Photo Gallery, Πολιτική

Εσοδα 50 δισ. ευρώ ως το 2015

Θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις τονίζει η κυβέρνηση και προσδοκά

 

 

Από ΔΕΚΟ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ , ΛΑΡΚΟ – Πρόσληψη μέχρι τον Ιούνιο όλων των συμβούλων

Σύσκεψη χθες υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στη Βουλή για τον τουρισμό

 

 

 

Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Μ. Τρίτης (χθες) η άτυπη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων που πραγματοποιήθηκε  στο υπουργείο Οικονομικών και όπως τονίστηκε οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η πρόσληψη μέχρι τον Ιούνιο όλων των συμβούλων για την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, Εργασίας Λούκα Κατσέλη, και Επικρατείας Χ. Παμπούκης.

Αντικείμενο της άτυπης συνεδρίασης ήταν  η αποτίμηση των ανακοινώσεων της προηγουμένης Παρασκευής και η αποκρυστάλλωση κάποιων χρονοδιαγραμμάτων για την εκκίνηση αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε το θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού, αλλά και το ενδιαφέρον της γαλλικής Paris Mutuel Urbain για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομίων Ελλάδος.

Στελέχη της PMU βρέθηκαν στην Αθήνα, για δεύτερη φορά σε διάστημα οκτώ μηνών, προκειμένου να διαπραγματευθούν με τη κυβέρνηση την εξαγορά του ΟΔΙΕ.

Επισημαίνεται πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση τοποθετεί την πώληση του ΟΔΙΕ το 2012, αφού προηγηθεί αναδιοργάνωσή του.

Πάντως, η γαλλική πλευρά έχει ήδη διερευνήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία παρουσιάζεται θετική στο ενδεχόμενο εξαγοράς του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομίων Ελλάδος.

Ειδικό ενδιαφέρον έχουν δείξει οι Γάλλοι για την ακίνητη περιουσία του ΟΔΙΕ που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του Ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο, οι οποίες θεωρούνται από τις πλέον σύγχρονες στην Ευρώπη.

Η εν λόγω έκταση 2.100 στρεμμάτων βρίσκεται πλησίον της Αττικής Οδού και έχει αποτιμηθεί προ διετίας στα 235 εκατ. ευρώ. Η προσοχή των Γάλλων στρέφεται και στην ευρύτερη βαλκανική αγορά και στο πλαίσιο αυτό η Paris Mutuel Urbain αναμένεται να προτείνει στην κυβέρνηση την κατασκευή δεύτερου ιππόδρομου στην Βόρεια Ελλάδα.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε αποτίμηση της αξίας της άδειας λειτουργίας, του δικτύου και του brand του ΟΔΙΕ, ο οποίος αναμένεται να προικοδοτηθεί επιπλέον με άδειες λειτουργίας παιγνιομηχανημάτων (VLTs).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η μονοπωλιακού χαρακτήρα ΔΕΚΟ καταγράφει σήμερα σε μηνιαία βάση ζημία 1 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδά της ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ σε. μηνιαία βάση. Η PMU έχει ετήσιο τζίρο 9,3 δισ. ευρώ και κέρδη 731 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει δίκτυο 10.400 σημείων πώλησης.

Βάσει των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, θα προχωρήσουν, μεταξύ άλλων, η πώληση ποσοστού του ΟΤΕ εντός του έτους, η πώληση έως 31% της ΔΕΠΑ το 2011, η πώληση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΛΑΡΚΟ εφέτος, η διάθεση μετοχών έως 17% της ΔΕΗ το 2012 (με διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και του μάνατζμεντ), καθώς και η πώληση ολόκληρης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ.

Από το όλο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, προσδοκόνται έσοδα ύψους 15 δις ευρώ έως το 2013 και συνολικά 50 δις ευρώ έως το 2015.

Εν τω μεταξύ η απλοποίηση των διαδικασιών στις τουριστικές επενδύσεις, καθώς και η δραστική μείωση των πιστοποιητικών που απαιτούνται, τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Επικρατείας Χ. Παμπούκη, Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα και Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Ι. Διαμαντίδη.

Η σύσκεψη ήταν η πρώτη από μια σειρά που θα ακολουθήσει για την προετοιμασία των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού ενόψει της 19ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η οποία αναμένεται να συνέλθει στις 4 Μαΐου. Όπως αναμένεται στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ ο πρωθυπουργός θα προβεί σε απολογισμό των πεπραγμένων στον τουρισμό το 2010, ενώ θα ανακοινώσει και τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στον τομέα που έχει χαρακτηριστεί ο πλέον αναπτυξιακός στην ελληνική οικονομία.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν τα νομοσχέδια του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την τουριστική κατοικία και την απλοποίηση των διαδικασιών για τις τουριστικές επενδύσεις, η πορεία του ΕΣΠΑ τουρισμού, αλλά και οι υποδομές στα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του κ. Παπανδρέου για τα προγράμματα τουρισμού πόλεων (Athens Every Week, Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών), ενώ τέθηκε επίσης σειρά προτάσεων, οι οποίες θα εξεταστούν και σε διμερείς ανά υπουργείο συνεργασίες.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το