Photo Gallery, Τοπικά

Επιχείρησαν ανεπιτυχώς να κλείσουν την ΠΑΘΕ, στο Αερινό

Αγρότες από το Πήλιο ενίσχυσαν το μπλόκο

 

Με 100 περίπου αγροτικά μηχανήματα από το Πήλιο ενισχύθηκε από χθες το μεσημέρι το μπλόκο του Αερινού. Η έλευση όμως των αγροτών στο μπλόκο έγινε μετ’ εμποδίων και την με την Αστυνομία να τους ακολουθεί και να παρεμβαίνει. Το μεσημέρι αγρότες του μπλόκου του Αερινού, οι οποίοι επιχείρησαν με τα πόδια να ανέβουν στην εθνική οδό και να κλείσουν συμβολικά το δρόμο, βρήκαν μπροστά τους αστυνομικούς των ΜΑΤ και γύρισαν πίσω. Οι αγρότες μιλούν για «τρομοκράτηση» τονίζοντας ωστόσο ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι να επιλυθούν τα βασικά τους προβλήματα. Βρίσκονται σε αναμονή απάντησης για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Στη Μαγνησία, η εικόνα από χθες έχει αλλάξει, με την ενίσχυση του μπλόκου του Αερινού, ενώ στον κόμβο του Αλμυρού (στην παλαιά εθνική οδό) παραμένουν 60 περίπου τρακτέρ και αγρότες της περιοχή του Αλμυρού.

Την Κυριακή, στη Νίκαια, μετέβησαν αντιπροσωπείες αγροτών από 37 συνολικά μπλόκα της χώρας και η βασική απόφαση είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων και καθημερινά για μία ώρα -2 έως 3 το μεσημέρι- συμβολικό κλείσιμο του δρόμου. Αστυνομικοί εμπόδισαν το κλείσιμο της εθνικής οδού και στο ύψος της Νίκαιας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αγρότες περπάτησαν έξι και επτά χιλιόμετρα από παράδρομους για να κλείσουν το δρόμο, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν.

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων Δημήτρης Σπανός, στις 2.30 το μεσημέρι οι αγρότες του Πηλίου και Αερινού ανέβησαν στην εθνική οδό με τα πόδια για να κάνουν συμβολική κατάληψη, ωστόσο δεν τους το επέτρεψε η Αστυνομία. «Δεν θέλαμε να συγκρουστούμε με τους αστυνομικούς και τελικά δεν κάναμε συμβολικό αποκλεισμό της ΠΑΘΕ» ανέφερε ο κ. Σπανός. Πρόσθεσε πως εξελέγη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που βρίσκεται σε επαφή με τη Συντονιστική Επιτροπή της Νίκαιας. Ανάλογη προσπάθεια έγινε και από αγρότες στο μπλόκο του Αλμυρού, αλλά αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν και τελικά η εθνική οδός δεν έκλεισε, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο.

Στο μεταξύ, συνοδεία αστυνομικών, οι αγρότες του Πηλίου έφτασαν, χθες το μεσημέρι στον κόμβο του Αερινού. Η διαδρομή προς το Αερινό έγινε μετ’ εμποδίων. Οι αστυνομικοί περίμεναν τους πηλιορείτες αγρότες στην Αλυκόπετρα και τους ακολουθούσαν μέχρι το Αερινό. Στην Αλυκόπετρα προκλήθηκε προς στιγμή ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομικών. Τελικά οι αγρότες συνέχισαν στην διαδρομή, πέρασαν από το Βόλο, από τους κεντρικούς δρόμους και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στον περιφερειακό. Στον κόμβο του Σέσκλου, βρίσκονταν παραταγμένοι αστυνομικοί, τους σταμάτησαν και εκεί έγιναν διαπραγματεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αγρότες ανέφεραν» «Νομίζαμε πως άλλαξε το Σύνταγμα της χώρας και δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούμε με τα αυτοκίνητά μας στους δρόμους».

Επίσης ανέφεραν πως αξιωματικοί της τοπικής Αστυνομίας τους ζητούσαν να μεταβεί στο Αερινό μόνο αντιπροσωπεία αγροτών και όχι όλοι τους.
Μετά τις διαπραγματεύσεις, με παρόντα τον Αστυνομικό Διευθυντή, οι αγρότες κατευθύνθηκαν μέσω του παράπλευρου της εθνικής οδού, στον κόμβο του Αερινού, πάντα με την συνοδεία αστυνομικών.

Στον κόμβο παραμένουν, ενώ η Αστυνομία έχει εποπτεία των μπλόκων σε 24ωρη βάση.

Αγροτοσυνδικαλιστές του μπλόκου του Αερινού κάνουν λόγο για περαιτέρω ενίσχυση του μπλόκου και με αγρότες από άλλες περιοχές της Μαγνησίας. «Το καζάνι βράζει. Οι αποφάσεις είναι πλέον συλλογικές και δεν κάνουμε πίσω» σημείωσε από το συγκεκριμένο μπλόκο ο κ. Νίκος Αγγελής. Οι αγρότες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο μέσω Συντονιστικού Οργάνου, όπου συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε Νομό της χώρας.

«Κόκκινο μπλόκο»

Δεν είναι πάντως λίγοι οι αγρότες, οι οποίοι κάνουν λόγο για «καπέλωμα» του μεγαλύτερου αγροτικού μπλόκου της χώρας –αυτού της Νίκαιας- από τους «κόκκινους» αγροτοσυνδικαλιστές. Διαφώνησαν μάλιστα με την προσπάθεια του κ. Βαγγέλη Μπούτα να ενσωματώσει αιτήματα της ΠΑΣΥ στη γενικότερη θέση των αγροτών. Στα μπλόκα πάντως της Θεσσαλίας, όπως έχει διαπιστωθεί «κουμάντο» φαίνεται να κάνουν αγρότες που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

Εκτός από τους συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων (που έως τώρα δεν γίνονται αφού οι αγρότες εμποδίζονται από την Αστυνομία) αποφασίζεται η συνέχιση συμβολικών καταλήψεων δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών (ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, υποκαταστήματα τραπεζών, εφορίες).

Ένα ακόμη στιγμιότυπο, που έχει καταγραφεί στην αγροτική συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής στη Νίκαια, είναι η αντίδραση αγροτών από την παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνη. Ο βουλευτής θέλησε να πάρει μέρος στη σύσκεψη, αλλά δεν του επιτράπηκε. Δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα των αγροτών.

«Οι αγρότες πρέπει να αντιληφθούν πως η χώρα βρίσκεται στο «καλαπόδι» του μνημονίου και τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα» επανέλαβε ο λαρισαίος αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το