Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Η ΔΗΜΑΡ ανέλαβε υψηλό πολιτικό ρίσκο

Ανέφερε ο  υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του τομέα Αυτοδιοίκησης Δημ. Αναγνωστάκης
Ανέφερε ο υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του τομέα Αυτοδιοίκησης Δημ. Αναγνωστάκης

Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχουν οι Δήμοι (νερό, αποχέτευση), αλλά και κατά της συνέχισης του μέτρου του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ με τη σημερινή του μορφή, τάχθηκε ο υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ και του τομέα Αυτοδιοίκησης του κόμματος κ. Δημ. Αναγνωστάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στο Δημαρχείο Βόλου. Η επίσκεψή του στο Βόλο εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ΔΗΜΑΡ για την καταγραφή και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα. Χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ανοιχτού διαλόγου με θέμα την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Δημαρχείο Βόλου με ομιλητές τους κ.κ. Δημ. Αναγνωστάκη, Φ. Λαμπρινίδη και Απ. Παπατόλια.

Αρχικά ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε πως «η ΔΗΜΑΡ ανέλαβε υψηλό πολιτικό ρίσκο συμμετέχοντας στην τρικομματική κυβέρνηση, ωστόσο πέτυχε να διατηρήσει την πολιτική της αυτοτέλεια και αυτονομία. Στόχος μας είναι να σταθούμε αρωγός στην αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας και αναδιάταξης των τοπικών οικονομιών» προσέθεσε. Παράλληλα, αναφερόμενος στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ σε τοπικό επίπεδο, επισήμανε πως «υπάρχουν πολλά στελέχη της Αυτοδιοίκησης στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ και αυτό αποτελεί κεφάλαιο για το κόμμα».

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών ο κ. Αναγνωστάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Εκτός από τα εργασιακά διαφοροποιηθήκαμε και στις ιδιωτικοποιήσεις και δεν ψηφίσαμε ούτε για δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, ούτε για λιμάνια και αεροδρόμια. Εκεί που η ΔΗΜ.ΑΡ. μπορεί να θέσει και θέτει κόκκινες γραμμές τις υπηρετεί και στηρίζει τόσο τη θέση των εργαζομένων στο «Βοήθεια  στο Σπίτι». Στην καθαριότητα πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους υπηρεσίες πρέπει να έχουν δημοτικό χαρακτήρα. Υπάρχει δυσκολία σε δήμους ν’ αντεπεξέλθουν  στις ανάγκες πολιτών, ενώ το νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμιστικές αρχές για έλεγχο και διαχείριση αυτών των δημόσιων αγαθών. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει δυσκολία σε Δήμους να αντεπεξέλθουν  στις ανάγκες πολιτών. Θα πρέπει έστω και με περικοπή χρηματοδότησης, η πολιτεία να στηρίξει αυτές τις δράσεις και να περιφρουρήσει τις θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό η ΔΗΜ.ΑΡ. δίνει μάχη για να πετύχει ο θεσμός της κινητικότητας και να μην ισχύσουν οι απολύσεις. Γιατί δεν πρέπει να προστεθούν κι άλλοι  άνεργοι. Το σημαντικό είναι να εκκινήσουν τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, για να έλθει η ανάπτυξη και η απασχόληση» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Για το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, τόνισε πως «θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι δεν δέχεται να συνεχιστεί η πληρωμή του τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω της ΔΕΗ και θα το καταψηφίσει αν έλθει στη Βουλή, με αυτή τη μορφή γιατί θα πρόκειται για νέο μέτρο. Πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος φόρος για τα ακίνητα, που θα είναι σε κλίμακες και θα ανακουφίζει τους μικροϊδιοκτήτες» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη πως «δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στις παρεμβάσεις του κόμματος, καθώς συνεχίζει να λειτουργεί ένα σύστημα που έχει δημιουργήσει αγκυλώσεις και δεν αφήνει περιθώρια ευελιξίας και σβελτάδας στην υλοποίηση πολιτικών αποφάσεων».

Να αναφερθεί ότι ο κ. Αναγνωστάκης συναντήθηκε με το δήμαρχο Αλμυρού κ. Βαγ. Χατζηκυριάκο, καθώς και με μέλη του Συλλόγου ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ν.Ε. της ΔΗΜΑΡ κ. Παντ. Μαστρογιάννης, τόνισε πως «η Τ.Α. παρά το γεγονός ότι απαξιώνεται και υποβαθμίζεται και συκοφαντείται, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, καλείται να υποκαταστήσει το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος κι αυτό κάνει.

Ο γ.γ. της ΕΝΠΕ κ. Απ. Παπατόλιας ανέφερε πως  «η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι ουραγός και τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της εθνικής ανασυγκρότησης. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, απέναντι σε αυτούς που θέλουν την Τ.Α. πτωχοπρόδρομο που θα καλύπτει τα κενά του κεντρικού κράτους» είπε μεταξύ άλλων.

Εκδήλωση για την Τ.Α.

Χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ με θέμα την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εισηγητές ήταν ο κ. Αναγνωστάκης με θέμα: «Η τοπική αυτοδιοίκηση στη νέα περίοδο», ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Φώτης Λαμπρινίδης με θέμα «Καλλικράτης και η πολιτική της ΔΗΜΑΡ στους Δήμους» και ο κ. Παπατόλιας με θέμα «Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, προβλήματα-προοπτικές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το