Photo Gallery, Τοπικά

Επισπεύδονται οι έρευνες για φοροδιαφυγή

Την επίσπευση των διαδικασιών, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα που γίνεται για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και τη φοροδιαφυγή, ζήτησε χθες ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας από τα στελέχη του Σώματος στο Βόλο

Την επίσπευση των διαδικασιών, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα που γίνεται για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και τη φοροδιαφυγή, ζήτησε χθες ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας από τα στελέχη του Σώματος στο Βόλο. Η διαδικασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όπως είναι γνωστό, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αφορά και γνωστά ονόματα της τοπικής κοινωνίας.

Συνολικά σε όλη τη Θεσσαλία ερευνώνται 250 φορολογούμενοι, μεταξύ των οποίων δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, γιατροί κ.άλ. Η διαδικασία του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών έχει προχωρήσει αρκετά, αν και ορισμένες τράπεζες κωλυσιεργούν, προσπαθώντας να προστατεύσουν τους πελάτες τους, ενώ έχει γίνει ακόμη και άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων… Όλα τα στοιχεία, όπως ανέφερε το στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί και διερευνηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.

Όλοι ελέγχονται για την πιθανότητα να έχουν παράνομο πλουτισμό και να έχουν υποπέσει σε αδικήματα φοροδιαφυγής. Διεξάγεται έρευνα, προκειμένου να αποδείξουν ότι όσα κατέχουν, τα κατέχουν νόμιμα και τα δηλωθέντα εισοδήματά τους δικαιολογούν τα ποσά των τραπεζικών τους καταθέσεων και τις δαπάνες αγορών των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η πορεία της έρευνας κρατείται επτασφράγιστο μυστικό, ενώ οι έλεγχοι επεκτείνονται σε βάθος δεκαετίας. Έχουν ανοιχθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί και έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για αγορές περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές τους δηλώσεις, για να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμα ή αποτελούν προϊόν μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής. Ανάλογα με τα ευρήματα από τους φορολογικούς ελέγχους και τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ διευρύνονται και επεκτείνονται σε συγγενικά πρόσωπα. Επιπλέον ελέγχονται συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων, αλλά και οι δραστηριότητες εταιρειών, όπου μετέχουν οι ελεγχόμενοι ή συγγενικά τους πρόσωπα. Οι έρευνες επικεντρώνονται στο να διαπιστωθεί αν τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων, καλύπτουν την αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν. Στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται διασταυρώσεις στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, που υπέβαλαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα την τελευταία δεκαετία. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων, δίνεται εντολή για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ενώ ζητούνται και στοιχεία για εμβάσματα στο εξωτερικό. Παράλληλα ζητείται το άνοιγμα των λογαριασμών στενών συγγενικών προσώπων, για να διερευνηθούν εξονυχιστικά όλες οι συναλλαγές τους.

Όλα αυτά βέβαια υπό το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, καθώς, όπως τόνισε χθες χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, «θα πρέπει να αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα και να ασχοληθούμε μόνον με τις λίστες των ονομάτων που μας έχουν αποστείλει για έρευνα».

Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας δεν επαρκούν για τον όγκο των ελέγχων που απαιτούνται και μόνη ελπίδα είναι η μετάταξη υπαλλήλων από τις Εφορίες που καταργούνται.

Η Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’)

Τρίτη σε εισπράξεις ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο πανελληνίως είναι η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) Βόλου Α’-Β’ στο εννεάμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία προόδου του υπουργείου Οικονομικών. Η Εφορία του Βόλου παρουσίασε αύξηση εισπράξεων 28,6% (10,5 εκατομ. ευρώ στο 9μηνο), καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση πίσω από τις Εφορίες Σερρών και Αγ. Παρασκευής Αττικής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με το ξήλωμα των εφόρων και των προϊσταμένων του ΣΔΟΕ, ύστερα από τηλεφωνική παρέμβαση του κ. Βενιζέλου στον κ. Στουρνάρα. Οι έφοροι και οι προϊστάμενοι θα αξιολογηθούν πρώτα πριν αντικατασταθούν, στη βάση της επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ελέγχονται από επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών οι προς κλείσιμο Εφορίες όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Αλμυρού, της Σκιάθου και της Σκοπέλου.

Η φορολόγηση των ειδικών αμοιβών

«Πράσινο φως» για να φορολογούνται οι ειδικές αμοιβές των εφοριακών, τελωνειακών (και γενικότερα όσων ασχολούνται με δημοσιονομικούς ελέγχους, πάταξη της φοροδιαφυγής, της λαθρεμπορίας κ.λπ.) άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας μέσα από «πιλοτικές δίκες», καθώς εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες προσφυγές υπαλλήλων που διεκδικούν το αφορολόγητο. Το ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε ευνοϊκές για τους υπαλλήλους αποφάσεις, επιβάλλοντας τη φορολόγηση των ειδικών αμοιβών (σε ποσοστό 50% και με συντελεστή 15% όπως είχε προβλέψει αρχικά η νομοθεσία από τη δεκαετία του ’90) αφήνοντας, όμως, ταυτόχρονα αιχμές ότι η συγκεκριμένη φορολόγηση «είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή και πιθανότατα να είναι γι’ αυτό το λόγο αντισυνταγματική (ενόψει της αρχής της ισότητας). Εδώ και περίπου 20 χρόνια, η πολιτεία διαπιστώνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση στην είσπραξη φόρων και άλλων δημοσίων εσόδων, κ.λπ. την αδυναμία έγκαιρου ελέγχου φορολογικών υποθέσεων, τη μεγάλη εκκρεμότητα τέτοιων υποθέσεων κ.λπ. πρόβλεψε ειδική υπερωριακή αποζημίωση για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών μέσω του Ειδικού Λογαριασμού ΔΙΒΕΕΤ, των τελωνειακών μέσω του λογαριασμού ΔΕΤΕ κ.λπ. Αρχικά προβλέφθηκε η φορολόγηση της μισής μόνο αμοιβής, με συντελεστή 15%. Ωστόσο από το 2003 ξεκίνησε σωρεία αιτημάτων των οικονομικών υπαλλήλων να ανακληθεί πλήρως η φορολόγηση της ειδικής αμοιβής και να τους επιστραφούν τα ποσά που είχαν μέχρι τώρα καταβάλει (από 680 έως 1.000 περίπου ευρώ ετησίως), που αντιστοιχούσε στο συντελεστή 15%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το