Κόσμος

Ημέρα πένθους και οργής στην εύφλεκτη Τυνησία

Στο έκρυθμο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Τυνησία, η χώρα ετοιμάζεται για την κηδεία του δολοφονημένου στελέχους της κοσμικής αντιπολίτευσης Τσόκρι Μπελαΐντ -και, κυρίως, για τις διαδηλώσεις στις οποίες έχουν καλέσει τα κόμματα και τη γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα την Παρασκευή.

Το προηγούμενο βράδυ, η Τύνιδα και η Γκάφσα είχαν γίνει τα δύο πιο θερμά μέτωπα των ταραχών και των συγκρούσεων, με έναν αστυνομικό να χάνει τη ζωή του στην πρωτεύουσα. Στο Μπουσαλέμ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα.

Ενώ η ατμόσφαιρα στους δρόμους είναι τεταμένη, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν φέρει στο φως ένα επικίνδυνο πολιτικό αδιέξοδο: Το κυβερνών Ενχάντα, των μετριοπαθών ισλαμιστών, απέρριψε την Πέμπτη την απόφαση του πρωθυπουργού Χαμντί Τζεμπαλί για κυβέρνηση τεχνοκρατών -ένδειξη για σοβαρό ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τυνησία είχε βρεθεί σε ένα πολιτικό αδιέξοδο με τις άκαρπες διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον συνασπισμό να μην καταφέρνουν να καταλήξουν σε ανασχηματισμό. Τo μικρότερο, κοσμικό κόμμα «Κογκρέσο για τη Δημοκρατία», είχε απειλήσει ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση εάν το Ενχάντα δεν άλλαζε ορισμένους από τους υπουργούς του.

Από την δολοφονία του Μπελαΐντ την Τετάρτη, οι εικόνες συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία και τα δακρυγόνα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων έχουν επιστρέψει διαψεύδοντας τις ελπίδες πως η χώρα μπορεί άμεσα να δει μία ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το