Photo Gallery, Τοπικά

Επιστροφή στα θρανία μετά από μισό αιώνα

Ο 61χρονος Θ. Μόσχος στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας για απολυτήριο Γυμνασίου

Ήταν το όνειρό του να αποκτήσει το απολυτήριο Γυμνασίου. Φέτος αποφάσισε να επιστρέψει στα θρανία μετά από 49 χρόνια και εγγράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ο 61χρονος κ. Θανάσης Μόσχος δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την παρακολούθηση των μαθημάτων στο σχολείο, αφού βλέπει ήδη τη διαφορά στην καθημερινότητά του. Ο ίδιος είναι ένας από τους 87 ενήλικες που φέτος φοίτησαν στο ΣΔΕ Βόλου.

Χθες ξεκίνησε στο συγκρότημα Μουρτζούκου το διήμερο εκδηλώσεων στο ΣΔΕ Βόλου που θα ολοκληρωθούν σήμερα με την απονομή πτυχίων και με εισηγήσεις πανεπιστημιακών καθηγητών.

Για όγδοη συνεχή χρονιά το συγκεκριμένο σχολείο πρόσφερε διέξοδο σε δεκάδες ενήλικες για να αποκτήσουν το απολυτήριο Γυμνασίου. Άνθρωποι από διάφορες ηλικίες και με διαφορετική οικογενειακή κατάσταση κάθισαν ξανά στα θρανία για να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις που θα τους διευκολύνουν στην καθημερινότητά τους.

Στην Α’ Τάξη φοίτησαν φέτος 60 μαθητές και στη Β’ Τάξη 27, οι οποίοι και θα αποφοιτήσουν.

Συνολικά οι καθηγητές ανέρχονται στους 17 – 18, εκ των οποίων τρεις είναι μόνιμοι, άλλοι τρεις έχουν έρθει με διάθεση στο σχολείο για να συμπληρώσουν ωράριο, ενώ οι υπόλοιποι είναι ωρομίσθιοι.

Ο 61χρονος κ. Θανάσης Μόσχος επέστρεψε φέτος στα θρανία μετά από 49 χρόνια. Ξυλουργός στο επάγγελμα – μάλιστα αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε φάση συνταξιοδότησης – είχε ως παιδικό όνειρο να πάρει το απολυτήριο Γυμνασίου. «Δυστυχώς τότε λόγω οικονομικών δυσχερειών δεν μπόρεσα να το αποκτήσω. Ήταν δύσκολα χρόνια. Αποφοίτησα από το 9ο Δημοτικό στα Παλιά. Τα παιδιά μου που έχουν σπουδάσει καθηγητές, με παρότρυναν να εγγραφώ στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και έτσι το αποφάσισα».

Ο ίδιος προσθέτει πως η φοίτησή του στο ΣΔΕ είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία που ούτε τη φανταζόμουν καθόλου. «Στην καθημερινότητα βλέπω τη διαφορά. Πρώτα-πρώτα στον τρόπο που μιλάς στον απέναντί σου» τόνισε.

Το ρωτήσαμε ποιο μάθημα το δυσκολεύει περισσότερο και μας απάντησε «τα αγγλικά. Ίσως έχουν περάσει και τα χρόνια και γι’ αυτό δυσκολεύομαι. Πάντως για το καλοκαίρι πήρα ένα αγγλοελληνικό λεξικό για να ξεκινήσω από μόνος μου και ό,τι βγει» είπε.

Η 32χρονη κ. Γαρυφαλλιά Βούλγαρη, μητέρα τεσσάρων παιδιών, βρήκε το ψυχικό και σωματικό σθένος να ξεκινήσει φέτος τη φοίτησή της στο ΣΔΕ. Συστηματικά και με όρεξη παρακολουθεί τα μαθήματα. «Θέλω να πάρω το απολυτήριο Γυμνασίου και να συνεχίσω. Τα μαθήματα είναι ενδιαφέροντα, ενώ αποκτούμε γνώσεις που μας διευκολύνουν και στην καθημερινότητα» τονίζει με νόημα και προσθέτει πως αυτή την περίοδο τη βοηθούν σε κάποια μαθήματα, όπως στα αγγλικά, τα παιδιά της το μεγαλύτερο, εκ των οποίων είναι 11 ετών.

Η πολύτεκνη μαθήτρια ενεργοποιήθηκε και στις διάφορες δραστηριότητες του σχολείου. Μάλιστα είχε το ρόλο του σκηνοθέτη σε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ζωή από χαρτόνι» που βραβεύτηκε από το υπουργείο Παιδείας, ενώ θα συμμετάσχει και στο Φεστιβάλ Δράμας. «Η ταινία αναφερόταν στις δυσκολίες των αστέγων, ενώ συμμετείχαν 16 άτομα» μας τόνισε.

Η διευθύντρια του ΣΔΕ Βόλου κ. Ελένη Κοντοζήση τόνισε πως οι τελειόφοιτοι κατάφεραν και φέτος ενάντια στην ανεργία και στις οικονομικές – οικογενειακές δυσκολίες να ανταποκριθούν σε αυτή τη διετή πρόκληση, αλλά και τη δέσμευση να φοιτήσουν σε ένα φιλικό και πρωτοποριακό περιβάλλον και να χαρούν για τις νέες γνώσεις και το απολυτήριο που θα αποκτήσουν. Και αυτό το πετυχαίνουν, μετά τη εφηβεία, χωρίς όμως τις εξετάσεις και χωρίς καημούς.

Ένα από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν, ήταν του καθηγητή Αγγλικών κ. Λίνου Βίγκλα που αφορούσε τη βιολογική γεωργία. Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, οι μαθητές ενημερώθηκαν θεωρητικά, αλλά και στην πράξη για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το