Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Άκαρπη η τριμερής για Χαλυβουργία

 

Η εταιρεία αμφισβήτησε νόμιμο έρεισμα του Συνδικάτου Μετάλλου
Η εταιρεία αμφισβήτησε νόμιμο έρεισμα του Συνδικάτου Μετάλλου

Μόνο οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας μετέβησαν τελικά χθες στην Επιθεώρηση Εργασίας Βόλου στο πλαίσιο της τριμερούς για την υπόθεση της εκ περιτροπής εργασίας στη Χαλυβουργία (Βόλο και Βελεστίνο).

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΦΩΚΙΔΗΣ

Η εταιρία με έγγραφό της προς την Επιθεώρηση Εργασίας τόνισε «Αναφερόμενοι στην από 20/3/2013 με αριθμ. πρωτ. 789 πρόσκληση για διαδικασία συμφιλίωσης, ύστερα από αίτημα της αναφερόμενης στην πρόσκληση συνδικαλιστικής οργάνωσης, με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος της εταιρείας μας, σας γνωρίζουμε τα επόμενα:

1. Η πιο πάνω πρόσκληση φαίνεται να στηρίζεται σε προσχηματικό αίτημα που υποβλήθηκε από μη «οικεία» συνδικαλιστική οργάνωση και δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο (άρθρ. 13 Ν. 1876/1990).

2. Η εταιρεία μας δεν είναι διατεθειμένη, με την παρουσία εκπροσώπων της, να ενθαρρύνει πρακτικές, οι οποίες είναι φανερό ότι αποβλέπουν στη δημιουργία εντυπώσεων ή και εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.»

Το πρακτικό συμφιλίωσης

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου, υπέγραψαν πρακτικό συμφιλίωσης στο οποίο αναφέρουν:

«Την 1/4/13 ημέρα Δευτέρα και ώρα 13.00, προσήλθαν οι Στεργίου Κων/νος ως εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) και οι Τσελεπής Λάζαρος, Τριανταφυλλίδης Μιχαήλ και Χιώτη Μαρία, μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΒ και ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» Λινάρδος Βασίλειος και ο γ.γ. Κουκούλης Κυριάκος, ενώ από τη ν επιχείρηση κατατέθηκε το με αρ. πρωτ. 866/1-4-13 σχετικό έγγραφο.

Οι ανωτέρω έλαβαν γνώση του εγγράφου της επιχείρησης και δηλώνουν ότι η άρνηση της εταιρείας να προσέλθει στη συμφιλιωτική συζήτηση κατόπιν αιτήσεως του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» που είναι οικεία συνδικαλιστική οργάνωση, αφού σύμφωνα με το καταστατικό του, καλύπτει όλους τους εργαζόμενους σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες μετάλλου του Νομού Μαγνησίας, κατά την άποψή τους, ισχυροποιεί τη θέση τους για την καταχρηστικότητα της μονομερούς επιβολής της εκ περιτροπής εργασίας στο σύνολο του προσωπικού. Επίσης, τονίζουν ότι σύμφωνα με πληροφόρηση που έχουν, το προσωπικό εργάζεται υπερωριακά, καθώς και με πλήρη απασχόληση, προκειμένου να αντεπεξέλθει η επιχείρηση στην αυξημένη παραγωγή.

Θεωρούν, δε, προσχηματική τη μη προσέλευση της εργοδότριας εταιρείας, προκειμένου να αποφύγει τη σαφή αιτιολόγηση της μονομερούς αποφάσεως επιβολής της εκ περιτροπής εργασίας.»

Επισημαίνεται πως το Συνδικάτο Μετάλλου θεωρεί καταχρηστική την μονομερή επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας καθώς το άρθρο 2 παρ. 2 εδάφιο γ΄ του Ν 2639/1998  (όπως ισχύει, μετά την τροποποίησή του από το άρθρο 2 του Ν 3846/2010 ) παρέχει στον εργοδότη το δικαίωμα, αντί καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας, να επιβάλει μονομερώς σύστημα εκ περιτροπής εργασίας λόγω περιορισμού της οικονομικής του δραστηριότητας, αφού προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νομίμους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Συνδικαλιστές επισημαίνουν πως από τα στοιχεία της δραστηριότητας των δύο παραγωγικών μονάδων της Χαλυβουργίας Ελλάδας ΑΕ σε Βόλο και Βελεστίνο, όχι μόνο δεν προκύπτει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά καταγράφεται υπεραπασχόληση προσωπικού για την κάλυψη των παραγγελιών.

Ειδικότερα στελέχη του αναφέρουν πως τον Φεβρουάριο καταγράφτηκαν 4.000 ώρες υπερωρίες και πως το 2013 πραγματοποιήθηκαν 36 προσλήψεις συμβασιούχων. Επισημαίνουν μάλιστα πως το πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας που έχει επιβάλει από την περασμένη Δευτέρα η εργοδοσία δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί και καλούνται να εργαστούν και σήμερα σε υπερωριακή απασχόληση αρκετοί εργαζόμενοι ή να δουλέψουν στα ρεπό τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη χθεσινή διαδικασία, δεν συμμετείχε το επιχειρησιακό σωματείο ούτε κάποιος εργαζόμενος στη Χαλυβουργία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το