Πολιτισμός

Η φωτογραφία στην απεξάρτηση

 

Η έκθεση με τίτλο «Η τέχνη της φωτογραφίας στην απεξάρτηση» θα εγκαινιαστεί μεθαύριο Πέμπτη 4 Απριλίου στο «Δίαυλο»
Η έκθεση με τίτλο «Η τέχνη της φωτογραφίας στην απεξάρτηση» θα εγκαινιαστεί μεθαύριο Πέμπτη 4 Απριλίου στο «Δίαυλο»

Η Φωτογραφική Ομάδα του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων «Δίαυλος» της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. -Δη.Πε.Θε. του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Η τέχνη της φωτογραφίας στην απεξάρτηση»

Η έκθεση εγκαινιάζεται μεθαύριο Πέμπτη 4 Απριλίου στις 20.00 και φιλοξενείται στο «Δίαυλο». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση των εγκαινίων θα προλογήσουν ο Ξενοφώντας Σελπεσάκης, υπεύθυνος Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, και η Ειρήνη Τσαλέρα, προσωπικό Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, για το ρόλο και τη συμβολή των εκπαιδευτικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων  στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

Το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αποτελεί ένα πανελλαδικό δίκτυο δωρεάν υπηρεσιών με ελληνική και διεθνή αναγνώριση. Εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 3.000 άτομα, χρήστες και μέλη οικογενειών, χάρη σε ένα δίκτυο περισσότερων από 100 μονάδων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Οι δραστηριότητές του αφορούν επίσης στους τομείς πρωτογενούς πρόληψης, εκπαίδευσης και έρευνας.

Το μοντέλο των θεραπευτικών κοινοτήτων είναι μία από τις περισσότερο αποτελεσματικές προσεγγίσεις διεθνώς για την επίτευξη της ψυχικής απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης. Δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ουσίες, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κλινικών και συνοδευτικών υπηρεσιών και έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες ατόμων με διαφορετικές ανάγκες και βαθμό εμπλοκής με τις ουσίες: Ενηλίκων, εφήβων, μητέρων με παιδιά, μεταναστών, προσφύγων, κρατουμένων κ.ά.

Στην περιοχή της Μαγνησίας δραστηριοποιείται το θεραπευτικό πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, το οποίο απευθύνεται σε έφηβους και ενήλικες χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους.

Στην έκθεση θα εκτεθούν φωτογραφίες των θεραπευτικών προγραμμάτων:

ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ (Θεσσαλονίκη), ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ (Αθήνα) και ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ (Λάρισα). Στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ λειτουργεί από το 1983 η πρώτη θεραπευτική κοινότητα για χρήστες ουσιών στην Ελλάδα. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα της έκθεσης είναι της φωτογραφικής ομάδας της Θ.Κ. Ιθάκης, ενώ η επιμέλεια έκθεσης του Αλέξανδρου Αβραμίδη. Το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ είναι το πρώτο θεραπευτικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Σωφρονιστικού Συστήματος στην Ελλάδα. Μαθήματα φωτογραφίας στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ κάνει η φωτογράφος Σοφία Καλαμπάκα.

Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ είναι το πρώτο θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ που αναπτύχθηκε στην Περιφέρεια και δραστηριοποιείται σε όλη τη Θεσσαλία, με έδρα τη Λάρισα. Η φωτογραφική του ομάδα λειτουργεί από το 2001 υπό την καθοδήγηση των φωτογράφων Θέμη Παπανδρέου και Φώτη Νατσιούλη και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 έως τις 21:00 και θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 11 Απριλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το