης, το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου καθηγητή κ. Ηλία Χούστη, έχει έτοιμες μελέτες προς χρηματοδότηση και ανάλογη έγκριση έχει δοθεί.

Το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, που έχει κοινωφελή χαρακτήρα, αντιμετωπίζει ακόμη ένα εμπόδιο στην έγκαιρη δρομολόγηση εισροής χρηματοδοτήσεων για την αξιοποίηση του κτιρίου και αυτό το εμπόδιο είναι το κενό εξουσίας που παρατηρείται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας του υπουργείου Παιδείας, που εποπτεύει το ΚΕΤΕΑΘ.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ενώ υπάρχει βάση και οι μελέτες είναι έτοιμες, σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται μέχρι σήμερα στην αξιοποίηση της Κίτρινης Αποθήκης και διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν έχουν προχωρήσει γιατί παραμένει «παγωμένο» το θέμα της συγχώνευσης του ΚΕΤΕΑΘ. Πληροφορίες που θέλουν το σχέδιο της συγχώνευσης με το Ερευνητικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης να ναυάγησε και το ΚΕΤΕΑΘ να υποχρεούται μόνο στον περιορισμό των Ινστιτούτων του σε Βόλο και Λάρισα, δεν συνοδεύονται ακόμη από επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της Κίτρινης Αποθήκης έδωσε λίγο πριν παραδώσει και ο πρώην Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης, ο οποίος ενδιαφέρθηκε για το έργο και επικοινώνησε με την πρώην Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Πόπη Γερακούδη, η οποία δεσμεύθηκε ότι δεν υπάρχει ζήτημα χρηματοδότησης. Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου στο οποίο ανήκει η Κίτρινη Αποθήκη δηλώνει αισιόδοξος και επισημαίνει ότι το έργο που κοστολογείται στα 12.000.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί γιατί είναι το πλέον ώριμο σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σημειώνει επίσης ότι οι μελέτες ανακατασκευής και ανάπτυξης του κτιρίου έγιναν από το ίδιο το ΚΕΤΕΑΘ και το προσωπικό του, σε διάστημα δύο χρόνων.

Το ΚΕΤΕΑΘ αποτελείται από τέσσερα Ινστιτούτα σε όλη τη Θεσσαλία, τα οποία διαχειρίζονται οι καθηγητές κ.κ. Αράβας, Μαλίζος, Κίττας και Κουτεντάκης, ενώ ο πυρήνας του προσωπικού του αποτελείται κυρίως από ειδικότητες που προσφέρουν διοικητική υποστήριξη. Όπως ωστόσο τόνισε ο κ. Χούστης οι μελέτες εκπονήθηκαν από μηχανικούς του ΚΕΤΕΑΘ και πληρώθηκαν από ίδιους πόρους.

«Το ΚΕΤΕΑΘ έχει δική του τεχνική υπηρεσία και η Γενική Γραμματεία Έρευνας μας δίνει μία χρηματοδότηση που καλύπτει μόνο το 30% των αναγκών. Όλα τα έξοδα και οι ανάγκες καλύπτονται από ίδιους πόρους», σημείωσε ο κ. Χούστης.

Στο Βόλο λειτουργεί το Ινστιτούτο Μηχανοτρονικής του ΚΕΤΕΑΘ και η Κίτρινη Αποθήκη πέρασε στο Νομικό Πρόσωπο με το σκεπτικό ότι ο Δήμος Βόλου δεν μπορούσε να την αξιοποιήσει, καθώς δεν του δινόταν η δυνατότητα να εκμεταλλευθεί κοινοτικά κονδύλια για ανάπτυξη πανεπιστημιακών δράσεων.

Σε ένα κακό σενάριο που θέλει να παρουσιάζεται τυχόν εμπλοκή από το θέμα της συγχώνευσης του ΚΕΤΕΑΘ, άποψη του κ. Χούστη είναι ότι η Κίτρινη Αποθήκη θα μπορούσε να περάσει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να την αξιοποιήσει σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο που την έχει στη δικαιοδοσία του, για τους σκοπούς που μεταβιβάστηκε στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας.

Ο σκοπός του ΚΕΤΕΑΘ είναι να στεγάσει στα εκατοντάδες τετραγωνικά της Κίτρινης Αποθήκης το Ινστιτούτο Μηχανοτρονικής και το παράρτημα του Ινστιτούτου Αγροτεχνολογίας. Σήμερα το Τμήμα Μηχανοτρονικής του ΚΕΤΕΑΘ στεγάζεται σε νοικιασμένο χώρο στο Τεχνολογικό Πάρκο.

«Υπάρχει χρηματοδότηση και η αισιοδοξία ότι γρήγορα θα απεμπλακούν όλες οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση με την τοποθέτηση νέου Γενικού Γραμματέα Έρευνας του υπουργείου Παιδείας. Έγκριση χρηματοδότησης έχει δοθεί και το έργο είναι το πλέον ώριμο σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στην Κίτρινη Αποθήκη θα στεγαστούν τα γραφεία των ερευνητών και των μεταπτυχιακών φοιτητών, αίθουσες και εργαστήρια. Υπάρχει χρηματοδότηση και την περιμένουμε. Αυτή την περίοδο γίνεται μία αναθεώρηση των δεδομένων και των αναγκών στον ερευνητικό ιστό της χώρας και στο πλαίσιο αυτό εξαρτώνται πολλά για τη λειτουργία πολλών φορέων», δήλωσε ο κ. Χούστης και τόνισε ότι η παραχώρηση του κτιρίου που έγινε στο ΚΕΤΕΑΘ δεν προέβλεπε κάποιον περιορισμό για τη στέγαση υπηρεσιών του Δήμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το