Τοπικά

Ευρωπαϊκοί ορίζοντες ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής

Νέες εμπειρίες για τους μαθητές μέσω του προγράμματος Comenious
Νέες εμπειρίες για τους μαθητές μέσω του προγράμματος Comenious

Τους πνευματικούς τους ορίζοντες διευρύνουν οι μαθητές του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Μαγνησίας που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius και έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολιτισμούς άλλων χωρών, να γνωρίσουν συνομηλίκους τους και να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις.

Φέτος το πρόγραμμα ολοκληρώνεται και συντονίστρια είναι η Τουρκία. Μέσα από την όλη δράση επιτυγχάνεται η καλύτερη όσμωση των πολιτισμικών παραδόσεων από διαφορετικές χώρες αλλά και η διάδοση των γνώσεων για τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Από το περασμένο Σάββατο στο Βόλο βρίσκονται ως φιλοξενούμενοι του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής στο πλαίσιο του προγράμματος 28 περίπου εκπαιδευτικοί και μαθητές από χώρες της Ευρώπης, όπως τη Γερμανία, την Αγγλία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Κατά την παραμονή τους επισκέφθηκαν διάφορα αξιοθέατα της περιοχής, συναντήθηκαν με τοπικούς φορείς, γνώρισαν τον πολιτισμό και κυρίως βρέθηκαν στο χώρο του σχολείου, όπου μαζί με τους μαθητές συμμετείχαν σε διάφορες παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Το σχολείο του Βόλου το προηγούμενο διάστημα επισκέφθηκε τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την παρουσία και των μαθητών. Γι’ αυτούς ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, αφού είδαν καινούριους τόπους, γνώρισαν ανθρώπους, ήρθαν σε επαφή με νέους πολιτισμούς.

Κάθε χώρα που φιλοξενούσε τα σχολεία από τις υπόλοιπες χώρες, είχε τη δική τους θεματική, όπου όλα τα σχολεία παρουσίαζαν τις τοπικές τους συνήθειες. Ειδικότερα στη Γερμανία δόθηκε έμφαση στα χριστουγεννιάτικα έθιμα, στο Λονδίνο αναπτύχθηκαν τα θέματα της μουσικής και του χορού, στην Τουρκία αναπτύχθηκαν τα εκπαιδευτικά συστήματα, στη Βουλγαρία αναφέρθηκαν τα ανοιξιάτικα και πασχαλινά έθιμα, στην Πολωνία η τοπική μαγειρική. Στο Βόλο η θεματική σχετίζεται με τα παιχνίδια.

Η διευθύντρια του 1ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Νέας Ιωνίας κ. Ελευθερία Παππά σημείωσε πως «είμαστε το μοναδικό σχολείο ειδικής αγωγής που συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό, αφού τα άλλα σχολεία είναι γενικής αγωγής, και αναφέρεται σε ποικίλες θεματικές ενότητες. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, αφού σε χώρες που επισκεφθήκαμε, πήραμε μαζί και μαθητές οι οποίοι μπόρεσαν να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, να γνωρίσουν κουλτούρες, τρόπους συνηθειών. Χρειάζονται τέτοιες εκδηλώσεις για τα παιδιά, αφού διευρύνουν τους ορίζοντές τους».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας και υπεύθυνη του προγράμματος Comenius για το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής κ. Ευαγγελία Τίγκα ανέφερε πως ο τίτλος του προγράμματος είναι «Το πρίσμα-Φώτα προς την Ειρήνη». Στόχος είναι η ανταλλαγή των πολιτισμικών παραδόσεων, ο εντοπισμός των ομοιοτήτων και των διαφορών μεταξύ των χωρών. Τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές ανέπτυξαν δεξιότητες, οι μεν πρώτοι σε επαγγελματικό επίπεδο, οι δε δεύτεροι σε επικοινωνιακό. Πιστεύουμε ότι οι μαθητές θα θυμούνται για πάντα αυτά τα ταξίδια, καθώς μεταξύ άλλων πολλοί προέρχονται και από οικογένειες, περιορισμένες οικονομικά, που δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν. Επίσης μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μέσω των αγγλικών με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους και να κρατούν αυτή την επαφή μαζί τους μέσω του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το