Photo Gallery, Τοπικά

Ετοιμάζουν το Επιχειρησιακό

Συσκέψεις στελεχών του Δήμου Βόλου για το σχεδιασμό μέχρι το 2014


 

Υπηρεσιακή σύσκεψη για το επιχειρησιακό σχέδιο του ενιαίου Δήμου Βόλου, του οποίου η πρώτη φάση θα είναι έτοιμη τον Ιανουάριο, πραγματοποιήθηκε χθες στο πρώην Δημαρχείο Νέας Ιωνίας. Η σύνταξη των επιχειρησιακών σχεδίων από τους Δήμους για την περίοδο 2011-2014, αποτελεί διαδικασία μεγάλης σημασίας για τον προγραμματισμό των δράσεων που αφορούν στις τοπικές κοινωνίες και αυτός ο προγραμματισμός γίνεται περισσότερο σύνθετος και απαιτητικός μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τη συγκρότηση των νέων μεγάλων Δήμων.

 

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Στόχος είναι οι δράσεις που θα επιλεγούν να έχουν σαφή προσανατολισμό και να μη χαρακτηρίζονται από περιγραφικές απεικονίσεις διαδικασιών που αλληλοσυμπλέκονται, που περιορίζουν ουσιαστικά τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής των φορέων και τον έλεγχο εφαρμογής και αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αντιδήμαρχος Οικονομικών Νατάσσα Οικονόμου, ο αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας και Αισωνίας Γιάννης Καουνάς, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φώτης Λαμπρινίδης, ο αντιδήμαρχος Νέας Αγχιάλου Παντελής Πελεκάνος, ο διευθυντής προγραμματισμού και όλοι οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Βόλου. Τονίστηκε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο αποτελεί μπούσουλα για την ανάπτυξη των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και για την ίδια την λειτουργία του. Εξετάστηκαν οι εργασίες που πρέπει να γίνουν από τις υπηρεσίες στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος, αφού οι αρμοδιότητες έχουν αυξηθεί και επισημάνθηκε πως ενώ παλαιότερα υπήρχε η δυνατότητα ανάθεσης ορισμένων τομέων σε εξωτερικούς συμβούλους, το μέτρο δεν ισχύει πλεόν.

Η κ. Νατάσσα Οικονόμου σημείωσε ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην έκδοση εγκυκλίων από πλευράς κεντρικής διοίκησης, για τα επιχειρησιακά και υποστήριξε ότι τα σχέδια δεν είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά μια ουσιαστική διεργασία, καθώς αποτυπώνεται η πολιτική φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής. Στις αρχές Σεπτεμβρίου έγιναν συναντήσεις με τη διεύθυνση προγραμματισμού και τα νομικά πρόσωπα, για να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός. Καταρτίστηκαν 16 έντυπα στα οποία θα καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση του ενιαίου Δήμου Βόλου και δημιουργήθηκαν πέντε εσωτερικές ομάδες από τη διεύθυνση προγραμματισμού. «Έγινε συζήτηση με όλους για να έχουμε αντίληψη σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε, πως θα πάμε στην επόμενη φάση». Σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπονται ενδιάμεσα στάδια διαβούλευσης και θα πρέπει μέχρι τις αρχές του 2012 να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του επιχειρησιακού. Καταλήγοντας η αρμόδια αντιδήμαρχος σημείωσε ότι το σχέδιο θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο οικονομικό πλάνο, όπως επίσης να είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, λόγω της τρέχουσας συγκυρίας. 

 

Συνεδρίασε εκτάκτως το ΔΣ

Εκτάκτως και για τυπικό θέμα συνεδρίασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, το οποίο κατά πλειοψηφία ενέκρινε προσαρμογές στους κωδικούς εσόδων-εξόδων. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο κ. Νατάσσα Οικονόμου το υπουργείο Εσωτερικών  ζήτησε να αποτυπωθούν οι δαπάνες των Δήμων και να δημιουργηθεί Μητρώο Δεσμεύσεων, με τα ποσά που ξοδεύονται να καταγράφονται σε συγκεκριμένους κωδικούς. Το υπουργείο Εσωτερικών θα ελέγχει κάθε μήνα τα στοιχεία των κωδικών αυτών.

Για «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης που θέλει να ελέγχει το παραμικρό, να αφαιρεί δικαιώματα και να περιορίζει την όποια αυτονομία των Δήμων, έκανε λόγο ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Νίκου, που ζήτησε να υπάρξουν αντιδράσεις και να τεθεί κόκκινη γραμμή εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς χαρακτήρισε αντιφατική τη συμπεριφορά του κράτους, το οποίο θέλει να διενεργεί ασφυκτικό έλεγχο, τη στιγμή που περικόπτει μέχρι 30% τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τη ΣΑΤΑ ενώ επιβάλει περικοπές σε κοινωνικές δράσεις και σε έργα.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι θα ασχολείται κάθε μήνα σημαντικός αριθμός στελεχών για να ενημερώνει τους κωδικούς, με αποτέλεσμα να μην προωθούνται άμεσα θέματα καθημερινότητας, ωστόσο ανέφερε ότι είναι θετικό μέτρο που θα συμβάλει στην οργάνωση του ενιαίου Δήμου Βόλου.

Ο Μαργ. Πατσιαντάς απάντησε ότι πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις, να κλείσουν Δημαρχεία και να γίνουν κινητοποιήσεις, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Κώστας Νίκου. Τελικά, η προσαρμογή κωδικών εγκρίθηκε από την πλειοψηφία και τη μείζονα μειοψηφία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το